Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αντίδραση του ΓΝΚ στην παραίτηση Γατσούλη

Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
05 Ιουνίου 2017 / 19:24

Με ανακοίνωσή του, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, το ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, έδωσε τις δικές του απαντήσεις

στο μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΓΝΚ, Νίκος Γατσούλης.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Σεβόμαστε το έργο και την προσφορά του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Γατσούλη στο Νοσοκομείο επί σειρά ετών. Για αυτόν τον λόγο στηρίξαμε έμπρακτα τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής και των Επειγόντων του Χειρουργικού Τομέα.
1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου μας υπάρχει ξεχωριστός ειδικευμένος ιατρός χειρουργός που εφημερεύει ενεργά στο τμήμα επειγόντων και δεύτερος ενεργά εφημερεύων στη χειρουργική κλινική καθώς και εφημερία ετοιμότητας στην κλινική, για έκτακτα χειρουργεία, δημιουργώντας ασφάλεια στην εφημέρευση της κλινικής.
2. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε λίστα χειρουργείου, για τη διαφάνεια και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών.
3. Η χειρουργική κλινική ενισχύθηκε το τελευταίο 8μηνο της νέας διοίκησης με έναν επιπλέον χειρουργό. Αντίστοιχη ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου.
4. Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, έχει αυξηθεί κατά 30% από το 2014 και παραμένει στο ίδιο περίπου ύψος με πέρυσι, ενώ το 2016 δόθηκαν επιπλέον 10.000.000 ευρώ εκτός προϋπολογισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό ωφελεί και τις προμήθειες και τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής και
των Χειρουργείων.
5. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα Χειρουργεία. Ο Διευθυντής της Χειρουργική Κλινικής για τον μήνα Ιούνιο παρά την ύπαρξη οργανωμένου ΤΕΠ με ενεργά εφημερεύοντα χειρουργό, που απαλλάσσει την κλινική από τα επείγοντα περιστατικά, απαίτησε πλέον αυτού του χειρουργού, να συνεχίσει να εφημερεύει η κλινική με τρόπο διαφορετικό από τις αποφάσεις του ΔΣ τόσο του Ιανουαρίου του 2016(4-7/14-01-2016), όσο και του Μαΐου του 2017(28-1/11-05-2017), που πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες εισηγήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας. Υπήρξε λοιπόν έγγραφη και τεκμηριωμένη μη αποδοχή από τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας της ύπαρξης 4ης επιπλέον ξεχωριστής λίστας εφημεριών ετοιμότητας που απαίτησε ο εν λόγω Δ/ντης. Η εισήγηση αυτή της Δ/ντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, καθότι πλήρως τεκμηριωμένη και με δεδομένες τις ισορροπίες στην κατανομή των εφημεριών μεταξύ των τμημάτων έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ιδιαιτέρα δε, όταν υπάρχει κίνδυνος περικοπής εφημεριών από όσους εφημερεύουν ενεργά 24ωρες το 24ωρο είτε αυτοί είναι επιμελητές, είτε διευθυντές ακριβώς όπως και ο κ. Γατσούλης.
Η παραίτηση του κ. Γατσούλη αποτελεί την μοναδική αποχώρηση ιατρού κατά τη διάρκεια της θητείας του τωρινού Δ.Σ. Με στοιχεία όπως αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα, δεν στοιχειοθετείται η άποψη ότι ένας ιατρός που κάνει τη δουλειά του φτάνει στο απροχώρητο.
Ως Δ.Σ. δεν αποδεχόμαστε εκφράσεις επιπέδου «εσείς και εμείς» και είναι περιττό επίσης να απορρίψουμε ότι ακολουθούμε τακτικές ευνοιοκρατίας, όπως ισχυρίζεται ο Δ/ντης στην επιστολή του («υποσχέσεις για θέσεις»). Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες στο Νοσοκομείο και όχι μόνο.
Το παρόν Δ.Σ. για πρώτη φορά μετά από χρόνια απαίτησε την τακτική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων του Νοσοκομείου, σέβεται τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις τους, τις ιεραρχεί και αποφασίζει βάσει των δυνατοτήτων και της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η αυξημένη παρουσία ιατρών σε ΜΜΕ που αναφέρεται στην επιστολή του Δ/ντη όπως δημοσιεύθηκε, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, το χρειαζόμαστε όλοι. Άλλο η κριτική στη βάση στοιχειοθετημένων δεδομένων και άλλο ατεκμηρίωτος «πόλεμος».
Δικός μας στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία όλου του Νοσοκομείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των κερκυραίων πολιτών. Για το λόγο αυτό αν ο Διευθυντής της Χ/Κ επιμείνει στην παραίτησή του, θα προχωρήσουμε άμεσα στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται με πρόσληψη νέου ιατρού, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Λυπόμαστε για την αποχώρηση του, μόλις 1 χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση του και του ευχόμαστε καλή πορεία στη συνέχεια».

Δείτε την επιστολή παραίτησης