Πέμπτη 23.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: Επιστρέφει στη διοίκηση του ΓΝΚ το έγγραφο για το opt-out ως απαράδεκτο

Νοσοκομείο Κέρκυρας
20 Nov 2017 / 09:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έκτρωμα χαρακτηρίζει το νέο νόμο για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών», η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ) καταγγέλλοντας

παράλληλα τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία τους κοινοποίησε το έγγραφο «πριν ακόμα καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ». 

Η ανακοίνωση:

Η ΕΓΕΣΥΚ καταγγέλει  την απαράδεκτη μεθόδευση της Διοίκησης του ΓΝΚ η οποία το μεσημέρι της Παρασκευής  στις 17-11 κοινοποίησε έγγραφο στους νοσοκομειακούς γιατρούς πριν ακόμα καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ σχετικά με το «νομοσχέδιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας των γιατρών». Πρόκειται για την υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης που ζητά το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το νόμο-έκτρωμα για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών», όπου καλούνται οι γιατροί με δική τους ευθύνη να εργάζονται 60 ώρες τη βδομάδα (opt out).

Πριν καν προλάβει το Υπουργείο Υγείας να εκδόσει τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για το πώς θα υλοποιηθεί ο αντιδραστικός νόμος που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, και λίγα 24ωρα μετά από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Γιαννόπουλου περί αδυναμίας εφαρμογής του νόμου λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, ο Διοικητής δείχνει απύθμενο ζήλο, ταχύτητα και προσήλωση στην εφαρμογή και μας καλεί να υπογράψουμε επί της ουσίας τις ατομικές συμβάσεις, τη γνωστή ρήτρα εξαίρεσης (opt-out). Η διοίκηση γνωρίζει πολύ καλά ότι, σε περίπτωση που δεν αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη υπερεργασίας οι γιατροί, αρκετά τμήματα του νοσοκομείου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Επίσης με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου αναμένεται περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση τόσο των νοσοκομειακών γιατρών όσο και των γιατρών της ΠΦΥ.

Μην ζητάτε συνένοχους και συνοδοιπόρους…..σας επιστρέφουμε το έγγραφο ως απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε πιέσεις, να μην κάνουν πίσω, να μην υπογράψουν το opt out!

Ο απαράδεκτος νόμος «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών» που πέρασε από τη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει συναντήσει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας όχι μόνο των ιατρών αλλά και άλλων υγειονομικών και εργαζόμενων άλλων κλάδων διότι καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και ελαστικοποιούνται οι σχέσεις εργασίας. Εισάγεται η διαίρεση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό με βάση την αντιδραστική συνθήκη Σέρκας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιδραστική αυτή αναδιάρθρωση αφορά το σύνολο των εργαζομένων ανατρέποντας κεκτημένα δικαιώματα ετών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο
· Η Διοίκηση να σταματήσει τις μεθοδεύσεις εφαρμογής του απαράδεκτου νομοσχεδίου
· 6ωρο-5μερο-30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας
· Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες
· Να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ.
· Αναπλήρωση όλων των οικονομικών απωλειών στα χρόνια της κρίσης
· Αξιοπρεπή δημόσια υγεία για όλους.

Καλούμε τους συνάδελφους να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων την Τετάρτη 22/11/2017 και ώρα 13:30 στο αμφιθέατρο προκειμένου από κοινού να λάβουμε αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου το στηρίζουν οι δύο εκ των τριών παρατάξεων της ΕΓΕΣΥΚ.

          ΕΓΕΣΥΚ  Κέρκυρας



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Ενδεικτικά,  ως 12ωρη εργασία αναφέρεται στο νομοσχέδιο πως εννοούνται:

• οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,
• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στο χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία),
• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στο χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).
 
Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις σαράντα οκτώ (48) ώρες στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των εξήντα (60) ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια! 

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πως αυτό το μέτρο θεσπίζεται προσωρινά για λόγους καλής λειτουργίας και εξισορρόπησης του συστήματος, αλλά και για να δώσει «το πλεονέκτημα αύξησης των εισοδημάτων των ανωτέρω ιατρών στις δεδομένες συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών». Οι γιατροί πάλι μέσω των εκπροσώπων τους ανταπαντούν πως οι τριετείς… προσωρινές ρήτρες είναι  προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.
 
Επίσης, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις εφημερίες σε ενεργείς (στο νοσοκομείο) και ετοιμότητας (από το σπίτι) αλλά οι δεύτερες δεν υπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.