Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

AIDS
01 Δεκεμβρίου 2017 / 08:03

Πτωτική τάση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και οι αριθμοί επιδημιολογικής παρατήρησης επιστρέφουν πλέον στα επίπεδα πριν το 2010.

Το 2016 είχαμε 639 νέες διαγνώσεις και το πρώτο δεκάμηνο του 2017, 492 νέες διαγνώσεις. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μία ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά την επιδημική έκρηξη στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τη διετία 2011-2012.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα οι ειδικοί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Ωστόσο, πέρα από τα καλά νέα όπως είπαν, υπάρχουν και προβλήματα που σχετίζονται με το νόσημα στη χώρα μας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα οροθετικά άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους και ανησυχίας για την πιθανή έκθεση των ερωτικών τους συντρόφων στον ιό του HIV. Κι αυτό γιατί οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή. Έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να μην μεταδίδουν τον ιό.


Μήνυμα της ΔΗΜΟΠ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου 2017  

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και φέτος παραμένει η μείωση των μολύνσεων και η επίτευξη του στόχου: 90-90-90 που σημαίνει ότι περιμένουμε  μέχρι το 2020:
•    Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS  να  γνωρίζουν το προφίλ HIV οροθετικότητάς τους.
•    Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
•    Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή τι ιικού φορτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και με βάση το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2017, έχουν καταγραφεί συνολικά 16.527 περιστατικά HIV λοίμωξης, από τα οποία 4.083 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 9.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.
Διαγνώστηκαν 492 περιστατικά HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2017 από τα οποία:
•    403 ήταν άντρες (81,917)
•    87 γυναίκες (17,68%)
•    2 διεμφυλικά άτομα (0,41%)
•    45,93% αφορούσε σε άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες
•    22,56%  αφορούσε σε ετεροφυλοφιλική απροφύλακτη σεξουαλική επαφή
•    13,41% αφορούσε σε άτομα που έκαναν ενδοφλέβια χρήση ουσιών
Η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα φαίνεται να είναι 30-39 ετών, με αύξηση στις ηλικίες 40-49 και 50-64. Αντιθέτως, παρατηρείται πτωτική τάση στην ηλικιακή ομάδα 19-29 ετών.

Το  AIDS συνδέεται συχνά με συμπεριφορές που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη του «κοινωνικού στίγματος» για  τους ανθρώπους που εκδηλώνουν την ασθένεια.
Άτομα που ζουν με τον ιό, συνήθως υπόκεινται σε διακρίσεις και παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμά τους στην εργασία και στην περίθαλψη, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να περιθωριοποιούνται.
Ο στιγματισμός όμως των ανθρώπων με  HIV/AIDS  δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην  αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αναστέλλοντας την ανάληψη έγκαιρης δράσης, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς, καλύτερη πρόγνωση, αλλά και μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης.
Η αποτελεσματική Πολιτική Πρόληψης για τον HIV/AIDS προϋποθέτει έναν συνδυασμό δράσεων που θα προάγουν την ανάπτυξη υγιεινών και ασφαλών προτύπων γύρω από το σεξ, την ενθάρρυνση για τη χρήση μέτρων προφύλαξης και την ανάπτυξη κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων που ευνοούν την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού  και οδηγούν στη μείωση των  κινδύνων κατά την σεξουαλική επαφή. Είναι γνωστό ότι οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από τις προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή (μείωση της ικανοποίησης με τη χρήση προφυλακτικού, μείωση της επιθυμίας, επίκριση-πίεση από τον σύντροφο) εμποδίζουν την  προώθηση υγιεινών  προτύπων και επιλογών, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να εμπλέκονται  σε σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου.

Το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Κέρκυρας «Ν.Μώρος», στα πλαίσια των προγραμμάτων του σχετικά με την Πρόληψη του AIDS δίνει προτεραιότητα στην έγκυρη ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων και φορέων, επιδιώκοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για δράση σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Βασικός στόχος των προγραμμάτων Πρόληψης είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προστασία του εαυτού από βλαβερές επιλογές και συμπεριφορές. Δεξιότητες όπως η θετική εικόνα εαυτού, η φροντίδα του εαυτού και η ικανότητα αντίστασης στις επιρροές,  αποτελούν βασικά όπλα, των νέων κυρίως ανθρώπων, απέναντι σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι το σεξ χωρίς προφύλαξη και η  συχνή εναλλαγή  ερωτικών συντρόφων. Αν  έχει μάθει κάποιος να σέβεται και να προστατεύει τον εαυτό του, τότε είναι πιθανό να σεβαστεί και να προστατεύσει και τον σύντροφό του.

Η  Πρόληψη  όμως μπορεί να έχει αποτελέσματα  μόνο αν υπάρξει διάθεση για  συνεργασία και συνένωση όλων των δυνάμεων σε τοπικό, εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, την ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων ενάντια στο AIDS, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με AIDS.
Καταπολεμώντας το στίγμα του AIDS και όχι τους ανθρώπους με AIDS, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας σε μια ζωή όπου ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση !
Ας αποβάλουμε το φόβο και την προκατάληψη και ας ενθαρρύνουμε  ασφαλή και υγιή πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς!

Για την Επιστημονική ομάδα της Κέντρου Πρόληψης «Ν.Μώρος»

Παπαδάτου Έφη
Ψυχολόγος