Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τρύπες» του ΕΣΥ καλείται τώρα να καλύψει το Νοσοκομείο Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
28 Μαρτίου 2020 / 08:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χρόνιες παθογένειες του συστήματος, καλείται πλέον να καλύψει το Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς τα Γιάννενα και η Πάτρα είναι Νοσοκομεία αναφοράς(για κρούσματα κορωνοϊού).

Με το σκεπτικό ότι η Κέρκυρα προς το παρόν παραμένει "αλώβητη", η 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, έδωσε εντολή να γίνονται αποσπάσεις εκ περιτροπής, ενός γιατρού αναισθησιολόγου προς το Νοσοκομείο Λευκάδας, που διαθέτει μόνον έναν, όχι λόγω έκτακτης ανάγκης, αλλά για να συμβάλλει στις τακτικές λειτουργίες του. 
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ)  ζητά απαντήσεις από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τόσο για το θέμα του αναισθησιολόγου όσο και για το αν έγινε αποστολή υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Κέρκυρας προς άλλα νοσοκομεία. «Οι υγειονομικοί πάμε στον πόλεμο άοπλοι! Πόσο νομίζουν ότι θα αντέξει το ήδη κουτσουρεμένο ΕΣΥ με αυτούς τους ρυθμούς;» τονίζει η ΕΓΕΣΥΚ.

Η ανακοίνωση 
Πριν λίγες μέρες ο ΕΟΔΥ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ένα απαράδεκτο κείμενο με οδηγίες προς τους υγειονομικούς σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τις ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, γινόταν λόγος ακόμα και για έλλειψη γαντιών δηλαδή για εξέταση με γυμνά χέρια!
Το κατάπτυστο αυτό κείμενο μπορεί να κατέβηκε αλλά πρόλαβε να φανερώσει και επισήμως αυτό που όλοι πλέον έχουν καταλάβει: οι υγειονομικοί πάμε στον πόλεμο άοπλοι! Οι ελλείψεις ειδικά στα νοσοκομεία αναφοράς είναι ήδη τεράστιες. Και το τρομακτικό ερώτημα που προκύπτει είναι: αν ήδη μιλάμε για ελλείψεις με 960 κρούσματα και 250 νοσηλευόμενους, τι θα γίνει όταν φτάσουμε τα 9600 κρούσματα και τους 2500 νοσηλευόμενους; Θα εξετάζουμε τους ασθενείς γυμνοί; Ήδη πάνω από το 10% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι προσωπικό των νοσοκομείων. Πόσο νομίζουν ότι θα αντέξει το ήδη κουτσουρεμένο ΕΣΥ με αυτούς τους ρυθμούς; Αυτά τα τραγικά και επικίνδυνα σε μια χώρα που αυτοαποκαλείται θωρακισμένη και παροτρύνεται να βγει στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσει τους ήρωες υγειονομικούς. Αναλώσιμους ήρωες μάλλον..

Η επιδημία του κορωνοιού έχει αναδείξει (όχι πως υπήρχε ανάγκη βέβαια) τις χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ. Από ημερών με εντολή της 6ης ΥΠΕ  αποσπάται εκ περιτροπής για μια εβδομάδα 1 αναισθησιολόγος προς το νοσοκομείο της Λευκάδας το οποίο εδώ και πάνω από ένα χρόνο λειτουργεί με μόλις μια (!) αναισθησιολόγο. Ο συνάδελφος αποσπάται όχι λόγω κορωνοιού, αλλά για να συμβάλλει στις τακτικές λειτουργίες του!

Καθ’ ότι τα Γιάννενα ως κέντρο αναφοράς αδυνατούν να συνεχίσουν να καλύπτουν το κενό όπως γινόταν μέχρι τώρα, η ΥΠΕ βρήκε τη λύση στην Κέρκυρα. Εν μέσω πανδημίας δηλαδή καλούμαστε να καλύψουμε χρόνια κενά και ελλείψεις του συστήματος. Σε ένα χρονικό σημείο που προετοιμαζόμαστε για διασωληνώσεις στερούμαστε ενός αναισθησιολόγου, ειδικότητα πρώτης γραμμής!

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του ΓΝΚ να μην επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό! Η 6η ΥΠΕ να διορίσει τώρα μόνιμο αναισθησιολόγο στη Λευκάδα και να πάψει να δημιουργεί κενά στο ένα νοσοκομείο για να μπαλώσει τρύπες σε ένα άλλο.
Τέλος, ερωτάται η Διοίκηση αν το ΓΝΚ αποστέλλει υλικό και αναλώσιμα στην Πάτρα και σε άλλα νοσοκομεία και τί επίπεδο επάρκειας υπάρχει στη μοναδική δομή του νησιού μας. Σε συνθήκες μάχης όλοι μας συνεισφέρουμε με ό,τι μπορούμε και αν κάπου αλλού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες σαφώς και ευχαρίστως θα συμβάλλουμε. Είμαστε άλλωστε οι πρώτοι που το γνωρίζουμε και το πράττουμε. Οφείλει όμως η Διοίκηση να εξασφαλίσει επάρκεια υλικού και για το νοσοκομείο μας γιατί πολύ απλά κανείς δεν ξέρει τί ανάγκες μπορεί να παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την υποτιθέμενη ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό: Τα νούμερα που έχουν ανακοινωθεί είναι ψίχουλα για ένα σύστημα Υγείας από το οποίο λείπουν πάνω από 6000 γιατροί και πολλαπλάσιοι νοσηλευτές (ενδεικτικά στο ΓΝΚ αναμένουμε… λαοθάλασσα 10-15 νοσηλευτών). Το απαράδεκτο ΦΕΚ που καλεί ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής να εργαστούν για 4 μήνες (χωρίς καν να προσμετράται ο χρόνος αυτός στην ειδικότητα), δείχνει ένα κράτος σε πανικό που δρα σπασμωδικά και ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες θωράκισης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Ούτε φυσικά τα ταχύρυθμα μαθήματα στη χρήση του αναπνευστήρα που γίνονται αυτές τις μέρες, δεν μπορούν να αποτελούν την πρώτης γραμμής άμυνα. Σίγουρα, ό,τι μαθαίνει κανείς στη ζωή του είναι χρήσιμο αλλά αυτές τις λύσεις τις υιοθετείς αν γίνεις Ιταλία. Πριν από εκείνο το σημείο υπάρχουν άλλες λύσεις πιο ουσιαστικές: Στην τελευταία προ επιδημίας προκήρυξη των 943 μόνιμων θέσεων η οποία έχει βαλτώσει εδώ και 1,5 χρόνο, έβαλαν υποψηφιότητα περίπου 2500 ειδικευμένοι γιατροί. Να διοριστούν όλοι ΤΩΡΑ! Πρόκειται κυρίως για γιατρούς ΤΕΠ άρα ειδικότητες πρώτης γραμμής που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά.

Επιπλέον σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η αποδυναμωμένη και σχεδόν ανύπαρκτη ΠΦΥ. Αντί να ασκούμε τηλεφωνική ιατρική όπως μας λέει ο ΕΟΔΥ ή να ζητάμε από τον ασθενή να γίνει γιατρός του εαυτού του παρακολουθώντας και αξιολογώντας μόνος του την κλινική του εικόνα (!), να ενισχυθεί άμεσα η ΠΦΥ με προσωπικό και προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορεί να παρακολουθεί τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα στους οποίους λέμε να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο. Για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα σαν την 40χρονη στην Καστοριά η οποία σύμφωνα με τους κυρίους που μας ενημερώνουν καθημερινά στις 18.00 «έπρεπε να επικοινωνεί πιο συχνά με το γιατρό της». Σαν να λέμε, έφταιγε κιόλας! Ό,τι πιο αισχρό έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα..

Σε αντίθεση όμως με ό,τι πράττουν άλλες χώρες πχ η Ιρλανδία η οποία επίταξε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση έχει πάντα ως έγνοια να ωφελήσει τους ιδιώτες. Αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα, να διορίσει μαζικά μόνιμο προσωπικό και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, επιλέγει να μισθώνει και μάλιστα στο διπλάσιο της τιμής τις υποδομές αυτού. Πάντα, σε κάθε πόλεμο, υπάρχουν αυτοί που πεθαίνουν και αυτοί που πλουτίζουν. Αν επρόκειτο για απεργούς θα τους είχαν ήδη επιτάξει σε χρόνο dt…

Και κάτι τελευταίο: Όσοι συγκινήθηκαν (σωστά) τις προηγούμενες ημέρες για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που χάνονται, ας κρατήσουν ένα δάκρυ και για τους υγειονομικούς που ίσως χαθούν σε μια μάχη στην οποία κάποιοι τους στέλνουν άοπλους. Και αυτοί είναι μητέρες, πατέρες, γιοι, κόρες κάποιου...