Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

25η Μαρτίου - Παρέλαση γεύσεων με «σημαιοφόρο» τον… μπακαλιάρο σκορδαλιά!

σκορδαλιά
22 Μαρτίου 2023 / 13:28

Πού θα πάμε για μπακαλιάρο; επιλέξαμε για εσάς εστιατόρια και ταβέρνες της Κέρκυρας για να απολαύσετε το παραδοσιακό εθνικό μας πιάτο. Όπου κι αν πάτε, φροντίστε να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως!

Ακόμα μία αργία πλησιάζει και φέτος και οι Έλληνες αν μη τι άλλο ψηφίζουν πιστά μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ένα φαγητό που έχει συνδεθεί με τον εορτασμό των εθνικών επετείων στην Ελλάδα και η πλειοψηφία όπως κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου δείχνει να τηρεί ευλαβικά την παράδοση.

Πόση ιστορία όμως κρύβεται πίσω από αυτό το πιάτο και πότε παρασκευάστηκε για πρώτη φορά; Ποια η αληθινή του ταυτότητα και πώς εντάχθηκε ο βακαλάος στη διατροφή των Κερκυραίων;  Ας το ανακαλύψουμε!

Αρχικά η αλίευση του βακαλάου χρονολογείται γύρω στο 800 μ.Χ. όταν οι θαλασσοπόροι Βίκινγκς τον ψάρεψαν για πρώτη φορά ενώ προσπαθούσαν με τη σειρά τους να ανακαλύψουν τον Νέο Κόσμο, την Αμερική. Σειρά μετά κατά τον Μεσαίωνα πήραν οι λεγόμενοι Βάσκοι οι οποίοι ήταν εκείνοι που εμπορευματοποίησαν για πρώτη φορά το «ψάρι του βουνού» όπως το αποκαλούσαν. Θα αναρωτιέστε γιατί αυτή η ονομασία… Ο λόγος είναι το ότι είχαν στα χέρια τους ένα τρόφιμο – προϊόν το οποίο είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούσε να τους θρέψει ακόμα και όταν ταξίδευαν στον Βόρειο Ατλαντικό.

Στα δικά μας τώρα!

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο βακαλάος στη χώρα μας εισήχθη κατά τον 15ο περίπου αιώνα από τους Εγγλέζους. Οι εμπορικές σχέσεις που είχε συνάψει η Ελλάδα με τη Βρετανία επέτρεπε στους δεύτερους να ανταλλάσσουν το φτηνό και εύκολο στο μαγείρεμα ψάρι με ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Στην Κέρκυρα τώρα και ενώ το νησί βρισκόταν κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα υπό Ενετική κυριαρχία ο μπακαλιάρος αποτελούσε βασικό συστατικό στην κουζίνα των λαϊκών στρωμάτων. Προσθέτοντας λοιπόν στο ψάρι μπόλικη φαντασία και μπαχάρια για να το νοστιμίσουν το μαγείρευαν σε όλες του τις εκδοχές. Με πατάτες και σκόρδο την περίοδο της νηστείας, με πράσα και κοκκινοπίπερο τις Κυριακές, ψητός με πατάτες την ημέρα των Χριστουγέννων και φυσικά... μπακαλιάρο με αγιάδα!

Με τις συντεταγμένες λοιπόν στον πειραματισμό, το μεράκι και την πολυπλοκότητα οι Κερκυραίοι ακόμα και εκεί διαφοροποιήθηκαν δημιουργώντας βακαλάο με αγιάδα αντί για την κλασική σκορδαλιά με βάση την πατάτα. Η ετυμολογία, προέρχεται από την ιταλική λέξη aglio που θα πει σκόρδο. Η διαφορά στον τρόπο μαγειρέματος από την υπόλοιπη Ελλάδα έγκειται στην παρασκευή της σκορδαλιάς: πρόκειται για σκορδαλιά από αμύγδαλα, ψωμί, λάδι και ξύδι.

Επειδή όμως η ερώτηση της μέρας παραμένει το «πού θα πάμε για μπακαλιάρο;», επιλέξαμε για εσάς εστιατόρια και ταβέρνες της Κέρκυρας για να απολαύσετε το παραδοσιακό εθνικό μας πιάτο σε όλο του το μεγαλείο.

Όπου κι αν διαλέξετε να πάτε, φροντίστε να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως!
 
Arcadion Bistrot

Στο πιο κομψό σημείο της παλιάς πόλης υπάρχει ένας χώρος που ξεχωρίζει για κάθε περίσταση. Ο λόγος για το Arcadion Bistrot το οποίο σας υποδέχεται στον μοντέρνο, φιλόξενο και minimal χώρο του καθημερινά και από το πρωί ως το βράδυ. Με την κουζίνα να βαδίζει σε μονοπάτια ελληνικών μεσογειακών γεύσεων ετοιμαστείτε να απολαύσετε το απόλυτο εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου – μπακαλιάρο σκορδαλιά - με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Λεπέση.



Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 37670
Διεύθυνση:Καποδιστρίου 44, Πλατεία Λιστόν
 
Εστιατόριο Rex

Aπό το 1932, το εστιατόριο Rex προσφέρει πιάτα υψηλής ποιότητας με πολλές επιρροές από την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας. Ένα ιστορικό εστιατόριο όπου μπορείτε να γευματίσετε σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής με το σέρβις του να είναι εξίσου άψογο στις υπηρεσίες του. Απογειώστε το γεύμα σας με κάποιο κρασί από την μεγάλη κάβα του εστιατορίου.



Τηλ. Επικοινωνίας: 2661039649
Διεύθυνση:Καποδιστρίου 66, Παλιά Πόλη
 
Olympia Mare

Το εστιατόριο Οlympia Mare στη Μαρίνα Γουβιών διαθέτει άριστη μεσογειακή και κερκυραϊκή κουζίνα παρέχοντας άριστη εξυπηρέτηση και προσφέροντας εξαιρετικά γαστρονομικά εδέσματα. Πρόκειται για τον απόλυτα ατμοσφαιρικό χώρο με τη μαρίνα να απλώνεται μπροστά σας και το μπλε του ουρανού στο φόντο καθώς όλα αυτά προετοιμάζουν για γαλήνια και πλήρη απολαυστική περιήγηση. Το ιδιαίτερα πλούσιο μενού του Olympia Mare αποτελεί από μόνο του δυνατό χαρτί για την έξοδό σας.



Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 43300
Διεύθυνση: Μαρίνα Γουβιών

Το Απόμερο

Η ταβέρνα Απόμερο στο Λιβάδι του Ρόπα αποτελεί μια ειδυλλιακή απόδραση. Τηρώντας πιστά το έθιμο η ταλαντούχα ομάδα, σας περιμένει με το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, μπακαλιάρο σκορδαλιά και άλλους λαχταριστούς ψαρομεζέδες και ορεκτικά. Στο κατάλογο ξεχωρίζει το σαγανάκι αλλά και οι νοστιμότατοι κολυκοθοκεφτέδες και αν σας άνοιξε η όρεξη συνεχίζουμε με μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών και ψητών της ώρας. Στη μουσική παρέα το Σάββατο & Κυριακή μεσημέρι βρίσκεται η Ειρήνη Τσαμπή και ο Μάκης Βλάσσης.



Τηλ Επικοινωνίας: 6970859096/ 6970859095
Διεύθυνση:Γιαννάδες, Άγιοι Ανάργυροι
 

Το Ταβερνάκι της Μαρίνας

Στο Ταβερνάκι της Μαρίνας στην Κέρκυρα, από το 2010 η αγάπη για την κερκυραϊκή κουζίνα είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένη στα πιάτα του εστιατόριου και με την κ. Μπέσκα να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό ως προς την ανάδειξη της τοπικής κερκυραϊκής κουζίνας.Το Ταβερνάκι της Μαρίνας θα το βρείτε στην οδό Βελισσαρίου 35 να προτείνει εξαιρετικά εδέσματα για ορεκτικά καθώς επίσης και ποικιλία σε παραδοσιακά πιάτα.



Τηλ. Επικοινωνίας: 2661042071
Διεύθυνση: Βελισσαρίου 35, Παλιά Πόλη
 
Ο Μπέκιος

Το εστιατόριο – ψησταριά Μπέκιος στο Νέο Λιμάνι σας καλωσορίζει πάντοντε ζεστά στον φιλόξενο χώρο της και στα έμπειρα χέρια τους αφού εδώ και χρόνια αποτελεί στέκι για Κερκυραίους και μη, για το άριστο φαγητό του. Εκεί το φαγητό κάνει τη διαφορά είτε ψάρι είτε κρεατικά ή κατσαρόλα, είναι βγαλμένο από χωριάτικη κουζίνα και συνοδεύεται άριστα με πολύ καλό ντόπιο κρασί και τσίπουρο.



Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 25946
Διεύθυνση:Εθν. Αντιστάσεως 12, Νέο Λιμάνι
 
Ψαροταβέρνα Ρούλα

Η Ψαροταβέρνα Ρούλα στο νησί Γκερέκου βρίσκετε κοντά σας εδώ και δεκαετίες παρέχοντας στους πελάτες φρέσκο ψάρι και μεγάλη ποικιλία θαλασσινών ειδών σε έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα φρέσκα, και τα φαγητά είναι πάντα της ώρας. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.



Fish House by Roula - τηλ. 26610 90421 Κοντόκαλι
Fish House - τηλ. 26610 45445, Ιουλίας Ανδρέαδη 28 
Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 91832 - Νησί Γκερέκου
 
Εστιατόριο Αστέρια - Ύψος

Το παραθαλάσσιο εστιατόριο Αστέρια στον Ύψο αποτελεί τον ιδανικό χώρο για εσάς την παρέα σας αλλά και την οικογένεια σας. Εκεί μπορείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι να απολαύσετε πέρα από εκλεκτές γεύσεις ζωντανή μουσική και να διασκεδάσετε με καταπληκτικά λαϊκά αλλά και έντεχνα ακούσματα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα με το εστιατόριο να προτείνει για ορεκτικά νοστιμότατους ψαρομεζέδες καθώς και κερκυραϊκά πιάτα που θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.



Τηλ. Επικοινωνίας: 6987125481
Διεύθυνση:Λιμάνι Ύψου
 

Natalie By Brounos

Εάν σας άνοιξε για τα καλά η όρεξη για θαλασσινά, ψαρομεζέδες και ασφαλώς το εθνικό πιάτο της ημέρας η ταβέρνα Natalie By Brunos υπόσχεται πλούσιες γευστικές εμπειρίες αφού επανήλθε δυναμικά από 24 Μαρτίου καθημερινά από τις 12:00 μ. και γι αυτή τη σεζόν. Μετρώντας μια παράδοση ετών θα βρεθείτε και πάλι σε μέρη γνωριμα απολαμβάνοντας εκλεκτά πιάτα καθώς η όλη εμπειρία ξεκινά αγναντεύοντας το Ιόνιο Πέλαγος.



Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 91580
Διεύθυνση: Παραλία Κοντόκαλι
 
 
 Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σας εύχονται χρόνια πολλά!