Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Διασφαλίστηκαν 9,5 εκατ. ευρώ για τον Λιμένα Οθωνών»

Οθωνοί
13 Απριλίου 2022 / 13:15

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τον Βουλευτή για την πολύ σημαντική εξέλιξη της διασφάλισης πρόσθετης χρηματοδότησης για το έργο κατασκευής του Λιμένα των Οθωνών, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Μεταφορών, της προγραμματικής περιόδου 2021 - 27 του ΕΣΠΑ, η οποία - όπως διευκρίνισε ο κ. Πλακιωτάκης - προστίθεται στο ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και εξαγγελθεί κατά την επίσκεψη του Υπουργού στην Κέρκυρα τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούν λιμενικά έργα σε κρίσιμους λιμένες της Π.Ε. Κέρκυρας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
 
Σε συνέχεια της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε:
«Με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τους συνεργάτες του, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της Χώρας από την Νέα Δημοκρατία, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους για την αναβάθμιση των Λιμενικών Υποδομών στην Π.Ε. Κέρκυρας, σε συνεργασία με τις Αυτοδιοικητικές Αρχές, την Διοίκηση του ΟΛΚΕ και με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου χρειάστηκε. Ο σχεδιασμός μας αυτός που υπηρετεί απολύτως την νέα Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο, και που απετέλεσε προεκλογική μας δέσμευση, μπαίνει σε ρότα υλοποίησης, μετά από πολλά χρόνια αδράνειας.
 
Έτσι σήμερα, μετά από επίπονη προσπάθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, την διασφάλιση 9,5 εκατ. Ευρώ για το έργο του Λιμένα Οθωνών, ενός πολύπαθου έργου, «κολλημένου» επί μία δεκαετία, το οποίο είναι πλήρως ώριμο και μπορεί να δημοπρατηθεί στο προσεχές διάστημα.


Η εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη για τους Οθωνούς και τα Διαπόντια Νησιά, έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις μας του περασμένου Νοεμβρίου στην Κέρκυρα, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της κατασκευής των νέων λιμένων, Μαθρακίου και Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογείται επιτέλους ολιστικά και όχι αποσπασματικά, η υλοποίηση ενός πλέγματος 4 υπερσύγχρονων λιμένων σε μια εξόχως σημαντική από Εθνικής απόψεως νησιωτική περιοχή όπως αυτή των Διαποντίων Νήσων. Και βεβαίως αναφέρομαι στους τρείς νέους λιμένες: του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών στην Β. Κέρκυρα που θα εξυπηρετεί τα Διαπόντια Νησιά, του Μαθρακίου και των Οθωνών, με την Ερείκουσα φυσικά να έχει ήδη μία πολύ καλή λιμενική υποδομή. Τονίζω ότι τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για τους 3 λιμένες υπερβαίνουν τα 25,5 εκατομμύρια Ευρώ!

Επιθυμώ να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον Πρωθυπουργό της Χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, διότι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων, ένα σύμπλεγμα με μεγάλη γεωπολιτική αξία και πολλές ιδιαιτερότητες.

Αυτονόητο είναι ότι η αναβάθμιση των Λιμενικών Υποδομών και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στην Π.Ε. Κέρκυρας συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη του τόπου μας, την ευημερία και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και συνιστά προστιθέμενη αξία.
Συνεχίζουμε “μεθ’ ορμής ακαθέκτου”…».