Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλα (και τα δέματα της Λευκίμμης) στην Κοζάνη

σκουπίδια
10 Ιανουαρίου 2020 / 18:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Όσα δεν ειπώθηκαν στη σύσκεψη για τα σκουπίδια. Η δήμαρχος κάλεσε τους εκπροσώπους των Φορέων να ενημερωθούν για τον οδικό χάρτη της διαχείρισης των σκουπιδιών και στην συνέχεια ζήτησε από τα Μέσα ενημέρωσης να ... αποχωρήσουν!

Η αντιφατική στάση της Μερόπης Υδραίου θύμισε την ανάλογη του προκατόχου της, που σε δυο τουλάχιστον τέτοιας ενημερωτικής σημασίας περιπτώσεις, παρουσίασε τη μελέτη για το περιλάλητο εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων, κεκλεισμένων των θυρών για τον Τύπο. 

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ίδια η ενημέρωση της Υδραίου πάντως, με την ιδιότητα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ/ΣΥΔΙΣΑ και χωρίς να έχουν καν ενημερωθεί για το περιεχόμενό της ούτε τα μέλη του Συνδέσμου, δεν έκανε σοφότερους τους εκπροσώπους των Φορέων. Εκτός ίσως από την πληροφορία, άνευ άλλων επεξηγηματικών στοιχείων, ότι δηλ. η μεταφορά των σκουπιδιών θα ξεκινήσει τέλη του μηνός, άντε αρχές του άλλου. Η δήμαρχος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι προϊόντος του χρόνου θα μπορέσουν να μεταφερθούν εάν απαιτηθεί όλα τα σκουπίδια και όχι μόνον οι 23,7 χιλ. τόνοι που αναφέρεται στην Απόφαση των δυο Αποκεντρωμένων. Η αισιοδοξία της πηγάζει από την πληροφόρηση της ότι στο μεταξύ θα έχει αδειοδοτηθεί και θα έχει επεκταθεί η εγκατάσταση υποδοχής στη Δ. Μακεδονία και αναλόγως η δυνατότητα της ΔΙΑΔΥΜΑ να πάρει ακόμα και τους 60 χιλ. τόννους εάν χρειασθεί. Περίπτωση που θα απαιτήσει βεβαίως νέα Απόφαση της γενικής κυβέρνησης, δια των Αποκεντρωμένων καθώς και της ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και του ΦΟΔΣΑ/ΣΥΔΙΣΑ για το κόστος.
 
Γιατί τόση μυστικότητα;
 
Η ίδια η δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι επίκειται μια ακόμα σύσκεψη το Σάββατο με πρωτοβουλία του βουλευτή Σ. Γκίκα στο Γραφείο της ΠΙΝ, Ρ. Κράτσα με την συμμετοχή των τριών δημάρχων. Το νέο δημοσιοποιήθηκε πρώτα, μεσοβδόμαδα, στον τοπικό Σταθμό της ΕΡΤ, χωρίς εκείνη τουλάχιστον τη μέρα να το επιβεβαιώνει το Γραφείο της περιφερειάρχη! Αργότερα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για σύσκεψη υπό την προεδρία Κράτσα και με τη συμμετοχή των δημάρχων και των βουλευτών. Όμως ούτε αυτό επιβεβαιωνόταν τουλάχιστον από τους δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης, Αυλωνίτη και Μπιάγκη!
Μόλις την Παρασκευή το μυστήριο λύθηκε, αποδίδοντας την πρωτοβουλία στον Γκίκα, γεγονός που κρίθηκε απαράδεκτο ως ενέργεια αυτής της μορφής και της διοικητικής αρμοδιότητας, από τους δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης που απόρησαν για τις ενέργειες, δηλώνοντας ότι δεν θα παρευρεθούν εφόσον άλλωστε δεν προσκλήθηκαν.
Εκτιμάται ότι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης έχει ως αντικείμενο το «μασάζ» στους αντιδρώντες σε επίπεδο Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ/ΣΥΔΙΣΑ, περιφερειακούς δημάρχους, προκειμένου να αποτραπεί μια πιο δραματική και πιο επίσημη τέτοια συνάντηση υπό τον γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Μ. Γραφάκο στην Αθήνα, όπως Γκίκας και Κράτσα δήλωναν στο enimerosi.com πως έχουν ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό από πλευράς του.
Παρά ταύτα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να γίνεται η σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Γραφάκο και μάλιστα την προσεχή Τετάρτη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις για τα σκουπίδια και περιεχόμενο τις διαβεβαιώσεις, τις ίδιες που έδωσε χθες η Υδραίου, ότι δηλ. η μεταφορά ξεκινάει ενώ η διεύρυνση οσονούπω της χωρητικότητας της ΔΙΑΔΥΜΑ θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες υποδοχής των σκουπιδιών.
 
Τι θα απογίνει στη Λευκίμμη;
 
Το κλου αυτών των πληροφοριών βρίσκεται στην ομολογημένη απόφαση των αρμοδίων της γενικής κυβέρνησης να μεταφερθούν τα δεματοποιημένα σκουπίδια από την εγκατάσταση της Λευκίμμης, κι αυτά, στους ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ, να σπάσουν τα δέματα και να θαφτούν υγειονομικά, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημάνει το τέλος της αφορμής του κερκυραϊκού εμφυλίου και την έναρξη της συζήτησης για την αποκατάσταση και την όποια άλλη χρήση της εγκατάστασης του ΣΥΔΙΣΑ στα Μεσοράχια, μαζί με τον λογαριασμό βεβαίως. Θα συζητήσουμε εν ευθέτω χρόνω γι' αυτά, είπε αινιγματικά στην ενημερωτική σύσκεψη των φορέων η Υδραίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως, επιβεβαιώνουν απολύτως το κύριο άρθρο της «κ.Ε.», που αποδίδει το πρόβλημα των σχέσεων στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ στην αντικειμενική βάση της αδυναμίας των περιφερειακών Δήμων στην παρούσα φάση να αντεπεξέλθουν οικονομικά αλλά και διοικητικά. Κατάσταση που δεν ξεπερνιέται με «μασάζ» αλλά με τη γενναία και έκτακτη χρηματοδότησή τους. Οι ίδιες πηγές άλλωστε επαυξάνουν αναφερόμενες σε επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν φορολογικά τους ΟΤΑ ώστε να εξοικονομήσουν πόρους. Όλα μπροστά μας είναι!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.