Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμφώνησαν ότι θα... συμφωνήσουν στη (νέα) σύσκεψη της Αθήνας!

Σύσκεψη
11 Ιανουαρίου 2020 / 15:38

Στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας η νέα -ευρεία- σύσκεψη υπό τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκο, στην Αθήνα - Αποκατάσταση των σχέσεων έφερε η σημερινή άτυπη σύσκεψη που οργάνωσε ο Στέφανος Γκίκας - Κοινή πεποίθηση ότι Νότια & Βόρεια Κέρκυρα χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης φαίνεται πως κινήθηκε η σημερινή -άτυπη- σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε με πρωτοβουλία του ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Ν.Δ., Στέφανος Γκίκας και είχε ως θέμα της τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Αυτό προκύπτει τόσο από το σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέφανος Γκίκας και το οποίο μάλιστα, διανθιστηκε με μια απόπειρα φωτογραφικής αποτύπωσης της εξαιρετικής «χημείας» που υπάρχει μεταξύ των... συμπαικτών (σ.σ. η φωτό παραπέμπει στη διαδικασία εμψύχωσης που κάνουν οι παίκτες των ομάδων μπάσκετ, το γνωστό «ζντο»), όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη σημερινή κουβέντα.

Κράτσα, Υδραίου, Μαχειμάρης, Λέσσης και Γκίκας δείχνουν  στη συγκεκριμένη φωτογραφία μετά την συζήτηση που είχαν ότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος σε ότι αφορά τις διαδικσίες, που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να «τρέξει» επιτέλους το project της μεταφοράς των κερκυραϊκών απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται πως υπάρχει πλέον μια -έστω αρχική- αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Δημάρχων (με δεδομένα κι όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Φο.Δ.Σ.Α.), αλλά και μια κοινή γραμμή σε ότι αφορά το τι «μέλλει γενέσθαι».

Διότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη άτυπου χαρακτήρα συμφώνησαν σε δύο πράγματα, τα οποία οδηγούν νομοτελειακά σ' ένα τρίτο.

Το ένα είναι ότι υπάρχει ανάγκη να εκπονηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένας «οδικός χάρτης», στον οποίο να περιγράφονται λεπτομερώς και με σαφήνεια τα πάντα, από τώρα μέχρι και την ολοκλήρωση του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας σε κάποια χρόνια από σήμερα.

Το δεύτερο είναι ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πως οι δύο περιφερειακοί Δήμοι, Βορράς και Νότος, δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στα οικονομικά μεγέθη ενός τέτοιου εγχειρήματος, όπως αυτό που συνιστά η προτεινόμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λύση, άρα απαιτείται κάποιου είδους χρηματοδότηση γι' αυτούς τους δύο -νεοσύστατους επί της ουσίας και με ό,τι αυτό σημαίνει- Δήμους.

Τα δύο προαναφερθέντα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθεί άμεσα μια ακόμα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο.

Αυτή η σύσκεψη, λοιπόν, θα λάβει χώρα στην Αθήνα 20 ή 21 Ιανουαρίου, στις αρχές δηλαδή της μεθεπόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να δοθούν από πλευράς Υπουργείου και όλες οι απαντήσεις εκείνες, τις οποίες χρειάζονται οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου.


Το δελτίο Τύπου από το γραφείο του Βουλευτή Κέρκυρας με τη ΝΔ, Στέφανου Γκίκα αναφορικα με τη σημερινή άτυπη σύσκεψη


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας  του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανου Γκίκα, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων κ. Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου και των Δημάρχων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπης Υδραίου, Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνου Λέσση και Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιου Μαχειμάρη.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Ετέθησαν οι προβληματισμοί των  παρευρισκομένων για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για στήριξη της προταθείσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λύσης για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Προτάθηκε να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου νέα συνάντηση στην Αθήνα, την οποία θα συγκαλέσει  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και των θεσμικών φορέων της Κέρκυρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την μη πρόσκληση των δυο Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντηση προεκλήθη με πρωτοβουλία μου και είχε άτυπο χαρακτήρα, προκειμένου να αμβλυνθούν  κάποια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, τα οποία δεν είχαν ουσιαστική σχέση με το ζήτημα. Συμφωνούμε όλοι πως μόνη λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη και πρέπει να εκμεταλλευτούμε, προς όφελος του νησιού, την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, να βοηθήσει την Κέρκυρα.

Τονίζω ότι έχω μια καλή θεσμική σχέση με τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και δεν κατανοώ τον λόγο που ενοχλήθηκαν  κάποιοι για την σημερινή συνάντηση που συγκάλεσα με την θεσμική μου ιδιότητα ως κυβερνητικός Βουλευτής».