Κυριακή 16.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 25ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας (photos)

ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
27 Μαρτίου 2024 / 12:40

"Πολιτισμός δεν είναι απλά η «κατανάλωση» εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με απόλυτη επιτυχία έληξε «25ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας» που διήρκησε τρείς μέρες (22, 23 και 24 Μαρτίου),  πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και διοργανώθηκε από το Λαοδάμα και την Περιφέρεια Ι. Νήσων σαν συνδιοργανωτή.

Όπως ανέφερε ο  Ν. Πέρρος, από τους ιδρυτές του Λαοδάμα και υπεύθυνος για την προετοιμασία της διοργάνωσης και ροή του προγράμματος «… εκτιμάμε ότι τρείς χιλιάδες θεατές προσήλθαν στο Δημοτικό θέατρο το τριήμερο. Κερκυραίοι από την πόλη και από κάθε χωριό που συμμετείχε με τον χορευτικό του σύλλογο..» και συνέχισε: «… χίλιοι και πλέον χορευτές από 47 χορευτικές ομάδες, συλλόγους , 19 χοροδιδάσκαλοι και 11 μουσικοί συνθέτουν μια πραγματικότητα που κατατάσσουν το Φολκορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας στην μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί!». Επιπλέον, αναφερόμενος στους μουσικούς και τους συλλόγους που συμμετείχαν δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους εξαίρετους μουσικούς μας που επιτρέψτε μου να τους αναφέρω: ο Αποστόλης Βαλσαμάς ούτι λαούτο και τραγούδι, που ήταν και ο υπεύθυνος ενορχήστρωσης, Ευθύμης Κούκος στα κρουστά, ο Ζαχαρίας Χασάνι στο κλαρίνο, Θοδωρής ο Καρύδης στο βιολί, η Θωμαή Θεοχαροπούλου στο ακορντεόν, ο Κώστας ο Πετρίδης στο λαούτο και στο τραγούδι, ο Νίκος Αλαϊτσης στο νταούλι, η Κωσνταντίνα Χουλάκη στο τραγούδι. Ένα δύσκολο εγχείρημα κύρια λόγω του μεγέθους της εκδήλωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε τις διοικήσεις των συλλόγων που καλλιεργούν τμήματα όπως τα χορευτικά, τα θεατρικά, τις χορωδίες, την ζωγραφική, το βιβλίο,  διότι επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο σε εποχές δύσκολες, βάρβαρες. Με την δράση τους συμβάλλουν στην διαμόρφωση συνειδήσεων, τέτοιων που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Πολιτισμός δεν είναι απλά η «κατανάλωση» εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Συγχαίρουμε και συγχρόνως θαυμάζουμε τους αφανείς ήρωες του γεγονότος που ζήσαμε μέσα από το Φεστιβάλ. Τους Δασκάλους! Αυτούς που με υπερβάσεις , με ζήλο, με αυταπάρνηση αλλά με πολύ μεράκι δούλεψαν με τα χορευτικά τους γι αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα»

Τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους τίμησαν ο αν. Περιφερειάρχης κος Άνθης, ο Δήμαρχος Κ Κέρκυρας & ΔΝ Στ. Πουλημένος με τον πρόεδρο του ΔΣ Φ. Αλαμάνο,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αλ. Μπαλού, Μπ. Χαραλάμπους, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Μπορμπότης, Μυρ. Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Πελάης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και από την Ένωση Γονέων η Κ. Βάρελη.  Οι διοργανωτές τίμησαν τον ερευνητή συλλέκτη και συγγραφέα Γ. Σουρτζίνο για την πολύχρονη προσφορά τους στον πολιτισμό.  

Ο Ν. Πέρρος έκλεισε τις εκδηλώσεις με ευχαριστήρια και ιδιαίτερες αναφορές. Στην ΠΙΝ για την συνδιοργάνωση, στην διεύθυνση του Δημ Θεάτρου και τους εργαζόμενους για την ακούραστη συμπαράσταση στις προσπάθειες οργάνωσης και υλοποίησης , στον Θόδωρο Κορακιανίτη ηχολήπτη, τον Αντώνη Καρύδη για την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση και φυσικά την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για την πλήρη υποστήριξη του φεστιβάλ το τριήμερο στην οποία απένειμαν και αναμνηστικό της παρουσίας τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε τα χορευτικά σχήματα που συμμετείχαν: Παρασκευή 22 Μάρτη: Κρήνης, Λαοδάμα, Καρουσάδων, Άφρας, Δουκάδων, Λαοδάμας (έφηβοι), Χορευτικός Ο.Κέρκυρας, Χορευτικό Φιλαρμονικής Γαστουρίου, Βιταλάδων, Κορακιάνας, Αγίου Ματθαίου, Αρίλλα, Σινιών και Γιαννάδων. Το Σάββατο 23 Μάρτη: Κ.Γαρούνα, Κομπιτσίου, Αλεπούς, Πετριτή, Γουβιών, Βελονάδων, Α. Παυλιάνας, Κασσιόπης, Πάγων, Λαοδάμα, Φαέθων Λευκίμμης, Αχαράβη, Καστελλάνων Μέσης, Κ Κορακιάνας , Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μαραθιάς. Και την Κυριακή 24 Μάρτη Αυλιώτες, Ηρακλή (χορ τμήμα Σπείρα), Στρογγυλή, Περίθειας, Τεμπλονίου, Σιναράδων, ο Σύλλογος Κορυφώ, Χλομός, Βουνιατάδες, Καβαλούρι  , Καλαφατιώνες, Ένωση Μακεδόνων, Μοραΐτικα, Ηπειρωτικός Σύλλογος, Σγουράδες, Περουλάδες

ΦΩΤΟ@ΛΑΟΔΑΜΑΣ