Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα ρεσιτάλ- φόρος τιμής στην Κάλλας.

Μαρία Κάλλας
25 Ιουνίου 2023 / 09:54
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Με την υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση.

Αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας ήταν το ρεσιτάλ της διακεκριμένης υψιφώνου Χριστίνας Πουλίτση, με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα. Το ρεσιτάλ αυτό αποτέλεσε και τη δεύτερη μουσική εκδήλωση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας 2023.

Αφορμή για την αφιερωματική αυτή μουσική βραδιά, η συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση (1923) της κορυφαίας Ελληνίδας ντίβας της όπερας, αλλά και 50 ετών από την έναρξη της τελευταίας της επίσημης περιοδείας (1973) ως μονωδού.

Το πρόγραμμα

Ως εκ τούτου, στο σαββατιάτικο ρεσιτάλ η Χριστίνα Πουλίτση ερμήνευσε έργα του λυρικού ρεπερτορίου, τα οποία συνδέθηκαν με την Μαρία Κάλλας στη λαμπρή της πορεία.

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος ακούστηκαν οι άριες Regnava nel silenzio και Quando, rapito in estasi από την όπερα Lucia di Lammermoor του Gaetano Donizetti, Eccomi in lieta vesta και Oh quante volte, όπως και Qui la voce sua soave και Vien diletto από τις όπερες I Capuleti e i Montecchi και I Puritani του Vincenzo Bellini, αντίστοιχα.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν οι περίφημες άριες Casta Diva και A bello a me ritorna από την Norma του Bellini, Son vergin vezzosa και πάλι από την όπερα  I Puritani, καθώς και οι E strano, Ah fors’è lui και Sempre libera από την Traviata του Giuseppe Verdi.

Ανάμεσα στις παραπάνω άριες, ο Δημήτρης Γιάκας ερμήνευσε και τα σολιστικά πιανιστικά έργα Polonaise Op.40 No.1 του Frederic Chopin και Nocturne No.2 και Nocturne No.4 του John Field.

Η Χριστίνα Πουλίτση

Η Χριστίνα Πουλίτση γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, έχοντας λάβει τις υποτροφίες «Μαρίας Κάλλας» (του ομώνυμου Συλλόγου ίδρυσε η ίδια η Κάλλας για τη στήριξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων ερμηνευτών) και «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Συνεργάστηκε με οργανισμούς όπως η Κρατική Όπερα της Δρέσδης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ και (αρχής γενομένης από το 2009) η Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και με σπουδαίούς μαέστρους όπως οι Zubin Mehta, Gianandrea Noseda, Christian Thielemann κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, όπως η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, οι Όπερες της Ρώμης, του Παρισιού, του  Βερολίνου, της Βαρκελώνης, του Τόκυο,  της Ζυρίχης,  της Σανγκάης, του Σηάτλ κ.ά.

Ως κολορατούρα σοπράνο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη για την ερμηνεία της ως Βασίλισσα της Νύχτας, αλλά και για απόδοσή της σε κάποιους εκ των χαρακτηριστικών ρόλων του ιταλικού belcanto.

Τον Αύγουστο του 2014 ήταν φιναλίστ στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Όπερας, ενώ το ίδιο έτος ψηφίστηκε ως η καλύτερη νεαρή τραγουδίστρια της χρονιάς.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».