Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Ξεκινούν τα έργα στο Νέο Φρούριο

Νέο Φρούριο
05 Ιανουαρίου 2024 / 10:06
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Οργανώνεται το εργοτάξιο στο παλιό πάρκινγκ για την αποκατάσταση του προμαχώνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η περίφραξη του χώρου, όπου άλλοτε το πάρκινγκ στην Λαϊκή, μαρτυράει την οργάνωση του εργοταξίου για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης του προμαχώνα των επτά ανέμων στην ακρόπολη του Νέου Φρουρίου.

Αρμόδιες πηγές συγκατανεύουν στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας ότι ναι, σύντομα στον χώρο θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα μηχανήματα και τα υλικά για το έργο. Κι έτσι, με κάποια καθυστέρηση είν' αλήθεια, υλοποιείται μια υποχρέωση της Πολιτείας για την συντήρηση της υποδομής, στο όνομα της οποίας η Κέρκυρα φιγουράρει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Προγραμματική για την πόλη άλλωστε προβλέπει καταμερισμό ανάμεσα στα συμβεβλημένα μέλη για την τήρηση των υπεσχημένων εκ μέρους μας προς τη διεθνή Κοινότητα για την αποκατάσταση των του οίκου μας έτσι ώστε να δικαιολογείται και η συμπερίληψη στον κατάλογο. Στο πλαίσιο αυτού του καταμερισμού, το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να επέμβει στα μνημεία, εν προκειμένω στα κάστρα.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στις ανάγκες της προετοιμασίας με τους ρυθμούς που οι Υπηρεσίες ανταποκρίνονται. Άλλωστε ο Γολγοθάς των εν Ελλάδι δημοσίων έργων δεν αφορά αποκλειστικά σ' εκείνα του πολιτισμού και των μνημείων. Το πεδίο, ιδιαιτέρως το κερκυραϊκό, βρίθει παραδειγμάτων. Αλλά έστω κι έτσι, έστω και τώρα, ήλθε επιτέλους η στιγμή. Η Διαχειριστική της Προγραμματικής, η Επιτροπή πόλης έχει τον λόγο για την εποπτεία και επί των χρονοδιαγραμμάτων. Το συγκεκριμένο προβλέπεται να παραδοθεί σε δυο χρόνια, στο τέλος του 2025.

Και  μια κι έτσι έχουν τα πράγματα, υπενθυμίζεται ότι στους χώρους του προμαχώνα προορίζεται η εγκατάσταση του μουσείου Τυπογραφίας του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και έντονος, δημόσιος διάλογος αλλά και η εξαγγελία της κατασκευής υπαίθριου θεάτρου στον χώρο που τώρα προστατεύεται για τη εγκατάσταση των μηχανημάτων (σ.σ. στην Λαϊκή). Υπενθυμίζεται επίσης πως στο σχέδιο της προστασίας και ανάδειξης της παλιάς πόλης, που εκπονήθηκε για να κατατεθεί ενώπιον της συνέλευσης των μελών της Ουνέσκο, περιγράφονται και υποχρεώσεις σε μια ευρεία υποστηρικτική ζώνη της πόλης/μνημείο, από το Κανόνι ως τις αλυκές του Ποταμού.

Στερέωση και Αποκατάσταση του Προμαχώνα Επτά Ανέμων

Σύμφωνα με παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο της αποκατάστασης του νότιου τείχους του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο αφορά στην τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην καταγραφή της παθολογίας των φθορών και βλαβών του, στη διατύπωση των προτεινόμενων εργασιών.

Λαμβάνοντας υπόψη την παθολογία του μνημείου, λόγω φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που έχουν επιδράσει αρνητικά με την πάροδο του χρόνου, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση του τείχους στο τμήμα που έχει καταρρεύσει, προκειμένου το μνημείο, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού.

Το έργο

Η ονομασία του έργου, Sub.3.16 Στερέωση και Αποκατάσταση του Προμαχώνα Επτά Ανέμων στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5203011) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Φορέας εκτέλεσης η Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. € και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο 3μηνο του 2025.

Ολίγα ιστορικά

Με την ανέγερση του Νέου Φρουρίου στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί ολοκλήρωσαν το τεράστιο έργο της περιτείχισης της πόλης και μέχρι το α΄ μισό του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας, απομονώνοντας την πόλη από την ύπαιθρο και τη θάλασσα. Το Νέο Φρούριο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου – 19ου αι. στην Ελλάδα. Δυτικά κατασκευάστηκαν οι δύο προμαχώνες των «Έξι και Επτά Ανέμων», οι οποίοι συνδέονται με μεταπύργιο – συνδετήριο τείχος (cortina). Στο ανώτερο επίπεδο του φρουρίου κατασκευάστηκε το 1845 ο στρατώνας. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.