Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπό το σεληνόφως έκλεισε η 5η Χορωδιακή Συνάντηση Βραγκανιώτικων

Χορωδίες Κέρκυρας
22 Αυγούστου 2016 / 11:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σύμμαχο τον καιρό, κάτω από το πανέμορφο αυγουστιάτικο φεγγάρι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η

«5η Χορωδιακή συνάντηση Βραγκανιωτίκων» στο ομώνυμο χωριό της Κέρκυρας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «Διονύσιος Σολωμός». Ένα τεράστιο και επιβλητικό  σκηνικό, έργο του Θεόφιλου, αγκάλιαζε την εξέδρα αλλά και όλο τον χώρο της εκδήλωσης.
Στο καλωσόρισμα, εκ μέρους του ΔΣ του συλλόγου ο Ν. Πέρρος τονίζοντας το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελούν τα σωματεία στην ελληνική κοινωνία, είπε τα παρακάτω: «Σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας, στην σκιά των ολυμπιακών αγώνων και των εκατοντάδων πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλο το νησί. Δραστηριοτήτων που αποτελούν διαδικασία ερασιτεχνικής συλλογικής δημιουργίας και αυτό σε σχέση με την εποχή που ζούμε όπου η πολιτιστική κληρονομιά και η καλλιτεχνική δημιουργία πηγαίνει κοντά και πλάι στις άλλες πολιτικές διεργασίες που έχουν κάνει την ζωή μας αφόρητη, αποτελεί την ελπίδα για το αύριο. Ελπίδα που έρχεται και μέσα από το πολύπλευρο έργο των σωματείων.  Αγαπητοί φιλοξενούμενοι, πιστεύουμε πως ο αγώνας και μέσα από τον πολιτισμό θα συμβάλλει στην ανάταση του κινήματος για την ίδια την ζωή μας. Για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα, που θα φέρνει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δημιουργική αξιοποίησή του, για δραστηριότητες που προβάλλουν το υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό έργο και το λαϊκό πολιτισμό, για την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής συλλογικής και ατομικής δημιουργίας κύρια της νεολαίας, για να καλλιεργούνται οι αξίες και τα αισθητικά κριτήρια όλων εμάς που ζούμε και καταλαβαίνουμε τις αξίες του Λαϊκού πολιτισμού. Έναν πολιτισμό που θα εξασφαλίζει την κατάκτηση της γνώσης, τη μόρφωση, την επαφή με τις ανακαλύψεις της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης. Ένα πολιτισμό που θα έχει λύσει πρωταρχικά τα δικαιώματα στην δουλειά, στην υγεία και την πρόνοια, με σχολειά σύγχρονα, με αθλητισμό, με ποιότητα ζωής, για τα πάντα όσα παράγουν το μυαλό και τα χέρια μας. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση».
Στη συνέχεια το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Σπύρος Μαυρομμάτης, ξεκινώντας με μια δική του δημιουργία σχετική με τους Ολυμπιακούς αγώνες και το «αύριο» του βραζιλιάνικου λαού, όταν τα φώτα των αγώνων σβήσουν…
Παρουσιάστηκαν με τη σειρά: Η χορωδία Πετριτή υπό την διεύθυνση της κας Πολίτη Ειρήνης, η Χορωδία Βουνιατάδων, υπό την διεύθυνση του κου Σπύρου Μπόχαλη και συνοδεία στο πιάνο την κα Ανυφαντή Μαρία, ο Χλομός, που το όνομα του συλλόγου «Θωμάς Παλαιολόγος» μας παραπέμπει στην μακρά ιστορία του χωριού, υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κας Ελούλ Μαριλένας και την συνοδεία της κας Ειρήνης Πολίτη στο πιάνο. Το κλείσιμο της βραδιάς πραγματοποίησε η οικοδέσποινα χορωδία των Βραγκανιώτικων, με ρεπερτόριο που περιλάμβανε Χατζιδάκη, Ελύτη, Θεοδωράκη, Γκάτσο, αλλά και επτανησιακά παραδοσιακά.
Η βραδιά έκλεισε με απονομές αναμνηστικών στους εκπροσώπους των σωματείων, στις διευθύνσεις των χορωδιών και στις πιανίστριες.
Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του προέδρου του σωματείου κου Γιαννούλη, ο κος Πέρρος ευχαρίστησε θερμά όσους παραβρέθηκαν. Τέλος η υπόσχεση για την επόμενη χρονιά ήταν να  έχει εκδοθεί το λεύκωμα που έχει θέσει στόχο ο σύλλογος με τον τίτλο «Το χωριό μας μέσα από την παλιά φωτογραφία» και η οργάνωση έκθεσης ζωγραφικής του ταλαντούχου ζωγράφου Σπύρου Γελέκα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης εδώ