Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρέμβαση Γκίκα στο Βελιγράδι για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Στέφανος Γκίκας
14 Οκτωβρίου 2019 / 12:43

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Συμμετέχοντας σε αποστολή της Βουλής στο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται η 141η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης,

στην οποία συμμετέχουν 700 Βουλευτές από 150 χώρες, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, «πραγματοποίησε σήμερα μία ηχηρή παρέμβαση», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.

Κατά την Σύνοδο της Γεωπολιτικής Ομάδας «12+» της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, με θέμα συζήτησης την τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Γκίκας, απαντώντας στην Εκπρόσωπο της Τουρκίας Βουλευτή KavakciKan του κυβερνώντος κόμματος (PJD), η οποία ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στην Συρία δικαιολογείται και από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και ότι γίνεται για να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατική οργάνωση» YPG, ανέφερεμεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταρχάς να θυμίσω ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, όπου αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την παρουσία πολλών πολεμικών μονάδων.

Όσον αφορά στην Συρία, θεωρούμε ότι η εισβολή συνιστά ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην περιοχή όπως πολλούς θανάτους αμάχων, νέα ανθρωπιστική κρίση, νέο κύμα προσφύγων, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο της επανεμφάνισης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που προβληματίζει έντονα την διεθνή κοινότητα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα που έθεσε η συνάδελφος από την Τουρκία, θέλω να της θυμίσω ότι το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μιλάει για το «αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνα (theinherentrightofself-defense)», και πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποια αυτοάμυνα μιλάτε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτοάμυνα σημαίνει να δέχομαι ένοπλη επίθεση στο έδαφός μου και να αντιδρώ, όπως και να  θωρακίζω τα σύνορά μου, να τα επιτηρώ ώστε να αποτρέψω επίθεση. Δεν εισβάλω σε μία ξένη χώρα καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου...»