Σάββατο 13.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο ρεκόρ συμμετοχών στο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας 2019

Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας
07 Φεβρουαρίου 2019 / 09:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το «22ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας 2019» που θα διεξαχθεί στο δημοτικό θέατρο Κέρκυρας το τριήμερο Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μάρτη 2019

από τις 7 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι συμμετοχές αποτελούν νέο ρεκόρ αφού στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λαοδάμα συμμετείχαν ή δήλωσαν συμμετοχή 37 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Κέρκυρα και αξίζει να αναφέρουμε από ποιες περιοχές του νησιού έρχονται οι μέχρι τώρα συμμετοχές : Από   ΑΓΙΟ ΜΑΤΘΑΙΟ, ΑΡΙΛΛΑ,ΑΦΡΑ,  ΑΧΑΡΑΒΗ, ΒΕΛΟΝΑΔΕΣ, ΒΙΤΑΛΑΔΕΣ, ΓΑΣΤΟΥΡΙ, ΓΙΑΝΝΑΔΕΣ, ΓΟΥΒΙΑ, ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ, ΚΑΡΟΥΣΑΔΕΣ ,ΚΑΣΣΙΟΠΗ, ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ, ΚΑΤΩ ΓΑΡΟΥΝΑ, ΚΟΜΠΙΤΣΙ, ΚΟΝΤΟΚΑΛΙ, ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ (ΣΠ. ΣΑΜΑΡΑΣ) , ΚΡΗΝΗ, ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΕΣ, ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΦΑΕΘΩΝ), ΜΠΕΝΙΤΣΕΣ, ΝΥΜΦΕΣ, ΠΕΛΕΚΑ, ΠΕΡΙΘΕΙΑ, ΠΕΤΡΙΤΗ , ΠΛΑΤΩΝΑ, ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΞ. ΛΕΣΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΣΙΝΙΕΣ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ (ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ), ΣΥΝΑΡΑΔΕΣ, ΤΕΜΠΛΟΝΙ, ΧΛΩΜΟ (Θ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ) Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΚ και φυσικά τα χορευτικά τμήματα του διοργανωτή ΛΑΟΔΑΜΑΝΤΑ. Μια δυναμική παρουσία του πολιτιστικού στοιχείου του νησιού που θα μπορούσε- κατά τους διοργανωτές- να επικεντρωθεί στο «Η Κέρκυρα της Λαϊκής παράδοσης χορεύει»!

Να σημειώσουμε ότι στην περυσινή τελική σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν αποφασίστηκε το 22ο Φεστιβάλ να έχει συμμετοχές χορευτικών με ενηλικες κύρια, ενώ το επόμενο να παρει τον χαρακτήρα παιδικού Φεστιβάλ.  
«.. μια τέτοια ημέρα εμείς στην Κέρκυρα την γιορτάζουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με τον χορό, το τραγούδι, την φορεσιά, στέλνοντας στην κοινωνία τα μηνύματα της ημέρας πολλά των οποίων είναι και σήμερα επίκαιρα» τόνισε ο πρόεδρος του Λαοδάμαντα Δημήτρης Κάντας, και συνέχισε : «.. εύχομαι το επόμενο 23ο Φεστιβάλ να το διοργανώσει ενας φορέας τύπου ομοσπονδίας ή ένωσης των πολιτιστικών σωματείων της Κέρκυρας και των Παξών, πράγμα που για λόγους ανωτέρας βίας δεν προχώρησε φέτος όπως το προγραμματίζαμε …»
Για την αξία της επετείου, ο γραμματέας και υπεύθυνος προγράμματος Νικος Πέρρος, τόνισε: «….είναι γνωστό ότι το συνειδησιακό υπόβαθρο που διαμορφώθηκε και ώθησε στην Επανάσταση έχει ρίζες στη γαλλική αστική Επανάσταση του 1789, και το μεταλαμπάδισμα των ιδεών της (ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα), από τον «Ανώνυμο Έλληνα με την Ελληνική Νομαρχία», από τον Κοραή και κυρίως τον Ρήγα που είχε συλλάβει την ιδέα της επανάστασης σ' όλα τα Βαλκάνια. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προετοιμασία της και στην υλοποίηση της ιδέας του Ρήγα, η Επανάσταση ξεκίνησε, έγινε με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό, ταυτόχρονα και το κύριο αποτέλεσμα του ένοπλου ξεσηκωμού κατακτήθηκε στην Ελλάδα με την Επανάσταση, είναι η δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού εθνικού κράτους. Ήταν ένα άλμα μπροστά στην ιστορική εξέλιξη, που συνέβαλε επίσης στην αποσύνθεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας»

Και συνέχισε: «.. Είναι μια εκδήλωση που δίκαια διεκδικεί τον τίτλο της μαζικότερης πολιτιστικής εκδήλωσης στο νησί, αφού 900 και πλέον χορευτές με αρκετές δεκάδες μουσικούς θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας. Επίσης τέτοιου περιεχομένου και «όγκου» δεν ξέρω να γίνεται αλλού στην Ελλάδα. Περιμένουμε πάνω από 2500 Κερκυραίους να το παρακολουθήσουν»

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  αλλά και να συγχαρεί ταυτόχρονα τους παράγοντες των σωματείων: «…είναι δύσκολος ο συντονισμός 37 χορευτικών σχημάτων και αυτό γίνεται κατορθωτό μόνο με την κατανόηση, το πνεύμα συνεργασίας, την ομαδική-συντονισμένη οργανωτική δομή του Φεστιβάλ. Αυτή η κατανόηση και η εν γένει σύμπραξη για πάνω από 22 χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγιά για τον συντονισμό στην δράση όλων των χορευτικών της Κέρκυρας μέσα από ένα Παγκερκυραϊκό δευτεροβάθμιο όργανο των πολιτιστικών σωματείων.. και εκεί θα δώσουμε τις δυνάμεις μας στο αμέσως επόμενο διάστημα»
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και τον ΔΟΠΑΠ Δήμου Κέρκυρας.