Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κλειστό λόγω ανικανότητας»: Πινακίδα διαμαρτυρίας στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας!

Νέο Φρούριο
28 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:17

Κλειστό παραμένει για δύο χρόνια το μνημείο

Πινακίδα διαμαρτυρίας - καταγγελία  για την κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει τα μνημεία της Κέρκυρας, τοποθέτησαν άγνωστοι, έξω από την κλειστή πόρτα στην είσοδο του Νέου Φρουρίου: «Ο πραγματικός λόγος που το Νέο Φρούριο παραμένει κλειστό είναι η αδιαφορία μας και η ανικανότητά μας να προστατέψουμε το μνημείο» αναφέρει η πινακίδα σε Ελληνικά και Αγγλικά.
 
Οι τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν το μνημείο αντικρίζουν μια κλειδωμένη με λουκέτο καγκελόπορτα και μια πρόχειρη πινακίδα που ενημερώνει ότι το Φρούριο είναι κλειστό προσωρινά. Σε αυτήν την κατάσταση παραμένει εδώ και δύο χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού!
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα δύο αυτά χρόνια, επισκέφθηκαν την Κέρκυρα, τουλάχιστον τρεις υπουργοί Πολιτισμού...




Το Νέο Φρούριο της πόλης, που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό λιμάνι, λέγεται πως προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα της Κέρκυρας. Χτίστηκε από τους Βενετούς κατά το 16ο αιώνα, για την ενίσχυση της άμυνας, καθώς το Παλιό Φρούριο δεν επαρκούσε πλέον και γι’ αυτό έχει μείνει γνωστό και με την ιταλική ονομασία Fortezza Nuova.

Είναι ένα αυστηρό οικοδόμημα, χτισμένο σε δύο επίπεδα: οι δύο προμαχώνες του θεωρούνται από τα αξιολογότερα δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής. Ο ανώτερος ονομάζεται Προμαχώνας των Επτά Ανέμων και για να ανέβει κανείς εκεί και να θαυμάσει την απέραντη θέα από το μπαρ που λειτουργεί στην κορυφή, θα περάσει μέσα από στοές και θολωτά περάσματα που μοιάζουν να έχουν μείνει στην εποχή των Ενετών αρχόντων, των ιπποτών και των δεσποσύνων. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, για το έργο που ξεκίνησε το 1576, δούλευαν 10 με 15 χιλιάδες εργάτες ημερησίως και χρησιμοποιούσαν υλικά από περίπου 2.000 κατοικίες και εκκλησίες της Κέρκυρας. Η Βασιλική Πύλη του Νέου Φρουρίου διακοσμείται με το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, τον φτερωτό Λέοντα του Αγίου Μάρκου, ένα πραγματικό έργο τέχνης.



Ο πέτρινος στρατώνας που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, παλαιότερα φιλοξενούσε πολιτιστικά δρώμενα και αναψυκτήριο.

Τα παλιά πυροβολεία, αποθήκες πυρομαχικών, υδατοδεξαμενές και οι υπόγειες στοές του Νέου Φρουρίου διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση που δίνουν μια απολύτως σαφή εικόνα για τις αμυντικές μεθόδους των Ενετών.

Αν και βομβαρδίστηκε, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ακόμα και οικειοθελώς από τους Κερκυραίους, το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, εντυπωσιάζει. Όταν είναι επισκέψιμο βέβαια...