Παρασκευή 24.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ένωση Χορωδιών διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της Κέρκυρας από το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας

Ενωση Χορωδιών Κέρκυρας
09 Μαρτίου 2020 / 16:50
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έστειλε η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας σχετικά με

την τον αποκλεισμό της Κέρκυρας από τις Ελληνικές πόλεις, που θα έχουν τα προνόμιο να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα, πριν το μεγάλο ταξίδι για το Τόκιο, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες το καλοκαίρι του 2020.
Συγκεκριμένα:
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,  
Με ανάμεικτα συναισθήματα απορίας και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τον αποκλεισμό της Κέρκυρας από τις Ελληνικές πόλεις, που θα έχουν τα προνόμιο να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα, πριν το μεγάλο ταξίδι για το Τόκιο, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες το καλοκαίρι του 2020.
Με απορία μάθαμε, ότι η Κέρκυρα, η οποία συνδέεται με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες με τον Ύμνο των αγώνων που συνέθεσε ο κορυφαίος Έλληνας μουσουργός Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμάρας, αποκλείστηκε από τις Ελληνικές πόλεις, που θα έχουν το προνόμιο να υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ θα έπρεπε, ουσιαστικά, να είναι ο αμέσως επόμενος σταθμός μετά την Ολυμπία, αφού ο Ολυμπιακός Ύμνος, αποτελεί το ένα από τα τρία σύμβολα της Ολυμπιακής ιδέας.
Με αγανάκτηση υποδεχθήκαμε αυτό το δυσάρεστο νέο, γιατί θεωρούμε, ότι πρόκειται για μια ιστορική «ανορθογραφία» που προσβάλλει έναν τόπο, ο οποίος συνδέεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και απόλυτο με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, προσφέροντας τον Ύμνο των αγώνων, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, προσφέροντας ακόμα το εξαίρετο εμβατήριο «Νενικήκαμεν» του Ιωσήφ Καίσαρη, το οποίο συνέθεσε προς τιμήν του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.  
Επιπροσθέτως στη Κέρκυρα υπάρχουν, λειτουργούν μάλιστα αδιαλείπτως από τότε, δυο από τις Φιλαρμονικές των Ιονίων νησιών, η Φ.Ε.Κ και η Φ. Ε. Μάντζαρος, οι οποίες συμμετείχαν μαζί με Φιλαρμονικές από την Ζάκυνθο και την Λευκάδα,  στις εκδηλώσεις της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 1896. Να σας κάνω γνωστό ότι στο μουσείο της Φ.Ε.Κ υπάρχει στολή από τους μουσικούς που συμμετείχαν στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας. Θεωρούμε μάλιστα ότι η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όφειλαν να αναδείξουν μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις το γεγονός  ότι είναι Έλληνας ο συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου και να διεκδικήσουν την συμμετοχή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων Φιλαρμονικών από την ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη του Ύμνου. Φιλαρμονικές οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι βραβευμένες διεθνώς. Αντ’ αυτού όχι μόνο απεμπολούμε, ως Πολιτεία, αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά η Ε.Ο.Ε αποκλείει την ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου από τις εγχώριες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Τόκιο. Αποκλείστηκε η Κέρκυρα, η Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, οι Φιλαρμονικές της οποίας  Περιφέρειας συμμετείχαν κατά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Βεβαίως η συνεισφορά της Κέρκυρας στο Ολυμπιακό ιδεώδες είναι σημαντική και σε αθλητικό επίπεδο, αφού το νησί μας υπερηφανεύεται για τους δύο σύγχρονους Ολυμπιονίκες μας, την Μαρία Γεωργάτου στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ και τον Σπύρο Γιαννιώτη στην Ολυμπιάδα του Ρίο. 
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γι’ αυτή την άδικη συμπεριφορά σε βάρος της Κέρκυρας και των Ιονίων νησιών και σας ζητάμε να παρέμβετε,  ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή απέναντι σε έναν τόπο με σημαντική προσφορά και συνεισφορά στο Ολυμπιακό ιδεώδες»
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Σουέρεφ
Πρόεδρος Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.