Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας: Η Δήμαρχος δεν τηρεί τα συμφωνημένα

Πίστα
23 Μαΐου 2022 / 10:02

Ο λόγος που οι κάτοικοι ανήρτησαν πανό στην παρέλαση - Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι το σχέδιο για την κατασκευή πίστας τελικώς θα υλοποιηθεί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την ακύρωση του σχεδιασμού κατασκευής πίστας, ο Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας εμφανίστηκε με πανό στην παρέλαση της 21ης Μαΐου και σύνθημα «όχι στην τσιμεντοποίηση του Άλσους». Το λόγο για τον οποίο διαμαρτυρήθηκε εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση:

Μετά από την παρακάτω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη δημιουργία πίστας σκέιτμπορντ και την μη τσιμεντοποίηση του Άλσους Γαρίτσας:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά και παρέχει εξουσιοδότηση στη Δήμαρχο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων και στους εκπροσώπους των Συλλογικοτήτων της περιοχής Άλσους Γαρίτσας, να αποταθούν στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να αιτηθούν την ακύρωση κατασκευής του γηπέδου skateboard. Εντωμεταξύ, να ανασταλεί κάθε πρόοδος εκτέλεσης του έργου που αφορά στο γήπεδο skateboard», και μετά από διαβουλεύσεις της κυρίας Δήμαρχου με τον Σύλλογο και τους κατοίκους της περιοχής και τις υποσχέσεις που έδωσε ότι θα σεβαστεί  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μία απογοητευτική και απαξιωτική συμπεριφορά εναντίον μας.

Την Πέμπτη (19/05) η κ. Δήμαρχος κάλεσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου και  τον ενημέρωσε ότι υπάρχει το πλάνο να πραγματοποιηθεί το γήπεδο τροχοσανίδας  στο Άλσος. Για τον λόγο αυτό σήμερα (21/05) αναρτήσαμε πανό στην Άνω Πλατεία με αίτημα να μην πραγματοποιηθεί η τσιμεντοποίηση και να μην καταστραφεί το πράσινο.

Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υφυπουργό για θέματα Αθλητισμού κύριο Ε. Αυγενάκη, θα της διατεθούν 240.000 Ευρώ ώστε να δημιουργηθεί μεγάλο, σύγχρονο και με εξέδρες σκέιτπαρκ σε δημοτικό χώρο στις Αλυκές Ποταμού. Μας εξήγησε ότι οι άδειες και τα σχέδια θα καθυστερήσουν περίπου δύο χρόνια και πως όταν πραγματοποιηθεί, τα άτομα που κάνουν σκέιτμπορντ θα πηγαίνουν εκεί. Εμείς απαντάμε σε αυτό ότι η διαφορά μηνών ή χρόνων δεν είναι σοβαρό θέμα, ώστε να πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική καταστροφή στο Άλσος και να καταστρατηγηθεί το δικαίωμα της κατοίκησης στους κατοίκους τον περιοχών που θα βρίσκονται 13 μέτρα από την πίστα και θα σπάνε τα τύμπανα τους με 104 dB θόρυβο από αυτήν. Η πίστα του σκέιτμπορντ μπορεί να αφαιρεθεί από το έργο της ανάπλασης χωρίς να χαθεί η χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση ολόκληρο το έργο.

Μέσα από τον σοβαρό, και με αποδεικτικά στοιχεία, αγώνα που κάνουμε για την διατήρηση του πρασίνου στο Άλσος, έχουμε αποδείξει ότι η νοημοσύνη μας δεν είναι τόσο χαμηλή. Να καταστραφεί, δηλαδή, το περιβάλλον έτσι απλά; Ποιος «ακυρώνει» και με ποιο δικαίωμα την φύση; Μόλις πέσουν τόσοι τόνοι σκυρόδεμα, δεν φεύγουν μετά και η ζημιά δεν επιδιορθώνεται…

Α) Το υποέργο του σκειτ  μπορεί να παρακαμφθεί από το συνολικό έργο της διάπλασης χωρίς να χαθεί η χρηματοδότηση

Β) το Δημοτικό Συμβούλιο (τεσσάρων διαφορετικών παρατάξεων ) έχει συμφωνήσει στην μη τσιμεντοποίηση με ψήφισμα (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ),

Γ)
η κυρία Δήμαρχος δεν σεβάστηκε και δεν τήρησε την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου,

Δ) δεν πήγε στην Περιφέρεια με τον αντιδήμαρχο και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου να ζητήσει απομάκρυνση του σκέιτ από το έργο, όπως ορίζει η εντολή

Ε) δεν έκανε ποτέ το ραντεβού με το Γραφείο ΕΣΠΑ στην Αθήνα για να πάει μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, όπως είχε υποσχεθεί.

Τι είναι άραγε αυτό το οποίο οδηγεί την Αρχή του Δήμου να θέλει να ρίξει τσιμεντένια ταφόπλακα 900 τ.μ. στο φυσικό τοπίο της πόλης και τον πνεύμονα της;

Τι είναι άραγε αυτό το οποίο οδηγεί την Δημοτική Αρχή σε παραβίαση του Δικαιώματος κατοίκησης στους κατοίκους της περιοχής;

Η εμπιστοσύνη του πολίτη με τις Δημοτικές Αρχές πρέπει να είναι αμφίδρομη για να πάει μπροστά μια κοινωνία. Από την πλευρά μας, ό,τι έχουμε πει το έχουμε στηρίξει σε νόμιμα και αδιάσειστα στοιχεία και έγγραφα. Έχουμε παρουσιαστεί κάθε φορά που μας ζητήθηκε, παρατώντας προσωπικές εργασίες και χάνοντας τον ύπνο μας. Πάντα με την διάθεση να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να μιλήσουμε σοβαρά και με στοιχεία.  Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής και η συμπεριφορά που δεχόμαστε όμως όλων αυτόν τον καιρό είναι άνευ χαρακτηρισμού. 

Ο Σύλλογος και οι κάτοικοι θα επιδιωξούν ραντεβού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος παρευρέθη στην παρέλαση της 21 Μαΐου και είδε το πανό του Συλλόγου μας για την τσιμεντοποίηση, για να τον ενημερώσει για τα δίκαια αιτήματά μας.

Επίσης, θα ενημερώσουμε διάφορα Υπουργεία, την Ε.Ε. και την UNESCO και θα συνεχίσουμε ως Σύλλογος μαζί με τους κατοίκους της περιοχής τον δίκαιο αγώνα μας.