Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι απόδημοι βαρόμετρο για το Πάσχα

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
27 Μαρτίου 2017 / 12:59

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Οι γιορτές αποτελούν πάντα αφορμή για να «ζωντανεύουν», έστω για λίγες ημέρες, τα ορεινά χωριά της Ηπείρου και μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Πάσχα, που δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με ανυπομονησία και φέτος οι ακρίτες κάτοικοι της ελληνικής μεθορίου, στην περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας και των Φιλιατών, για να δουν ξανά να ανοίγουν κλειδωμένα σπίτια, να παίρνουν ζωή δρόμοι και πλατείες στους παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έμοιαζαν να έχουν πέσει σε… χειμερία νάρκη.
Ουσιαστικά είναι οι απόδημοι Ηπειρώτες -και είναι πολλές χιλιάδες αυτοί- που θα αποτελέσουν κάτι σαν… βαρόμετρο για το φετινό Πάσχα, αφού από την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη για τις γιορτές θα εξαρτηθεί το αν θα πάρουν ξανά μια «ανάσα» ζωής τα ορεινά χωριά σε μία περίοδο που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη.
 
Η ανασφάλεια…φρενάρει!
Διάχυτη είναι η αίσθηση ανασφάλειας στις τάξεις των αποδήμων Πωγωνησίων αλλά και όσων κατάγονται απ’ τα χωριά της παλιάς επαρχίας Κόνιτσας και των Φιλιατών σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στις εστίες τους για τις γιορτές του Πάσχα. 
Οι πιο πολλοί σκέφτονται πως κάποια απ’ τα χωριά τους είναι σχεδόν έρημα ή με λιγοστούς κατοίκους, ενώ τον δισταγμό επιτείνει η γειτνίαση με την Αλβανία απ’ την οποία είναι γνωστό πως «εισάγεται» παρανομία στην Ήπειρο, όπως εξάλλου και τα δημοσιεύματα για ελλιπή αστυνόμευση της παραμεθορίου περιοχής.
Τελευταίο παράδειγμα, η τηλεοπτική εκπομπή του ΑLPHA «360ο» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, η οποία πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη οδοιπορικό στα χωριά του Πωγωνίου. 
Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα παρουσίασαν ως… εμπόλεμη ζώνη προκαλώντας σοκ και δέος στους απόδημους Πωγωνήσιους. Κι αυτό γιατί υπερτονίστηκαν, αφενός η ερημοποίηση της περιοχής, αφετέρου η παρανομία και μικροεγκληματικότητα που παρουσιάστηκαν περίπου ως… καθημερινό φαινόμενο σ’ αυτήν!
 
Δεν είναι κανόνας
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αν αφαιρέσει κανείς τις υπερβολές και τα τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά γεγονότα. Σαφώς και υπάρχουν χωριά στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα ή στους Φιλιάτες με ελάχιστους κατοίκους, όμως δεν αποτελούν τον κανόνα. 
Η περίπτωση του Ορεινού στο οποίο ζει μόνο η κ. Σοφία είναι μοναδική, όπως κι εκείνη στο γραφικό Τεριάχι όπου διαμένουν μόνιμα μόλις τρεις άνθρωποι, εν των οποίων οι δύο ηλικιωμένοι.
Σε καθένα από τα περισσότερα χωριά του Πωγωνίου και της ευρύτερης περιοχής συναντά κανείς ακόμα κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες μόνιμων κατοίκων, άρα έρημα δεν είναι και με τον ερχομό των αποδήμων θα «ζωντανέψουν» ακόμα περισσότερο.
 
Αετομηλίτσα ή Αθήνα;
Όσο για το ζήτημα της εγκληματικότητας, ελάχιστα είναι τα σοβαρά περιστατικά που μπορεί να θυμηθεί κανείς τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν ως πεδίο δράσης κάποιο απ’ τα ορεινά χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου. 
Το διπλό φονικό στα Κτίσματα το 2013 με δράστη Αλβανό κακοποιό υπήρξε το πιο σοβαρό, ευτυχώς όμως και μεμονωμένο περιστατικό της τελευταίας δεκαετίας για την περιοχή. Κατά τα άλλα, όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα εντοπίσει τίποτε παραπάνω από κάποια διάρρηξη κλειστού σπιτιού.
Εδώ που τα λέμε, πιο ασφαλής θα πρέπει να νιώθει κανείς στην Πωγωνιανή, στην Αετομηλίτσα ή στη Δροσοπηγή Κόνιτσας απ’ ότι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη όπου η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε έξαρση!
 
Η κρίση θέλει χωριό…
Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα λοιπόν, ο ορεινός και ακριτικός αυτός τόπος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, με αφορμή τις γιορτές που πλησιάζουν, τους ανθρώπους του, τα ξενιτεμένα παιδιά του, για να πάρει μία καλή δόση ζωής και ζωντάνιας. Το χρειάζονται αυτό και οι μόνιμοι κάτοικοί του που είναι γεγονός ότι έχουν απομείνει να φυλούν Θερμοπύλες.
Εξάλλου, η κρίση ευνοεί στις μέρες μας την ανοιξιάτικη εξόρμηση των αποδήμων στα χωριά τους για Πάσχα αντί των εκδρομών σε νησιά ή σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον εξασφαλισμένη διαμονή, αφού όλοι διαθέτουν ένα σπίτι στο χωριό ή κάποιο κοντινό συγγενή. 
Όσο για τα αναγκαία, είτε επιστρέψει κανείς για τις γιορτές στην ορεινή Φούρκα, είτε στην Καστάνιανη ή τους Ποντικάτες, θα βρει σε κοντινή σχετικά απόσταση ό,τι χρειάζεται για την άνετη διαμονή του στο χωριό, κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
 
Αγορά και Γιάννενα
Η τοπική αγορά στην περιοχή της Κόνιτσας και του Πωγωνίου δεν στερείται τίποτε. Διαθέτει καλά, ποιοτικά προϊόντα και Πασχαλινά είδη (κρέατα, γαλακτοκομικά, λαχανικά κλπ.), τα οποία μάλιστα διατίθενται σε καλύτερες τιμές απ’ τα αντίστοιχα στις αγορές των μεγάλων πόλεων, ενώ είναι και πιο γνήσια!
Εξυπακούεται πως από την Πασχαλινή επιστροφή των αποδήμων στα χωριά τους θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και η τουριστική κίνηση στα Γιάννενα, αφού οι επισκέπτες συνηθίζουν πάντα να συνδυάζουν τη διαμονή τους στα ορεινά κατά τις ημέρες των γιορτών με βόλτες στην πόλη για ψώνια, καφέδες, επισκέψεις σε αξιοθέατα κλπ..