Κυριακή 06.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση του Προγράμματος "Το μουσικό βίωμα του Πάσχα μέσα από τις μπάντες της Κέρκυρας".

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
05 Απριλίου 2025 / 20:46
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Από την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας

Σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής 4 Απριλίου, στην αίθουσα τελετών της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας (με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση), η Διοικούσα Επιτροπή της τελευταίας καθώς και τα μέλη της εργασθείσας επιστημονικής ομάδας, παρουσίασαν στο κοινό το περιεχόμενο και τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος "Το μουσικό βίωμα του Πάσχα μέσα από τις μπάντες της Κέρκυρας".

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Φθινόπωρο του 2023 έως και το Φθινόπωρο του 2024, με τη συνεργασία της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ερευνητικό αντικείμενο του προγράμματος ήταν η διερεύνηση των μουσικών δρώμενων που πλαισιώνουν το κερκυραϊκό Πάσχα κυρίως μέσα από τη σχετική δραστηριότητα των μπαντών του νησιού, που αποτελεί αναπόσπαστο  στοιχείο αυτής της περιόδου. Μέσα όμως από αυτό, προέκυψαν επίσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ευρύτερο ρόλο των μπαντών μέσα στην κερκυραϊκή κοινωνία, αλλά και για την τοπική ιστορία γενικότερα. Ως εκ τούτου, στόχος του προγράμματος είναι τόσο η διαφύλαξη όσο και η ανάδειξη της παράδοσης αυτής ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η λήψη και καταγραφή σημαντικού αριθμού προφορικών μαρτυριών από αρχιμουσικούς και παλαιούς μουσικούς των Φιλαρμονικών του νησιού, οι οποίες συγκεντρωμένες και τεκμηριωμένες θα αποτελούν ένα σύγχρονο ψηφιακό αποθετήριο για το θέμα, εμπλουτίζοντας παράλληλα και το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής, αμέσως μετά τον πρόλογο του διευθυντή της Αναγνωστικής Εταιρίας Δημήτρη Ζυμάρη, τον λόγο πήρε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Κώστας Καρδάμης (Καθηγητής του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου) ο οποίος τμηματικά παρουσίασε σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο του έργου και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε γι’ αυτό, καθώς και στοιχεία για τον θεσμό της μπάντας γενικότερα.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδας εργασίας του προγράμματος. Ο Ευστάθιος Πουλιάσης (ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ιονίου Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε γενικά στον τομέα των προφορικών μαρτυριών, αλλά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα παράπλευρων πληροφοριών που αντλήθηκαν από το υλικό του προγράμματος. 

Εν συνεχεία,  η Γεωργία Λαζαρίδου (ιστορικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και στα σχετικά μεταδεδομένα που προέκυψαν από το υλικό του. 

Τέλος, ο Κώστας Σουέρεφ (μουσικολόγος, υπ. διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου) εστίασε στα μουσικολογικού ενδιαφέροντος ερωτήματα και ευρήματα του προγράμματος, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ο ρόλος του θεσμού της μπάντας στο τοπικό πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, προβλήθηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος (συνολικής διάρκειας 33 και πλέον ωρών, από συνολικά 22 πληροφορητές ηλικίας από 52 έως 99 ετών), από τα οποία εύλογα αντλήθηκε το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή σε σύνολα όπως η μπάντα, ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος ζωντανής μουσικής διάδρασης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».