Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τους καλούν ξανά στην Αθήνα για να ξεπεραστούν οι παραλυτικές διαφορές ανάμεσα στους δημάρχους

Απορρίμματα
08 Ιανουαρίου 2020 / 14:48

Μοιάζει περίπου ως επιτακτική η ανάγκη να ρίξει η Κυβέρνηση τα... βαριά της χαρτιά στο τραπέζι -γύρω από το οποίο θα κάθονται όλοι οι εμπλεκόμενοι- προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» το project «Μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Εν Αθήναις φαίνεται πως θα χρειαστεί να μεταβούν εκ νέου οι τέσσερις δήμαρχοι κ.α. παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου εκεί -πιθανότατα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως και προ μηνών- να ληφθούν οι αποφάσεις, που θα... ξεμπλοκάρουν το project «Μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη».

Ένα project, το οποίο σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να εξελίσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς δεδομένου ότι είχε διαφανεί στην προηγούμενη -και όπως αποδεικνύεται όχι και τελευταία- σύσκεψη στην πρωτεύουσα ότι το «νερό είχε μπει πλέον για τα καλά στ' αυλάκι»...

Οι πληροφορίες της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ συγκλίνουν στο ότι τις προσεχείς μέρες, οι κατέχοντες διοικητικό ρόλο και λόγο στην Κέρκυρα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με παράγοντες και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να εκπονηθεί -επιτέλους- ο περιβόητος «οδικός χάρτης» της μεταφοράς.

Την παρέμβαση, άλλωστε, της κυβέρνησης ζήτησε και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία μιλώντας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δεν έκρυψε την ανησυχία της αφενός για το πλάνο της μεταφοράς, αφετέρου για την αδυναμία (sic) συνεργασίας μεταξύ των επικεφαλής του α' βαθμού αυτοδιοίκησης, δηλαδή των δημάρχων των τριών Δήμων της Κέρκυρας.

«Πρέπει να γίνουν μια σειρά από πράγματα, να τρέξουν οι διαδικασίες, διότι ο χρόνος πιέζει... Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια διάθεση... Έχω ξαναπεί ότι απαιτείται από τους Δήμους να καθορίσουν τον λεγόμενο «οδικό χάρτη», ώστε να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας... Να υπάρξουν, με άλλα λόγια, σαφείς δεσμεύσεις από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά κατ' επέκταση κι απ' όλους μαζί, για το πώς θα πορευθούμε από δω και στο εξής... Η κυβέρνηση μάς έδειξε τις προθέσεις της, άναψε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά, πρέπει πλέον κι εμείς ως Αυτοδιοίκηση να πράξουμε όλα όσα μας αναλογούν...» υπογράμμισε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι ζήτησε -και πήρε μάλιστα, τη δέσμευση- από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκο, να γίνει το συντομότερο νέα σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των Δημάρχων δεν επιτρέπουν το πλάνο της μεταφοράς των απορριμμάτων να εξελιχθεί.

«Πρέπει τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους... Πώς θα εισηγηθώ εγώ, για παράδειγμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αναθεώρηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α., χωρίς πρώτα να έχουν τρέξει οι διαδικασίες, να έχουν παρθεί αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια κτλ»  τόνισε με νόημα η επικεφαλής της Π.Ι.Ν.

Την -σε σύντομο χρονικό διάστημα- σύγκληση σύσκεψης στην Αθήνα επιβεβαίωσε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ο κυβερνητικός Βουλευτής, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος στάθηκε κι εκείνος στη... δυστοκία, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αν και η ανησυχία του, είναι αλήθεια, δεν εκφράστηκε τόσο ξεκάθαρα, όπως εκείνη της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

«Είναι απαραίτητο θεωρώ να υπάρξει άμεσα μια ακόμα συνάντηση στην Αθήνα, στο Υπουργείο, προκειμένου να μπουν σε μια σειρά κάποια διαδικαστικά θέματα, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης για μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη...», παραδέχτηκε ο Βουλευτής, μιλώντας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.