Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σπύρος Νεράντζης σε ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία

Σπύρος Νεράντζης
14 Ιουνίου 2019 / 14:07

ΑΘΗΝΑ. Moνόδρομο και προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων

αποτελεί η επείγουσα και επιστημονικά σχεδιασμένη εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας με διαλογή στην πηγή και μείωση του υπολείμματος στο 50%.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ομόφωνα  ειδικοί επιστήμονες, πολιτικοί όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι του κεντρικού κράτους και  αυτοδιοικητικοί  στην ημερίδα εργασίας με τίτλο·  «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2020: ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».
H ημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13.6.2019 στο 1ο πανευρωπαϊκά «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης»
στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της παράταξης "Η Κέρκυρα Ψηλά" στον Δήμο της Κέρκυρας Σπύρος Νεράντζης αναφέρει: «Παρουσιάσαμε το παράδειγμα της Κέρκυρας, περιγράφοντας την σημαντική πρόοδο που έχει δρομολογηθεί με τις Γωνίες Ανακύκλωσης, τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων (ξενοδοχεία κλπ) και το ξεκίνημα της διαλογής στην πηγή με πρωτοβουλία των πολιτών και μάλιστα χωρίς οργάνωση και υποδομή από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση,  υποχρέωση της οποίας αποτελεί εκ του νόμου.
Επισημάνθηκε ότι η όλη διαδικασία προβλέπεται στον εθνικό σχεδιασμό, αποτελεί νόμο του κράτους και  απομένει η εφαρμογή από τους Δήμους των ήδη ψηφισμένων νομοθετημάτων.
Χαρακτηριστικό της ανάγκης εφαρμογής των συμφωνημένων αποτελεί το γεγονός, ότι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Γ. Τσιρώνης (υπουργός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Αραβώσης (Ν.Δ.) και Ν. Παπανδρέου (ΚΙΝ.ΑΛ) συμφώνησαν απολύτως μεταξύ τους, παρά το ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου»

Στην ημερίδα εργασίας μίλησαν και αντάλλαξαν επιστημονικά και εμπειρικά δεδομένα ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους, εκτός από τους εκπροσώπους των Πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι της Ακαδημιακής Κοινότητας και των Επιχειρήσεων. Η Μαρία Λοϊζίδου, ο Γιώργος Κρεμλής και οι Κερκυραίοι Αδαμάντιος Σκορδίλης, Στέφανος Κομνηνός, Γιώργος Καλούδης.
Ο Σπύρος Νεράντζης δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αρχίσουμε την υλοποίηση από την πρώτη Σεπτεμβρίου με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε καθυστερήσει δραματικά».