Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μαρία Φαραντούρη στην ΄Ενημέρωση΄ ενόψει της συναυλίας «25 χρόνια χωρίς τον Μάνο...»

Μον Ρεπό
28 Ιουλίου 2019 / 18:37

«Πόσο επίκαιρος είναι ο Μάνος ακόμα και σήμερα...» Τάδε έφη Μαρία Φαραντούρη, με αφορμή τη σύμπραξή της με το Ωδείο Κερκύρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές όλα θα είναι έτοιμα για τη συναυλία του Ωδείου Κερκύρας στο ανακαινισμένο θέατρο του Μον Ρεπό (Δευτέρα 29 Ιουλίου), «25 χρόνια χωρίς τον Μάνο...». Διοργανωτής της εκδήλωσης το Τοπικό Τμήμα Chapter HJ-34 Corcyra της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA, στο πλαίσιο του 9ου Seven Festival. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Κίμωνα Χυτήρη παρουσιάζει το εμβληματικό έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει γνωστά τραγούδια του συμπράττοντας με την ορχήστρα και τη χορωδία του Ωδείου.
Η «Ενημέρωση» συνομίλησε κατ’ αποκλειστικότητα με τη Μαρία Φαραντούρη. Η μεγάλη ερμηνεύτρια αναφέρθηκε τόσο στον Μάνο Χατζιδάκι, όσο και στην παρουσία της στην Κέρκυρα για να ξανασυνεργαστεί με το Ωδείο Κερκύρας μετά από αρκετά χρόνια.
 
  • Κυρία Φαραντούρη, πώς αισθάνεστε που ξαναβρίσκεστε επί σκηνής με την ορχήστρα του Ωδείου Κέρκυρας και τον μαέστρο της, μετά από 15 χρόνια, τραγουδώντας Μάνο Χατζιδάκι;
_Αισθάνομαι χαρούμενη και είναι πολύ τιμητικό για εμένα να συμπράττω καλλιτεχνικά με έναν από τα αρχαιότερα μουσικά ιδρύματα της χώρας! Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τη πρώτη μας συνεργασία και ανέμενα με χαρά να ξαναβρεθώ τόσο με τα μέλη της ορχήστρας, όσο και με τον καταπληκτικό μαέστρο κύριο Χυτήρη.
 
  • Για μια καλλιτέχνιδα με τη δική σας πορεία, πώς είναι το να ερμηνεύει τα τραγούδια αυτά; Είναι η κάθε φορά διαφορετική;
_Δε θα έλεγα ότι είναι διαφορετική παρότι βεβαίως ποτέ δεν είναι ίδια. Στη προκειμένη περίπτωση απολαμβάνω μια ωραία δουλειά από ένα εξαιρετικό σύνολο και είναι για εμένα μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Τη διαφορά αυτή τη φορά θα έλεγα ότι τη δημιουργεί ο τόπος που θα γίνει η παράσταση, αφού έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για το μέρος αυτό.
Και φυσικά  χαίρομαι που νέα παιδιά ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας.
 
  • Ο Μάνος Χατζιδάκις δραστηριοποιήθηκε έντονα και στην Κέρκυρα. Αυτό καθιστά ιδιαίτερη την παρουσία σας εδώ σε μια συναυλία-«φόρο τιμής» στην μνήμη του; 
_Είναι αυτονόητο αυτό, άλλωστε πάντα μια συναυλία στη Κέρκυρα είναι ιδιαίτερη πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με έργα ορόσημο του δημιουργού. Ξέρετε, αρκετά τραγούδια του Μάνου είναι σε πρώτες εκτελέσεις μαζί μου και αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για μένα. Είναι χρέος μου, όπου υπάρχει η μουσική του Μάνου και μου ζητείται η συνδρομή μου να είμαι παρούσα.
 
  • Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Θεωρείτε το κενό που έχει αφήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας δυσαναπλήρωτο;
_Δεν το θεωρώ μόνο εγώ , το έχουν πει και το εννοούν αυτό, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του. Το πληθωρικό του ταλέντο, η αστείρευτη δημιουργικότητα του αλλά και τα ερεθίσματα που υπήρχαν τότε και έδιναν τροφή πνευματική στους δημιουργούς δεν υπάρχουν στις μέρες μας. Λείπει το “χρώμα” τώρα πια από τη ζωή μας και λείπει η σύνθεση ανθρώπων όπως του Μάνου που έδινε “φως” σε εικόνες και στίχους που μας έμειναν τελικά μέχρι τις μέρες μας.
Πόσο επίκαιρος είναι ο Μάνος ακόμα και σήμερα....
 
  • Τι σημαίνει για εσάς το να συνεργάζεστε με μουσικά ιδρύματα της επαρχίας, όπως το Ωδείο Κέρκυρας που φέτος συμπληρώνει 125 χρόνια ζωής;
_Σημαίνει διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σημαίνει αναγνώριση και σεβασμό από όλους στο σπουδαίο έργο που παράγουν τα μουσικά ιδρύματα αυτά και σημαίνει ότι ο κόσμος αφού μπορεί και διατηρεί σε λειτουργία τα ιδρύματα αυτά μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή τόσο στο τόπο του όσο και στη χώρα του. Και μιλώντας για τη Κέρκυρα, όπου το μουσικό ταλέντο ξεχειλίζει και το συναντά κανείς σε όλες τις ορχήστρες της χώρας, εγώ σαν ερμηνεύτρια θα υποστηρίζω με χαρά κάθε δημιουργική προσπάθεια.
 
  • Κυρία Φαραντούρη, εκ μέρους της εφημερίδας «Ενημέρωση», σας ευχαριστώ θερμά.
_Και εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες και την εφημερίδα σας.