Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία – Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Από την «San Giacomo» και τη Συμφ. Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
23 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:27
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων της θα διατεθεί υπέρ του Κέντρου Φροντίδας ΄΄Μέλισσα".

Αφιερωμένη στη μνήμη της  Μαρίας Κάλλας ήταν η συναυλία που πραγματοποίησαν η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας "San Giacomo'' και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων μαζί με καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου. Αφορμή, η συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας, επέτειος για την οποίαν άλλωστε το 2023 έχει χαρακτηριστεί "Έτος Μαρίας Κάλλας".

Η συναυλία της Παρασκευής, η οποία έλαβε χώρα έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, τέθηκε υπό την κοινή αιγίδα του ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Ως προς το καθαρά μουσικό μέρος της βραδιάς, το πρόγραμμα άνοιξε με τη διασκευή του Conquest of Paradise του Βαγγέλη Παπαθανασίου από τον Zorzes Katris (Γιώργος Κάτρης), για να ακολουθήσουν τα έργα του τελευταίου La Madre Greca και Sogno d’ amore για σοπράνο και ορχήστρα.

Ωστόσο, αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν οι τρεις προσκεκλημένοι soloists Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) και Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος), πλαισιωμένοι από τους Ελισσώ Ντάβλη (μεσόφωνος) και Ανδρέα Γκούση (βαρύτονος). Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη, και η Χορωδία “San Giacomο” τους συνόδευσαν κατά περίπτωση σε άριες και duetti από διάσημες όπερες των Giuseppe Verdi (La Traviata, Il Trovatore), Vincenzo Bellini (I Puritani, Norma), Gaetano Donizetti (Lucrezia Borgia, Lucia di Lammermoor), Giacomo Puccini (Tosca), Francesco Cilea (L’ Arlesiana), Jacques Offenbach (Les Contes d’ Hoffmann) και Παύλου Καρρέρ (Μάρκος Μπότσαρης).

Επίσης, η Χορωδία "San Giacomo" (μαέστρος: Anthony Ivanov, φωνητική διδασκαλία: Ανδρέας Γκούσης, πιανιστική συνοδεία: Μαριλένα Ελούλ) εκτέλεσε χορωδιακά μέρη από τις όπερες Ernani, I  Lombardi και Nabucco του Verdi. Η «αυλαία» της βραδιάς έπεσε με όλους τους soloists συνοδευόμενους από την ορχήστρα και τη χορωδία, στο Libiamo, ne’ lieti calici από την Traviata.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων της θα διατεθεί υπέρ του Κέντρου Φροντίδας ''Μέλισσα".

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

VIDEO@ Ilias Gkogkidis

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».