Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΕΚΕ: Σε τέτοιες συνθήκες, αναπόφευκτα τα εργατικά ατυχήματα!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
13 Απριλίου 2016 / 10:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Κέρκυρας που οδήγησαν σε ακόμα ένα εργατικό ατύχημα καταγγέλει η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων (ΑΕΚΕ).

Το ατύχημα συνέβη όταν τραπεζοκόμος, στην προσπάθεια της να προλάβει να εκτελέσει τα καθήκοντά της απέναντι στην υπηρεσία και στους ασθενείς, έκοψε μέρος από τα τρία δάκτυλα του χεριού της. «Αναπόφευκτο ατύχημα, όταν οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην σωματική και ψυχολογική εξάντληση, μέσω της ακραίας εντατικοποίησης της εργασίας τους, χωρίς να λαμβάνουν τα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης και τις κανονικές άδειες τους, τα τελευταία 4 έτη!
Η υπηρεσία όμως, στο ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζοκόμων και του ενδεχομένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις με την πρόσληψη τραπεζοκόμων, περιορίστηκε απλά στην απάντηση ότι ακόμη δεν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΕΚΕ. 
«Ταυτόχρονα, τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, με το ελλιπέστατο Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό, παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες κλινικές  προκαλώντας έντονη ανησυχία για το πώς το Γ.Ν.Κ. θα ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της νέας τουριστικής περιόδου.
Παραδόξως, στην πράξη δεν τηρείται ούτε ο μνημονιακός νόμος σύμφωνα με τον οποίο για κάθε 5 αποχωρήσεις θα γίνονταν 1 πρόσληψη. Αναπόφευκτα, από το 2010 έως σήμερα υπάρχει ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ. , με ταυτόχρονη ενίσχυση του έργου των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων!!!
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι παραιτήσεις βασικών στελεχών του Νοσοκομείο, έστω και αν  θεωρούνται αναμενόμενες, δεν παύουν να είναι καταστροφικές καθώς επιδεινώνουν ακραία την υφιστάμενη κατάσταση».
 
Αναφερόμενη στα προβλήματα του Νοσοκομείου η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων αναφέρει:
·         Τα χρέη του Νοσοκομείου που φτάνουν στο ύψος των 13 εκατομμυρίων, προερχόμενα από τα προηγούμενα έτη.
·         Την καθημερινή ανάγκη για προμήθειες, φαρμακευτικό και λοιπό άκρως απαραίτητο υλικό επισκευές, συντηρήσεις κ.ο.κ.
·         Τις πιστώσεις για εφημερίες, αργίες, εφημερίας και εξαιρέσιμα
·         Τις πιστώσεις για Επικουρικό προσωπικό, κ.α.
·         Τις πιστώσεις για ιδιωτικά συνεργεία
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της Κέρκυρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο του με σεβασμό προς τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτά. Προκαλεί λύπη και αγανάκτηση όταν αποκρύπτεται η  υφιστάμενη κατάσταση για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, πραγματικά αναρωτιόμαστε εάν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και της Αυτοδιοίκησης είναι σε θέση να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, τους κινδύνους που εγκυμονούν και τελικά εάν συμμερίζονται στο ελάχιστο την αγωνία όλων των εργαζόμενων που καθημερινά παλεύουν για να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας».