Κυριακή 07.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από το ατσάλι των δίδυμων πύργων είναι φτιαγμένο το αμερικάνικο πολεμικό στο λιμάνι της Κέρκυρας (video & photo gallery)

Κέρκυρα
18 Μαΐου 2018 / 08:53

Στα σπλάχνα του USS New York (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΚΑΚΗΣ) ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πλώρη του πολεμικού (USS New York) που σταθμεύει στο λιμάνι είναι φτιαγμένη από το ατσάλι που έλιωσε στην καταστροφή των δίδυμων πύργων, του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (9/11). Γι΄ αυτό και βαφτίστηκε Νέα Υόρκη (2008) ενώ κτίστηκε ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, την συμμετοχή του «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Γι' αυτό και η προτροπή του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στους «μπουλμέδες» του σκάφους «ακόμη και η ελάχιστη υπηρεσία, η απλούστερη πράξη ευγένειας, είναι τρόπος να τιμήσουμε ό, τι χάσαμε, να ανακτήσουμε το πνεύμα της ενότητας μετά την 9/11».
Το σκάφος είναι μια κινητή προκυμαία (σ.σ. που πιάνει τους 22 κόμβους ταχύτητα) και στα σπλάχνα της κρύβει τα πάντα. Από ελικόπτερα, βαριά οχήματα μεταφοράς, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ταχύπλοα. Έχει συνεργεία επισκευών και ό, τι άλλο θα είχε μια προκυμαία ανεφοδιασμού σ' ένα στρατιωτικό λιμάνι.
Σύμφωνα με την αναφορά στην wikipedia πρόκειται για την πέμπτη πλωτή αποβάθρα του Σαν Αντόνιο, είναι το πέμπτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, που ονομάζεται Νέα Υόρκη και έχει πλήρωμα 360 και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 700 ακόμα πεζοναύτες.
Η ιστορία λέει ότι λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Γ. Πατάκι ζήτησε με επιστολή του από τον Γραμματέα του Ναυτικού Γκόρντον Ρ. Ινγκλαντ να δοθεί σε πολεμικό πλοίο επιφανείας, που εμπλέκεται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το όνομα της πόλης στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αίτηση εγκρίθηκε στις 28 Αυγούστου 2002.
Το Νέα Υόρκη ήταν υπό κατασκευή στη Νέα Ορλεάνη την εποχή που έπληξε την Πολιτεία ο τυφώνας Κατρίνα το 2005.
Δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ από τα έγκατα της πλωτής προκυμαίας USS New York