Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπεσε η αυλαία του 12ου Χορωδιακού Φεστιβάλ

Χορωδιακό Φεστιβάλ Κέρκυρας
23 Ιανουαρίου 2024 / 12:10
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Διοργανώθηκε από την Ένωση Χορωδιών Κερκύρας - Συμμετείχαν συνολικά 25 χορωδιακά σχήματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 12ο Χορωδιακό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από την Ένωση Χορωδιών Κερκύρας.

Κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Παντελής Κοντός, αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των σωματείων-μελών της, τα οποία φέτος έφτασαν αισίως τα 47. Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των χορωδιακών σχημάτων του νησιού στη σύζευξη Πολιτισμού και Τουρισμού. Γι’ αυτό κάλεσε όλα τα σωματεία-μέλη να παραστούν στην επικείμενη γενική συνέλευση της Ένωσης τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε συναποφασιστεί ο ρόλος και ο χαρακτήρας που αυτή μπορεί να λάβει.

Στο καθαρά μουσικό μέρος του Φεστιβάλ, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, συμμετείχαν συνολικά 25 χορωδιακά σχήματα, με προσκεκλημένη για φέτος την Χορωδία του Πολιτιστικού Σωματείου "Διαμαντίδου" από την Λεμεσό της Κύπρου. 

Αναλυτικότερα, κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 19 Ιανουαρίου) εμφανίστηκαν κατά σειρά η Παιδική Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου (διεύθυνση: Δώρα Κολίτση, πιάνο: Χρήστος Παρίντας), η Δημοτική Παιδική Χορωδία (διεύθυνση: Δώρα Κολίτση, Antoniy Ivanov, πιάνο: Μαριλένα Ελούλ), το Παραδοσιακό Πολυφωνικό Τμήμα του  Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου (επικεφαλής: Γιάννης Πετράκης), η Χορωδία της Λέσχης Οικολογίας (διεύθυνση: Λία Κολυτά, πιάνο: Στέφανος Γραμματικός), η Χορωδία του Ηπειρωτικού Συλλόγου Κέρκυρας (διεύθυνση: Ολγα Κουτσούκαλη, πιάνο: Γιάννης Κούρκουλος), η Χορωδία "Covertura" (διεύθυνση: Δώρα Κολίτση, πιάνο: Φίλιππος Μπουμπάρας, κρουστά: Αλέξανδρος Γραμμένος), το Παραδοσιακό Τμήμα "Μουσικές Ρίζες" του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κορυφώ" (διεύθυνση: Απόστολος Βαλσαμάς, συνοδεία: το μουσικό σχήμα "Αντέτι") και η Χορωδία Καναλίων "Γεράσιμος Λαβράνος" (διεύθυνση: Πέλη Κοντογούρη, πιάνο: Χρήστος Παρίντας).

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας "Cantores Solis" (διεύθυνση: Άρτεμις Πουλημένου, πιάνο: Ειρήνη Πολίτη, συνόδευσε η Κερκυραική Μαντολινάτα), της Χορωδίας Βελονάδων (διεύθυνση: Σπύρος Μακρής, πιάνο: Χρόνης Μπάνος), της Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μπενιτσών "Αθηνά"  (διεύθυνση: Άρτεμις Πουλημένου, πιάνο: Ειρήνη Πολίτη, κιθάρα: Φώτης Βλαχόπουλος, πιάνο: Αννα Λαρεντζάκη), της Γυναικείας Χορωδίας "Κορυφώ" (διεύθυνση: Ράνια Δακανάλη), της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιόπης (διεύθυνση & βιολί: Σπύρος Γρηγορόπουλος, πιάνο: Χρόνης Μπάνος, κιθάρα: Σταμάτης Γκίνης), της Χορωδίας Κανονίου (διεύθυνση: Σταματίνα Καρύδη, συνόδευσε η Κερκυραική Μαντολινάτα), της Χορωδίας Καρουσάδων "Ντίνος Θεοτόκης" (διεύθυνση: Σπύρος Μακρής, πιάνο: Σπύρος Κατωμέρης, κιθάρα: Ιωάννης Τσουκαλάς), της Χορωδίας Νυμφών (διεύθυνση: Γιώργος Πρίφτης, πιάνο: Χρήστος Παρίντας) και, τέλος, της προαναφερθείσας προσκεκλημένης Χορωδίας του Πολιτιστικού Σωματείου "Διαμαντίδου" Κύπρου (διεύθυνση: Μαρία Διαμαντίδου, με τη συνοδεία πενταμελούς οργανικού συνόλου).

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ (22 Ιανουαρίου) εμφανίστηκαν κατά σειρά ο Μουσικός Ομιλος Βαλλανειού "Το Κόρο" (διεύθυνση: Αλέκος Χαρτοφύλακας), η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας (διεύθυνση: Περικλής Παπαδόπουλος, πιάνο: Ειρήνη Πολίτη), η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χλομού "Θωμάς Παλαιολόγος" (διεύθυνση & πιάνο: Μαριλένα Ελούλ), η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβαλλουρίου (διεύθυνση: Βέρα Χαρτοφύλακα), η Γυναικεία Χορωδία Κερκύρας (διεύθυνση: Δήμητρα Καλογεροπούλου, πιάνο: Παναγιώτης Γαρμπής), η Μικτή Χορωδία "Μιχάλης Καποδίστριας" του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου (διεύθυνση: Antoniy Ivanov, πιάνο: Χρήστος Παρίντας), η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμόμυλου "Θωμάς Φλαγγίνης" (διεύθυνση: Ανδρέας Γκούσης, πιάνο: Ειρήνη Πολίτη) και η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας "San Giacomo" (διεύθυνση: Antoniy Ivanov, προετοιμασία: Ανδρέας Γκούσης, πιάνο: Μαριλένα Ελούλ).

Όλα τα συμμετέχοντα σχήματα κλήθηκαν να παρουσιάσουν από τέσσερα χορωδιακά έργα, τουλάχιστον, με το ένα εξ αυτών να είναι χωρίς οργανική συνοδεία (a capella). Στο τέλος κάθε ημέρας, όλες οι εμφανισθείσες χορωδίες ερμήνευσαν από κοινού το τραγούδι "Κορφού - Σχερία - Κόρκυρα" (σε στίχους και μουσική του Γιάννη Κούρκουλου).

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Χορωδιών πραγματοποιήθηκε από τον ηθοποιό Σπύρο Βέργη και η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της νέας ποιήτριας  Αναστασίας Σταυράκη, με τίτλο "Ημιτελές".


 

 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».