Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Αυτοδιοίκηση ασπίδα προστασίας των πολιτών στην υγειονομική & οικονομική κρίση»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
05 Απριλίου 2020 / 11:45

70 + 1 προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση

ΑΘΗΝΑ.  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, καταθέτει 70 + 1 προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, στη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας και στην πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για  στήριξη κοινωνικών πολιτικών.

Οι 70 + 1 προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα αποσταλούν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη του Τομεάρχη εσωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χρήστο Σπίρτζη, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Τρικάλων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Νικαίας – Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, και μέλος Δημοτ. Συμβ. Πετρούπολης κ. Νικολαο Σακούτη.

Στις 70 + 1 προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Είναι αυτονόητο για εμάς ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης του πολίτη. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης, για τα άμεσα προβλήματα της κρίσης του κορωνοϊού και για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυξάνονται καθημερινά.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική και την οικονομική κρίση.

Γι αυτό, για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και βασική πρόταση μας, η  επέκταση σε δράσεις η στήριξη και η ουσιαστική ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο διπλασιασμός, τουλάχιστον, του προγράμματος.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, σήμερα, η άμεση στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της τηλεφωνικής υποστήριξης, των αναγκαίων υπηρεσιών  για τους συμπολίτες μας που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένους, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), ώστε να καλυφθούν ανάγκες Προμηθειών  τροφίμων και αναγκαίων ειδών, φαρμάκων, συνταγογράφησης χρόνιων νοσημάτων, για την παροχή κοινωνικών αγαθών αν δεν διαθέτουν όπως τηλεφώνου, θέρμανσης, τηλεόρασης, ηλεκτρικού, νερού, και προγραμμάτων σίτισης.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η ύπαρξη κινητών μονάδων  υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ).
Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φιλοξενία στους Άστεγους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν γενικές οδηγίες-κυρίως τη βασική ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών, αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών και δημόσιων καταστημάτων,  απαλλαγή τελών χρήσης ως το τέλος του χρόνου, με ρύθμιση αυτών των οφειλών σε 24 μήνες, με επέκταση των μισθώσεων που λήγουν και πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η φροντίδα των εργαζομένων
των Δήμων και των Δημόσιων μονάδων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο με την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης (που παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις), την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας όσο και με την πραγματική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Γι αυτό προτείνουμε τη διεύρυνση του δώρου Πάσχα και την απόδοση έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής με πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη στήριξη των Δήμων με ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα πραγματικής και όχι προσχηματικής βοήθειας τους, αντίστοιχο με τον «Φιλόδημο», την ύπαρξη ειδικών τιμολογίων για τις ανάγκες λειτουργίας των Δήμων και τη στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας.

Τέλος, για εμάς είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, ο κεντρικός σχεδιασμός, σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και αναπτυξιακής ύφεσης, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.

Για αυτό εκτός των άλλων προτείνουμε σήμερα, ως πρώτη φάση, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που θα αποτρέψει την κατάρρευση εκατοντάδων Δήμων τους επόμενους μήνες, την συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, την κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στην ΠΝΠ, από ιδιώτες εμπειρογνώμονες   και την ανάθεση στους Δήμους έργων για την σύνδεση όλων των κτιρίων με οπτικές ίνες, αυξάνοντας τη δυνατότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, πολεμώντας την ανεργία και δίνοντας ένα σημαντικό δημοτικό έσοδο στους Δήμους, από τις τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες.

Καταθέτουμε τις προτάσεις μας στην Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα  την συνεπή στάση μας, την σταθερότητα στις διακηρυγμένες μας θέσεις και την θεσμική λειτουργία μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, βοηθώντας τη χώρα και τους πολίτες, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αντίθεση με την επικοινωνιακή τακτική, τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα. Η έλλειψη σχεδιασμού, η αναίρεση  του προγραμματισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για μόνιμες θέσεις εργασίας και ολιγωρίες όπως η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και η μη πληρωμή των εργαζόμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εδώ και μήνες αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις κοινωνικές ανάγκες και όσους δίνουν την πραγματική μάχη.

Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη της κοινωνίας, στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή τη κρίσιμη εποχή, συμβάλουμε με προτάσεις ρεαλιστικές και θέσεις κοινωνικής ευαισθησίας, ευθύνης και αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ελληνικού λαού.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων».