Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μουσική κίνηση των ημερών: (photos + video)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
19 Ιανουαρίου 2025 / 10:03
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Από την παραδοσιακή μουσική έως τη μουσική δωματίου.

Την πρώτη του συναυλία πραγματοποίησε το νεοϊδρυθέν ορχηστρικό σχήμα "Εστουδιαντίνα Κέρκυρας" του Καλλιτεχνικού Συλλόγου "Echoes", το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο.

Τίτλος της συναυλίας ήταν "Το μαντολίνο: Μικρά Ασία, Κρήτη, Αθήνα, Κέρκυρα" και ευλόγως στο επίκεντρό της είχε το μαντολίνο και τις διάφορες εκφάνσεις της χρήσης του στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική των εν λόγω περιοχών. Επρόκειτο δε για την πρώτη μιας σειράς σχετικών συναυλιών, όπως ανακοινώθηκε.

Με τη δεκατετραμελή "Εστουδιαντίνα Κέρκυρας", συνέπραξαν τέσσερις καταξιωμένοι δεξιοτέχνες και δάσκαλοι της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής: οι Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι, τραγούδι), Βασίλης Τοψής (μαντολίνο, τραγούδι) και Απόστολος Βαλσαμάς (λαούτο, μαντολοτσέλο, τραγούδι). Μαζί τους τραγούδησαν η Έλλη Καρύδη και η Κρίνθη Ζήρα. Συμμετείχε επίσης, η Χορωδία της Κερκυραϊκής Καντάδας & Μαντολινάτας (διδασκαλία/προετοιμασία: Απόστολος Βαλσαμάς).

 

 

Διεύθυνε ο μαέστρος Σπύρος Ρουβάς, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση έργων που ακούστηκαν στη συναυλία. Αυτά περιλάμβαναν, φυσικά, παραδοσιακή μουσική, αλλά και συνθέσεις επώνυμων δημιουργών όπως οι Γιαννίδης, Βιδάλης, Καμπουράκης κ.ά.

Σεμινάρια

Επ' ευκαιρία της παρουσίας τους για μία ακόμη φορά στην Κέρκυρα, οι Κυριάκος Γκουβέντας και Χρήστος Τσιαμούλης πραγματοποίησαν και διήμερο σεμινάριο (τα πρωινά του Σαββάτου 18 και της Κυριακής 19 Ιανουαρίου) γύρω από τα παραδοσιακά όργανα και την τροπική θεωρία, στο Πνευματικό Κέντρο. Αυτό ήταν το 3ο ανάλογο σεμινάριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου "Εν χορδαίς και οργάνοις", υπό την αιγίδα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι το αντίστοιχο σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με διδάσκοντα τον Στέφανο Δορμπαράκη στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου, μετατέθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου.

Recitals

Πέραν της συναυλίας παραδοσιακής μουσικής, το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου περιλάμβανε και το ρεσιτάλ κλαρινέτου της σπουδάστριας Ελευθερίας Κακαρούγκα (διδάσκων: Δημήτρης Παπικινός), που συνδιοργανώθηκε από το Ωδείο Κερκύρας και την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Ακούστηκαν έργα Bartok, Gade, Stanford, Osborne κ.ά. Το ρεσιτάλ φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της τελευταίας και συμμετείχαν ακόμη ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος (πιάνο) και η Ευαγγελία Νικολούζου (κλαρινέτο).

Αυτό ήταν το δεύτερο ρεσιτάλ που φιλοξενήθηκε στον ίδιο χώρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου εκείνο των Χρήστου Πηλού (φλάουτο), Μάριου Βουσολίνου (τρομπόνι) και Γιάννη Καρανικόλα (πιάνο). Είχε τίτλο "Souvenir du Rigi" παραπέμποντας στο ομότιτλο έργο (op.34, 1876) του Ουγγρο-Αυστριακού συνθέτη Αlfred Franz Doppler, με το οποίο κι έκλεισε το πρόγραμμα του ρεσιτάλ. Ακούστηκαν ακόμη έργα των Debussy, Saint-Saëns, Weber, Crespo, Borne και Verhelst.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».