25ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας 22-23 και 24 Μάρτη στο Δημοτικό Θέατρο
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 47 χορευτικά τμήματα και σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση είναι η μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί
ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σημαντικές συμμετοχές πολιτιστικών συλλόγων, απ΄ όλη τη Κέρκυρα, μπαίνει στην τελική ευθεία το 25ο Φεστιβάλ Φολκλορικών συγκροτημάτων. Εκδήλωση που τιμά την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από τους χορούς και το τραγούδι και που για 25 χρόνια ο Λαοδάμας διοργανώνει.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 47 χορευτικά τμήματα και σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση είναι η μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί. Μια εκδήλωση θεσμός πια μετά από 24 χρόνια, στην επέτειο ενός μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με πολλαπλά μηνύματα.
«Το πραγματικό νόημα της επετείου της Επανάστασης σήμερα είναι αναμφίβολα ότι χωρίς τον επαναστατικό ξεσηκωμό στα 1821 όλων των τότε καταπιεσμένων, δε θα υπήρχε αυτό το ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμά του, η ανατροπή της οθωμανικής, της παλιάς εξουσίας και η εγκαθίδρυση της νέας και σαν αποτέλεσμα είχε την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Επίκαιρα μηνύματα με το βασικότερο ότι ο λαός πρέπει να πιστεύει πάντα στο δίκιο και τη δύναμη του αγώνα του. Ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία προς αυτούς που επιβουλεύονται την ελευθερία του, την ίδια του την ζωή» τονίζει ο γραμματέας και από τους ιδρυτές του Λαοδάμαντα Νίκος Πέρρος και συνεχίζει: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε από αυτούς που καλλιεργούν την μοιρολατρία, που τρομοκρατούν με εκβιασμούς ότι δεν γίνεται τίποτε. Και τότε υπήρχαν αυτοί που εχθρεύονταν την επανάσταση και υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το Οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην "Ιερή Συμμαχία" των δυναστών τότε. Και σήμερα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τα μηνύματα του ’21, από τα λόγια και τις πράξεις των Λαϊκών Ηρώων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Ρήγα. Η Κέρκυρα τιμά αυτόν τον αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με χορούς και τραγούδια δημιούργημα του ίδιου του λαού, μέσα από τον αγώνα του για επιβίωση, μέσα από τις κοινωνικές του στιγμές, της χαράς ή της λύπης. Χίλιοι και πλέον χορευτές και χορεύτριες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά του νησιού συνοδευόμενοι από ζωντανή μουσική θα παρουσιάσουν ένα καταπληκτικό τριήμερο υπερθέαμα, όπου και η Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά θα έχει την τιμητική της. Η Είσοδος είναι ελεύθερη Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μάρτη από τις 18:00 στο δημοτικό θέατρο.».
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Λαοδάμα και της ΠΙΝ - Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Συμμετέχουν τα χορευτικά με την σειρά εμφάνισης:
Παρασκευή 22 Μάρτη: Κρήνης, Λαοδάμα, Καρουσάδων, Άφρας, Δουκάδων, Λαοδάμας (έφηβοι), Χορευττικός Ο.Κέρκυρας, Χορευτικό Φιλαρμονικής Γαστουρίου, Βιταλάδων, Κορακιάνας, Αγίου Ματθαίου, Αρίλλα, Σινιών και Γιαννάδων.
Σάββατο 23 Μάρτη: Κ.Γαρούνα, Κομπιτσίου, Αλεπούς, Πετριτή, Γουβιών, Βελονάδων, Α. Παυλιάνας, Κασσιόπης, Πάγων, Λαοδάμα, Φαέθων Λευκίμμης, Αχαράβη, Καστελλάνων Μέσης, Κ Κορακιάνας , Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μαραθιάς. Και την
Κυριακή 24 Μάρτη: Αυλιώτες, Ηρακλή (χορ. τμήμα Σπείρα), Στρογγυλή, Περίθειας, Τεμπλονίου, Σιναράδων, ο Σύλλογος Κορυφώ, Χλομός, Βουνιατάδες, Καβαλούρι , Καλαφατιώνες, Ένωση Μακεδόνων, Μοραΐτικα, Ηπειρωτικός Σύλλογος, Σγουράδες, Περουλάδες.
Στο τέλος κάθε ημέρας θα απονέμονται αναμνηστικά συμμετοχής στα χορευτικά τμήματα και αξίζει να αναφερθούν οι μουσικοί οι οποίοι επι τρεις μήνες προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου μεγάλου εγχειρήματος, όπως το φεστιβάλ των 47 χορευτικών:
1.Απόστολος Βαλσαμάς (Ούτι, λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι.)
2. Γιάννης Γαλίτης-κλαρίνο, καβαλ, ζουρνά, άλτο σαξόφωνο.
3.Θοδωρής Καρύδης - βιολί
4.Θωμαή Θεοχαροπούλου-ακορντεόν
5.Ευθύμης Κούκος - τουμπερλέκι
6.Ζαχαρίας Χασάνης - κλαρίνο
7.Νίκος Αλαΐτσης - νταούλι,ηπειρώτικο ντέφι
8.Κωσταντίνος Πετρίδης - λαούτο, τραγούδι
9.Κωνσταντίνα Χουλάκη τραγούδι