Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας σε Τηλεδιάσκεψη με Κ. Πιερρακάκη: «Τεράστια πρόοδος στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου»

Στέφανος Γκίκας
04 Ιουνίου 2020 / 18:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί έως σήμερα από το Υπουργείο, το οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά στην διαλειτουργικότητα του επιτελικού κράτους. Σημαντικό μέρος του έργου υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου προκειμένου να γίνει ευκολότερη η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιταχύνθηκε σημαντικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, επί παραδείγματι, η χρήση της άυλης συνταγογράφησης με πάνω από 1 εκατ. συναταγογραφήσης έως σήμερα, η λειτουργία του αριθμού 112 ή η ηλεκτρονική έκδοση διαφόρων δικαιολογητικών κ.ά.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τις ενέργειες και τις δράσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι η δημοπρασία του φάσματος 5G, η επεξεργασία Συστήματος Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δημοσίου σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας, αλλά και η ηλεκτρονική δήλωση ανεργίας.

Επιπλέον, το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθούν δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς ψήφιση στη Βουλή. Το πρώτο τέθηκε χθες σε ανοιχτή διαβούλευση και αφορά στην επιτάχυνση και την απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω διαδικασιών που διευκολύνουν την ψηφιακή επικοινωνία του Δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου μεταξύ άλλων προσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα περισσότερες από 120 διατάξεις δεκάδων νόμων της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική, ενώ θα προωθηθεί και το νομοθετικό  πλαίσιο για τον Προσωπικό Αριθμό του πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές και τα ψηφιακά έγγραφα.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε τον Υπουργό για το έως σήμερα πολύ σημαντικό επιτελεσθέν έργο και εστίασε σε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν έντονα τους πολίτες. Μεταξύ άλλων ανέφερε την διακοπή της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και την υποχρέωση των αναπήρων να περνούν εκ νέου από την επιτροπή των ΚΕΠΑ, αλλά και στις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην επανέναρξη καταβολής των εν λόγω συντάξεων.

Ο Βουλευτής επεσήμανε και τις περίπλοκες διαδικασίες και τις καθυστερήσεις για την λήψη επιδομάτων, όπως είναι π.χ. το εξωϊδρυματικό επίδομα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Γκίκας πρότεινε, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Υγείας, να αποτελέσουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα της πιο γρήγορης έκδοσης αδειών οδήγησης αλλά και της ανανέωσής τους. Ο κ. Γκίκας επικρότησε τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Υπουργείο στην μείωση της γραφειοκρατίας σε περιπτώσεις όπως είναι ο θάνατος συγγενικού προσώπου, όπου χρειάζονταν 13 διαφορετικά δικαιολογητικά ή τα βασικά πιστοποιητικά από τα Δημοτολόγια τα οποία εντός των επόμενων ημερών θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, ο Βουλευτής σημείωσε πως παρά την τεράστια πρόοδο που καταγράφθηκε το τελευταίο 10μηνο, ο δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης  ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας παραμένει μακρύς. Εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητα ότι το αποτύπωμα που θα αφήσει σε αυτό το πεδίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι το καλύτερο όλων των εποχών.