Σάββατο 18.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας: Παρουσίαση των Απάντων του Κων. Θεοτόκη

Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
26 Σεπτεμβρίου 2023 / 15:02

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τον θάνατο του λογοτέχνη Στέφανου - Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), σάς προσκαλεί στην παρουσίαση των Απάντων του Κων. Θεοτόκη από τον ΣΩΒ.

Θα μιλήσουν: 

- η κυρία Αννίτα Παναρέτου,  Δρ Φιλολογίας, Συγγραφέας, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων,

με θέμα: Μια σύντομη αναφορά στα προσφάτως εκδοθέντα Άπαντα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και ένα λησμονημένο κείμενο για τον ίδιο

και 

- ο κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

με θέμα: Η τιμή και το χρήμα: Μια ερωτική ιστορία με ελπιδοφόρα κοινωνικά μηνύματα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube:

https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, συνεχίζοντας τις επετειακές εκδηλώσεις της για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, παρουσιάζει την εννεάτομη έκδοση του «Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων»: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Πεζά και Ποιητικά, Αθήνα 2022.

Η κυρία Αννίτα Παναρέτου, θα μιλήσει κατ’ αρχάς για τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων» (ΣΩΒ), που ιδρύθηκε το 1899 από τον Δημήτριο Βικέλα και, μέχρι σήμερα, έχει συμπληρώσει 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με πλούσιο εκδοτικό έργο.

Ακολούθως, θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη έκδοση και θα παρουσιάσει δύο κείμενα του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, για τον Κ. Θεοτόκη.

Ο κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης, στην ομιλία του, θα αναπτύξει μία σειρά από σκέψεις και διαπιστώσεις στην προοπτική της ανάδειξης των καινοτόμων στοιχείων που έφερε στην ελληνική πεζογραφική παράδοση η νουβέλα του Θεοτόκη. Οι σκέψεις και διαπιστώσεις επικεντρώνονται στη λειτουργία του βασικού γυναικείου χαρακτήρα, της Ρήνης, ειδικότερα στην επαναστατική για την εποχή συμπεριφορά της, σε συνάρτηση με τη θεμελίωση της ιστορίας στην Τιμή και το χρήμα στην ιστορική πραγματικότητα και το κοινωνικό περιβάλλον του καιρού και του τόπου της νουβέλας.

Σύντομο βιογραφικό Αννίτας Παναρέτου:

Η Δρ Αννίτα Παναρέτου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγγλική και στη συνέχεια Ελληνική Φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη θεμάτων και προσώπων της ελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας - η ταξιδιωτική πεζογραφία αποτέλεσε επί σειρά ετών το επιστημονικό της αντικείμενο - με πλήθος δημοσιεύσεων, καθώς επίσης και με μεταφράσεις. 

Στη λογοτεχνία παρουσιάστηκε με πέντε βιβλία, δύο εκ των οποίων βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Αυτοτελείς εκδόσεις, με χρονολογική σειρά:

Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος: συνολική θεώρηση του έργου του. Αθήνα, Επικαιρότητα, 1990. (Βραβείο Ακαδημία Αθηνών)

Εργογραφία-Βιβλιογραφία Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Αθήνα Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1990.

Μια ιστορία καλοκαιρινή (παιδικό αφήγημα). Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.

Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία (5 τόμοι). Πρόλογος Ζακ Λακαρριέρ. Αθήνα, Επικαιρότητα, 1995.

Παντελής Πρεβελάκης. Οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου. Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.

Η ηδονή και η οδύνη των βιβλίων. Χρυσόστομου Γανιάρη βίος και έργα. Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 2002.

Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία (στη σειρά «Στα Σταυροδρόμια του νεοελληνικού λόγου»). Αθήνα, Σαββάλας, 2002.

Ελλάδα, Διαδρομή Αιώνων. Δίγλωσσο λεύκωμα. Αθήνα, Έφεσος, 2003.

«Η παρηγορία των επιστολών σου…». Ευανθία Καΐρη και Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: Αλληλογραφώντας, όπως θα ήθελαν. Ιστορικό μυθιστόρημα. Αθήνα, Ωκεανίδα, 2007.

Τα πορτραίτα της. Ιστορικό μυθιστόρημα. Αθήνα, Εστία, 2011.

Ψυχής εγκώμιον. Μαρτυρία. Αθήνα, Εστία, 2014.

«Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου…». Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941-1945. Αθήνα, Παπαδόπουλος, 2020. (Βραβείο Ακαδημία Αθηνών)

«Η παρηγορία των επιστολών σου…». Ευανθία Καΐρη και Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: Μια ανεκπλήρωτη αλληλογραφία στους χρόνους της Επανάστασης. Δεύτερη έκδοση επηυξημένη. Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2021.

Καλλίστη. Νουβέλα. Αθήνα, Αλφειός, 2022.

 

Σύντομο βιογραφικό Ευριπίδη Γαραντούδη:

O Ευριπίδης Γαραντούδης, γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Από το 2003 διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα ως Καθηγητής. 

Διδάσκει κυρίως νεότερη ελληνική λογοτεχνία (19ος και 20ός αιώνας). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως της ποίησης, του 19ου και του 20ού αιώνα και εντοπίζονται στους κλάδους της μετρικής, της ιστορίας της λογοτεχνίας και της ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων. 

Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Επίσης είναι διευθυντής του περιοδικού Σύγκριση της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Δημοσίευσε επίσης πέντε ποιητικά βιβλία από το 2009 μέχρι το 2022, ένα θεατρικό αναλόγιο με θέμα τον Γιώργο Σεφέρη, καθώς και μεταφράσεις Ιταλών ποιητών του 20ού αιώνα, όπως του Σάντρο Πέννα. Σχεδόν πλήρης καταγραφή των δημοσιευμάτων του και της ερευνητικής δραστηριότητάς του μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ