Κυριακή 16.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας 24-26 Μάρτη στο Δημοτικό Θέατρο

Φολκλορικό Φεστιβάλ
23 Μαρτίου 2023 / 15:22

Εννιακόσιοι και πλέον χορευτές από κάθε γωνιά του νησιού θα παρουσιάσουν ένα τριήμερο υπερθέαμα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σημαντικές συμμετοχές πολιτιστικών συλλόγων, απ΄ όλη τη Κέρκυρα, μπαίνει στην τελική ευθεία το 24ο Φεστιβάλ Φολκλορικών συγκροτημάτων.  Εκδήλωση που τιμά την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από τους χορούς και το τραγούδι και που για 24 χρόνια ο Λαοδάμας διοργανώνει.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 41 χορευτικά τμήματα  και σύμφωνα με τους διοργανωτές  η εκδήλωση είναι η μαζικότερη  πολιτιστική εκδήλωση στο νησί. Μια εκδήλωση θεσμός πια μετά από 23 χρόνια, στην επέτειο ενός μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με πολλαπλά μηνύματα.

Πέρρος: Επίκαιρα μηνύματα

«Το πραγματικό νόημα της επετείου της Επανάστασης σήμερα είναι αναμφίβολα ότι χωρίς τον επαναστατικό ξεσηκωμό στα 1821 όλων των τότε καταπιεσμένων, δε θα υπήρχε αυτό το ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμά του, η ανατροπή της οθωμανικής, της παλιάς εξουσίας και η εγκαθίδρυση της νέας και σαν αποτέλεσμα είχε την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Επίκαιρα μηνύματα με το βασικότερο ότι ο λαός πρέπει να πιστεύει πάντα στο δίκιο και τη δύναμη του αγώνα του. Ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία προς αυτούς που επιβουλεύονται την ελευθερία του, την ίδια του την ζωή» τονίζει ο γραμματέας του Λαοδάμαντα Νίκος Πέρρος και συνεχίζει: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε από αυτούς που καλλιεργούν την μοιρολατρία, που τρομοκρατούν με εκβιασμούς ότι δεν γίνεται τίποτε. Και τότε υπήρχαν αυτοί που εχθρεύονταν την επανάσταση και υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το Οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην "Ιερή Συμμαχία" των δυναστών τότε. Και σήμερα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τα μηνύματα του ’21, από τα λόγια και τις πράξεις των Λαϊκών Ηρώων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Ρήγα. Η Κέρκυρα τιμά αυτόν τον αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με χορούς και τραγούδια δημιούργημα του ίδιου του λαού, μέσα από τον αγώνα του για επιβίωση, μέσα από τις κοινωνικές του στιγμές, της χαράς ή της λύπης.

Εννιακόσιοι και πλέον χορευτές και χορεύτριες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά του νησιού συνοδευόμενοι από ζωντανή μουσική θα παρουσιάσουν ένα καταπληκτικό τριήμερο υπερθέαμα, όπου και η Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά θα έχει την τιμητική της. Η Είσοδος είναι ελεύθερη Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μάρτη από τις 18:00 στο δημοτικό θέατρο.».

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Λαοδάμα και της ΠΙΝ - Π.Ε. Κέρκυρας.