Επερωτήσεις της «ΑΝ.Α.Σ.Α» για δύο έργα σε Ιθάκη & Κεφαλονιά

Επερωτήσεις της «ΑΝ.Α.Σ.Α» για δύο έργα σε Ιθάκη & Κεφαλονιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η περιφερειακή παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» κατέθεσε επερωτήσεις προς τη Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, σχετικά με δύο έργα σε Κεφαλλονιά & Ιθάκη.

21
Νοεμβρίου / 2019

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α» και πρώην Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέρεται στο εργό του λιμανιού στον Πίσω Αετό Ιθάκης, το οποίο καθυστερεί και στο έργο «Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου Τζαννάτων Πόρου Κεφαλληνίας».

Αναλυτικά, οι επερωτήσεις που κατέθεσε η «ΑΝ.Α.Σ.Α.»:

Ποιός και γιατί καθυστερεί την ολοκλήρωση του λιμανιού στον Πίσω Αετό της Ιθάκης;

«Προς κ. Περιφερειάρχη

Είναι γνωστή σε όλες και όλους η μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του λιμανιού στον Πίσω Αετό της Ιθάκης.

Είναι επίσης γνωστή η περιπέτεια του έργου αυτού, η μεγάλη καθυστέρηση και το ναυάγιο στην υλοποίηση του αρχικά, λόγω των κάκιστων χειρισμών του τότε περιφερειάρχη και τώρα πολιτικού σας συνέταιρου κ. Σπύρου.

Είναι τέλος γνωστό ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια σε πολιτικό, νομικό και υπηρεσιακό επίπεδο από την Περιφερειακή αρχή/ΑΝΑΣΑ ώστε το πολυπόθητο αυτό έργο να ξαναμπεί σε τροχιά υλοποίησης.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι: γιατί από τις αρχές του καλοκαιριού 2019 και μετά οι ρυθμοί εκτέλεσης του λιμανιού επιβραδύνθηκαν ή και πρακτικά μηδενίστηκαν και, ενώ το έργο θα μπορούσε να έχει ήδη παραδοθεί ολοκληρωμένο, καρκινοβατεί.

Επερωτάσθε:

Ποιοί είναι οι λόγοι της καθυστέρησης;

Πώς θα αντιμετωπισθούν;

Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος για την παράδοση σε χρήση του ολοκληρωμένου έργου για την Ιθάκη και την συγκοινωνιακή εξομάλυνση στα νησιά του νοτίου Ιονίου;»


Η τύχη του έργου «Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου Τζαννάτων Πόρου Κεφαλληνίας».

«Προς κ. Περιφερειάρχη

Στα Τζαννάτα Πόρου δήμου Αργοστολίου έχει ανακαλυφθεί ένα σημαντικό μνημείο της Μυκηναϊκής περιόδου της ιστορίας μας, γνωστό ως ο Θολωτός τάφος των Τζαννάτων.

Στα προηγούμενα χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλη προσπάθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, από φορείς και από φίλους των αρχαιοτήτων, ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί το μνημείο. Καρπός των προσπαθειών αυτών ήταν και η χρηματοδότηση εκπόνηση και προώθηση για έγκριση στο ΚΑΣ μελέτης για την στερέωση την προστασία και την ανάδειξη του τάφου.

Παρά το γεγονός ότι και η χρηματοδότηση υπήρχε και η διακηρυγμένη βούληση της περιφερειακής αρχής/ΑΝΑΣΑ να στηρίξει το όλο έργο ήταν γνωστή στο ΥΠΠΟΑ, πάρα ταύτα, στην προηγούμενη πρόσκληση της ΕΥΔ Ιονίων Νήσων για αρχαιολογικά έργα το υπουργείο υπέβαλλε τεχνικό δελτίο που αυτό από της εγκεκριμένης από το ΚΑΣ μελέτης. Ως εκ τούτου η πρόταση απερρίφθη περιέγραφε ημιτελές έργο και διαφορετικό και το υπουργείο ανέλαβε την υποχρέωση να επανέλθει στην επόμενη πρόσκληση.

Ήδη η 2η αυτή πρόσκληση της ΕΥΔ/ΠΙΝ είναι ανοικτή και μέχρι 31/12/2019.
Επειδή, όπως φαίνεται, το ΥΠΠΟΑ και η τοπική εφορία αρχαιοτήτων επιμένουν να προωθούν ένα πρόχειρο έργο που δεν καλύπτει τις ανάγκες στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου,

Επερωτάσθε:

Ποιά είναι η γνώμη σας για την ανάγκη ολοκληρωμένου έργου στερέωσης και ανάδειξης;

Προτίθεσθε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία ώστε στον χρόνο που απομένει να πεισθούν οι αρμόδιοι να καταθέσουν τεχνικό δελτίο με πλήρη μελέτη προϋπολογισμού περίπου 1.000.000 ευρώ;»