Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση της έκδοσης «Μια εκδρομή στην Κέρκυρα και στην Αθήνα» στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
06 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:31

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί στην παρουσίαση της νέας έκδοσης  του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία «Μια εκδρομή στην Κέρκυρα και στην Αθήνα»  της Rosa Gerold,  σε μετάφραση και σχόλια της Δρος Δήμητρας Τοκατλή-Schönegger.

Θα μιλήσουν:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία,  Δικηγόρος κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής και η μεταφράστρια του βιβλίου Δρ. Δήμητρα Τοκατλή-Schönegger.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00,  στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube:

https://www.youtube.com/@AnagnostikiEtairiaKerkyras

Βιογραφικό σημείωμα της μεταφράστριας:

H Δήμητρα Τοκατλή-Schönegger γεννήθηκε στην Αθήνα.  Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Σχολή Παναγιωτοπούλου-Ελευθεριάδου, πριν από γυμνασιακή υποτροφία της American Field Service στις ΗΠΑ.  Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στό Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία και Εθνολογία στό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου και αποφοίτησε με διδακτορικό.

Εργάστηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Βιέννης, αντιπροσώπευσε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (NGOs) στο Γραφείο Ηνωμένων Εθνών, Βιέννης (UNOV), διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και γραμματέας της Αυστρο- Ελληνικής Ενώσεως Βιέννης.

Εστίασε τις μελέτες της στις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις, στην γερμανόφωνη λογοτεχνία της μεταπολεμικής Ευρώπης, στην τέχνη και ιστορία της ΝΑ Ασίας και τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελληνική ταυτότητα μέσω της γλώσσας και της ποίησης.

Δημοσίευση μύθου με ήρωα τον Μέγα Αλέξανδρο στην ΝΑ Ασία, Institute of Balkan Studies,  άρθρα στο  Journal of Anthropology, και στο International Journal of Counselling. Μετέφρασε στα Ελληνικά δυο ταξιδιωτικά βιβλία του 19ου αιώνα με θέμα την Κέρκυρα και την Ελλάδα. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. Ζει  και εργάζεται στη Βιέννη, την Αθήνα και την Κέρκυρα. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και το βιβλίο: 

H Rosa von Gerold (1829 1907), καταγόταν από οικογένεια πλούσιων εμπόρων, η οποία μετακόμισε στη Βιέννη. Πολύγλωσση, ευρύτατα καλλιεργημένη, παντρεύτηκε τον εκδότη Moritz Gerold.  Με τον σύζυγό της έκαναν πολλά ταξίδια στη Νότια Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μέση Ανατολή, στα οποία οφείλεται η συγγραφή ταξιδιωτικών βιβλίων. Τα δύο έργα για την Ελλάδα ήταν: «Μία εκδρομή στην Αθήνα και στην Κέρκυρα» (1885), και «Μία εκδρομή στην Κέρκυρα και στην Αθήνα» (1895). 

Τα κεφάλαια του συγκεκριμένου βιβλίου, υπό μορφή καθημερινών επιστολών, αποκαλύπτουν έναν κόσμο πραγματικά θαυμάσιο. Η Rosa Gerold μας περιγράφει λεπτομερώς όλες τις περιηγήσεις της, τις αγαπημένες της γωνιές, τις γνωριμίες της καθώς και τις κοινωνικές επαφές της. Γίνεται μνεία πολλών ονομάτων, που αποκαλύπτουν ότι ένας ολόκληρος κόσμος διασημοτήτων της εποχής της είχε περάσει από την Κέρκυρα και την Αθήνα. Τα κείμενά της αποτελούν μία οπτική πανδαισία χρωμάτων, όπου ο ένας πίνακας διαδέχεται τον άλλο. Είναι, άλλωστε, το τέταρτο ταξίδι της στο «βασίλειο της θεάς της βλάστησης», όπως εκείνη ονομάζει την νήσο των Φαιάκων, κι ο ενθουσιασμός κι η αγάπη της για οτιδήποτε ελληνικό παρασύρει και τον αναγνώστη.