Γαλιατσάτος σε Κράτσα: «Τέλος το κρυφτό, πάρτε μέτρα για τους πρόσφυγες»

Γαλιατσάτος σε Κράτσα: «Τέλος το κρυφτό, πάρτε μέτρα για τους πρόσφυγες»

Επερώτηση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου προς την Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφορικά με το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό», ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου

20
Οκτωβρίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επερώτηση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» προς την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 23 Οκτωβρίου με τίτλο: «Σταματήστε το κρυφτό, πάρτε μέτρα για το προσφυγικό / μεταναστευτικό».
 
Το κείμενο της επερώτησης, που υπογράφει ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, έχει ως εξής:

«Προς κ. Περιφερειάρχη

Το πρόβλημα είναι γνωστό, τόσο ως προς τις αιτίες που προκαλούν τις ροές προς την Ευρώπη και οι οποίες σχετίζονται απόλυτα με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής για αποκόμιση κυριαρχίας σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και στην αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος.

Την περίοδο αυτή αντιμετωπίζουμε μια ακόμη ένσταση της κρίσης με μεγάλη αύξηση των προσφύγων/μεταναστών που εγκλωβίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πυροδοτώντας εκρηκτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες και στις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων.

Στην σύσκεψη που είχαν οι περιφερειάρχες με τον αρμόδιο υπουργό αποφασίστηκε, όπως φαίνεται από δηλώσεις και ενέργειες της κυβέρνησης, η διασπορά των εγκλωβισμένων στην υπόλοιπη χώρα πλην τριών περιφερειών.
Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκαν και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εξασφάλιση καταλυμάτων στις περιοχές της χώρας.

Η Περιφερειάρχης Ι.Ν., αρνούμενη να αποδεχθεί για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους την πραγματικότητα αυτή, συσκοτίζει την κατάσταση και κυρίως μένει απαθής και άπραγη ως προς τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες που ,αν τελικά απαιτηθεί, θα επιτρέψουν την χωρίς προβλήματα παρουσία των συνανθρώπων αυτών στα νησιά μας για λίγο η περισσότερο χρονικό διάστημα.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

1. Ποια είναι η επίσημη ενημέρωση της από τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη;

2. Σε ποιες συνεννοήσεις έχει προχωρήσει με τις δημοτικές αρχές, τις δομές υγείας , τις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης, τις λοιπές τοπικές αρχές και τους φορείς της οικονομίας , για ανταλλαγή απόψεων και κυρίως για σύνταξη σχεδίου υποδοχής και φιλοξενίας ;

3. Ποια η θέση της για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης των Ευρωπαϊκών χωρών και την λήψη μέτρων εναντίον των χωρών μελών της ΕΕ που υψώνουν τείχη και απειλούν ακόμη και με χρήση βίας;»