Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο υποψ. περιφερειάρχης Αλέξανδρος Αλεξάκης στις δομές υγείας του νησιού

Αλέξανδρος Αλεξάκης
12 Μαΐου 2019 / 16:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Αλεξάκης, συνοδευόμενος από υποψήφιους της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας»

Στην επίσκεψη τα στελέχη της "Επτανησιακής Πρωτοβουλίας" ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και την αδυναμία του δημόσιου συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Α. Αλεξάκη «Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωσή του, στις προμήθειες υλικών και προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή του, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στο έργο του, σε μια ευαίσθητη κοινωνικά περιοχή, που δέχεται πολλούς επισκέπτες τη θερινή περίοδο.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωσή του σε ιατρικό προσωπικό σε όλες σχεδόν τις κλινικές και τα εξειδικευμένα τμήματα.
Η κάλυψη στο αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (δεν είναι καλυμμένες ούτε οι μισές από τις οργανικές θέσεις) με συνέπεια την ταλαιπωρία και τη διαρκή επιβάρυνση των λιγοστών εργαζομένων.
Αντίστοιχα στις τεχνικές ειδικότητες υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, που έχουν θέσει την υπηρεσία σε κατάσταση υπολειτουργίας, αφού οι εννιά διαθέσιμοι εργαζόμενοι αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στο διοικητικό τμήμα της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Στις υποδομές εμφανίζονται ήδη προβλήματα σημαντικών φθορών, αφού δε γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις, ενώ κι εδώ υπάρχουν προβλήματα στη στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων. Ανεκπλήρωτη ελπίδα παραμένει η αγορά των δύο αξονικών τομογράφων, που εξαγγέλθηκαν και δεν τοποθετήθηκαν ακόμη, με αποτέλεσμα οι διαρκείς βλάβες των παλιών να κατευθύνουν τον κόσμο σε ιδιώτες - ιδιωτικά κέντρα.
Η υποστελέχωση του Ε.Κ.Α.Β στην Κέρκυρα και η ανεπάρκεια των ασθενοφόρων να καλύψουν τις ανάγκες καθιστούν δυσλειτουργική την υπηρεσίας και αναδεικνύουν τις συνέπειες από την επιλογή να μετατραπεί το ΕΚ.Α.Β Κέρκυρας σε παράρτημα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων.
Γενική διαπίστωση είναι ότι ο τομέας του δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί μας διανύει τη μνημονιακή περίοδο των περικοπών, της φτώχειας και της ιδιωτικοποίησης. Σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και των πολυάριθμων επισκεπτών τους, καθιστώντας κρίσιμη πλέον τη δυνατότητα της πολιτείας να υποστηρίξει τα στρώματα των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις «για να έχουν την υγεία τους».
Προβλήματα που συσσωρεύονται, επιδεινώνονται και μπαίνουν κάτω από το χαλί, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης και παραπλάνησης του κόσμου λες και δεν είναι αυτός που γίνεται θέμα της εγκατάλειψης που βιώνει το δημόσιο αγαθό της υγείας. Λες και δεν ταλαιπωρείται και δεν επωμίζεται το δυσβάστακτο βάρος της φροντίδας της υγείας του με την οικονομική επιβάρυνση ή την ανάγκη «μετανάστευσης» σε άλλο νοσοκομείο, σε άλλη πόλη. Λες και δεν αντιμετωπίζουν καθημερινά στο νοσοκομείο τις ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα και χρηστικά υλικά και την αδυναμία συντήρησης του εξοπλισμού του».

Στις συναντήσεις ο Αλέξανδρος Αλεξάκης υπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας του νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας των νησιών μας, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, Ε.Κ.Α.Β κ.λπ) και την αποκέντρωση των διοικητικών δομών της υγείας με την επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μονάδων στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στον πληθυσμό της Περιφέρειας.
Τέλος ο Αλέξανδρος Αλεξάκης δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι με το νέο ρόλο του στη νέα περιφερειακή αρχή θα αναδείξει και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών μας στον τομέα της υγείας.