Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα προβλήματά της

Νοσοκομείο Κέρκυρας
30 Μαρτίου 2016 / 12:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τους ίδιους τους αιμοκαθαιρόμενους διεκδικείται τις περισσότερες φορές η επίλυση καθημερινών προβλημάτων της μονάδας τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, προ ημερών, ζητήθηκε από τον Σύλλογο Νεφροπαθών να αγοράσει ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα, απαραίτητα για την αιμοκάθαρση, για την κάλυψη καθημερινών αναγκών της μονάδας, καθώς το Φαρμακείο του Νοσοκομείου δεν είχε απόθεμα, παρόλο που ενημερώθηκε εγκαίρως από την Προϊσταμένη της ΜΤΝ. Για κακό συντονισμό έκανε λόγο ο προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου, Σπύρος Δερδεμέζης, με παρέμβαση του οποίου το Σάββατο 26/3 παραδόθηκαν στο νοσοκομείο με ταχυμεταφορά τα εν λόγω επιθέματα.
 
Έλλειψη γιατρών
 
Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Η έλλειψη αγγειοχειρούργου για την τοποθέτηση των απαραίτητων για την αιμοκάθαρση μοσχευμάτων (fistulae) ισούται με δαπάνη έως και 1000 ευρώ από τον νεφροπαθή, ο οποίος απευθύνεται αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς στην Κέρκυρα, τα Ιωάννινα ή την Αθήνα και αναλαμβάνει επιπλέον κόστος ημερήσιας νοσηλείας τουλάχιστον 400 ευρώ σε ιδιωτική κλινική για την επέμβαση τοποθέτησης του μοσχεύματος. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία διαβητολόγου στο νοσοκομείο για τους νεφροπαθείς με διαβήτη. Κατά συνέπεια, η αποχώρηση του διαβητολόγου κ. Τσαπόγα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η υπόσχεση του κ. Γιαννόπουλου ότι θα έρθει στη θέση του κ.Τσαπόγα ειδικός γιατρός με ειδίκευση στο διαβήτη, δεν ικανοποιεί τον πρόεδρο του συλλόγου νεφροπαθών Π. Κορμαρή, ο οποίος πιστεύει ότι έτσι «υποβαθμίζεται ουσιαστικά ακόμη μία υπηρεσία του νοσοκομείου, καίριας σημασίας για τους νεφροπαθείς». 
 
Επάρκεια προσωπικού
 
Με 2 νεφρολόγους, μετά την πρόσφατη απόσπαση ενός έτους από την Θεσ/νίκη του νεφρολόγου κ. Μπαντή, και μία παθολόγο, «δανεική» από την παθολογική κλινική του νοσοκομείου, λειτουργεί η ΜΤΝ τη στιγμή που, βάσει του Οργανισμού Λειτουργίας, η μονάδα θα έπρεπε να λειτουργεί με 4 νεφρολόγους. Οριακά βγαίνει το πρόγραμμα και για το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας γεγονός που συχνά μεταφράζεται σε 1 νοσηλεύτρια να φροντίζει συγχρόνως έως και 7 αιμοκαθαιρόμενους  την ώρα που σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η αναλογία Νοσηλευτή - ασθενούς μέσα στη Μ.Τ.Ν. είναι 1 Νοσηλευτής προς 3 ασθενείς (EDTNA/ERCA). «Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι ώρες της αιμοκάθαρσης για τους ασθενείς καθώς η ζωή τους απειλείται από μολύνσεις και ανακοπές ανά πάσα στιγμή», μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Κορμαρής. Για το λόγο αυτό τόσο οι συνθήκες όσο και η ίδια η διαδικασία της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να ελέγχονται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, κάτι που είναι ανέφικτο σε συνθήκες συσσωρευμένης πίεσης και εξάντλησης του προσωπικού. Η δημιουργία κλίματος αρμονίας και ευρυθμίας  στη μονάδα αλλά και η ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη των νεφροπαθών που περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους εκεί, δεν είναι πολυτέλεια, την ώρα που τα περιστατικά κατάθλιψης αυξάνονται. 
 
Προσπάθειες βελτίωσης
 
Στον αντίποδα όλων αυτών, ο προσωρινός διοικητής του ΓΝΚ μας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ενός ακόμη επικουρικού νεφρολόγου και σημειώνει ότι στα αρχεία της 6ης ΥΠΕ για ολόκληρη την περιφέρεια δεν υπάρχει καμία αίτηση ενδιαφέροντος από νεφρολόγο, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση. Ωστόσο, έχουν ήδη δρομολογηθεί, μετά τις συνεχείς επισημάνσεις του Συλλόγου Νεφροπαθών, εργασίες για τη βελτίωση των συνθηκών στη ΜΤΝ, όπως η αντικατάσταση του φθαρμένου δαπέδου της μονάδας με λινόλεουμ, οι διορθωτικές εργασίες στην τουαλέτα για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ενώ έχουν ανανεωθεί τα συμβόλαια συντήρησης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.