Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νερό...νεράκι λένε και στην Ήπειρο!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
04 Αυγούστου 2017 / 12:14

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Πονοκέφαλος» άρχισε να γίνεται η ανεπαρκής υδροδότηση σε Γιάννενα και χωριά. Νέος καύσωνας προ των πυλών

και το θέμα της υδροδότησης αποδεικνύεται το μέγα πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού!

Αν και είναι γνωστό ότι αρκετά χωριά εδώ και πολλές μέρες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού στα δίκτυά τους, έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους,
αλλά και τους απόδημους που έχουν φτάσει στις πατρογονικές τους εστίες ενόψει Δεκαπενταύγουστου, χθες και η ΔΕΥΑΙ απηύθυνε δημόσια έκκληση για ορθή χρήση του νερού, καθώς παρατηρούνται προβλήματα, λόγω της υπερκατανάλωσης, στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Η Αμπελιά διψά»!

Μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» όμως έχουν οι δημότες Αμπελιάς, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Ηρακλή Τζόκα, να εκφράζει μέσω του «Π.Λ.» έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, για την μη επαρκή υδροδότηση της περιοχής. «Η Αμπελιά διψά», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι του Δήμου Ιωαννιτών για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών.
Όπως είπε, το πρόβλημα το γνωρίζει πολύ καλά ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου και οφείλει να δώσει λύση!

Παράπονα στο Πωγώνι!

Το πρόβλημα της λειψυδρίας βέβαια φέτος, εδώ και αρκετές μέρες, βιώνει σε μεγάλο βαθμό το Πωγώνι. Στην Πωγωνιανή μάλιστα η κατάσταση είναι απελπιστική για τους κατοίκους, οι οποίοι εκτός του ότι μένουν καθημερινά για πολλές ώρες χωρίς νερό, το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση, γύρω από το χρόνο και την διάρκεια της διακοπής! Έτσι ξαφνικά χωρίς να γνωρίζουν τίποτα γίνεται διακοπή και δεν έχουν προνοήσει για εξοικονόμηση νερού, ούτε καν για τις άμεσες ανάγκες τους! Τα παράπονα έντονα και σε καθημερινό επίπεδο, με τον Δήμο να καλείται πλέον να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα, μιας και το χωριό αρχίζει να γεμίζει σταδιακά από απόδημους, φιλοξενεί πολλά παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ έχουν προγραμματιστεί και διάφορες εκδηλώσεις.

Νέος καύσωνας!

Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη! Προβλήματα υδροδότησης, σε συνδυασμό με καύσωνα δεν είναι απλά πρόβλημα, αλλά εφιάλτης για τους πολίτες!
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα… καυτές, αφού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει για ακόμη μια φορά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αγγίζοντας 40άρια! Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από αρκετή έως πολλή ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα επικρατήσουν συνθήκες ήπιου καύσωνα, ενώ προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα έχει την τάση να ανέβει λίγο παραπάνω.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, περαιτέρω εξασθένηση του μελτεμιού, από το Σάββατο, θα σημάνει την γενικευμένη άνοδο της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Έκκληση από ΔΕΥΑΙ

Στο μεταξύ, με αφορμή μικρά προβλήματα υδροδότησης, τα οποία εμφανίζονται κυρίως με την πτώση της πίεσης και όχι με διακοπές νερού που σημειώνονται στα ψηλά σημεία της πόλης τα τελευταία 24ωρα, η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την άσκοπη χρήση του (ανοικτές εξωτερικές βρύσες κ.λπ.).
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥΙ, Μάκης Χρυσοστόμου,  η Επιχείρηση λαμβάνει όλα τα μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας διαθέσιμα μέσα και προσωπικό, καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης που προκαλούνται από τον έντονο καύσωνα και την υπερκατανάλωση, ζητά όμως παράλληλα και τη συμβολή των πολιτών ώστε να μην σπαταλούνται σημαντικές ποσότητες νερού.

Οδηγίες για σωστή χρήση

Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της εξοικονόμησης νερού, κυρίως όμως της άμεσης ανάγκης για την σωστή χρήση και την διαφύλαξή του, η ΔΕΥΑΙ, ενημερώνει και δίνει χρήσιμες οδηγίες για τους δημότες των Ιωαννίνων προκειμένου να μην γίνεται σπατάλη του νερού. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει, η οικονομία του νερού ξεκινά από την σωστή συντήρηση. Γι’ αυτό και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα οι βρύσες που στάζουν και να επισκευαστούν τυχόν βλάβες στις βάνες και σε όλη την εγκατάσταση του σπιτιού.
Καθημερινή συνήθεια: • Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές που ανήκουν σε υψηλή κλάση εξοικονόμησης νερού. • Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. • Προτιμούμε το ντουζ αντί της γεμάτης μπανιέρας. • Ρυθμίζουμε το floter στο καζανάκι της τουαλέτας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και δεν το χρησιμοποιούμε άσκοπα…• Καθαρίζουμε τα μπαλκόνια, τους εξωτερικούς χώρους και το αυτοκίνητό μας με κουβά και σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο. • Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών. • Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη, κ.α.

Οικονομία νερού στον κήπο:  • Επιλέγουμε το πότισμα με τη χρήση σταλάκτη ή με αυτόματο σύστημα ποτίσματος, έτσι ώστε να ποτίζονται τα φυτά μας σε καθορισμένους χρόνους για καθορισμένα χρονικά διαστήματα και με ελεγχόμενες ποσότητες νερού. • Επιλέγουμε για τον κήπο φυτά που δε χρειάζονται συχνό πότισμα (π.χ. λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, διάφορα κακτοειδή κ.λπ.).

Οικονομία νερού στην άρδευση: • Μεγάλη εξοικονόμηση νερού εξασφαλίζεται από την άρδευση καλλιεργειών με σύγχρονα συστήματα με ιδιαίτερη προτίμηση στη χρησιμοποίηση συστημάτων αυτόματου ποτίσματος με σταλάκτη ακόμη και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. • Ελέγχουμε τακτικά και συντηρούμε τον αρδευτικό εξοπλισμό μειώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τις απώλειες του νερού. • Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες ώρες το νερό για άρδευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και τοποθετούμε ειδικά όργανα μέτρησης για την εδαφική υγρασία και για τον καθορισμό του χρόνου και της ποσότητας άρδευσης  • Επιλέγουμε την άρδευση κατά τις δροσερές και νυχτερινές ώρες • Συστηματική καταπολέμηση των ζιζανίων για την αποφυγή κατανάλωσης νερού από αυτά και επομένως για την εξοικονόμησή του για την άρδευση των φυτειών, κ.α.
Κατά τ’ άλλα όταν παρουσιάζεται πτώση της πίεσης του νερού περιορίζουμε την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα.  Αμέσως μετά τυχόν διακοπή υδροδότησης περιοριζόμαστε για μικρό χρονικό διάστημα στην εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών διαβίωσης, δίνοντας χρόνο στο σύστημα να ισορροπήσει.  Ειδικά σε οικισμούς που οι κάτοικοί τους γνωρίζουν ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά την διάρκεια του 24ώρου, συστήνεται η ορθολογική χρήση νερού, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατό καταναλώσεις που δεν είναι απαραίτητες.
 
Proinoslogos.gr