Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φωνή - Δημότες για διαφάνεια»: Η αλήθεια για το Νέο Φρούριο

Νέο Φρούριο
20 Ιουνίου 2022 / 12:33

Η θέση της δημοτικής παράταξης «Φωνή» για το Νέο Φρούριο και το αίτημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για ίδρυση Μουσείου Τυπογραφίας

Από το 1645 επί Ενετοκρατίας, ως Κερκυραίοι ενστερνιζόμαστε το Νέο Φρούριό ΜΑΣ (Αγίου Μάρκου – Fortezza Nuova) ως ένα οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της πόλης ΜΑΣ. Για αυτό Δήμος και κοινωνικοί φορείς φρόντιζαν διαχρονικά για τον εξωραϊσμό, τον ηλεκτροφωτισμό, τον καθαρισμό του καθώς και για την προσβασιμότητα των συνδημοτών σε δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στους χώρους του.

Δύο πυρκαγιές το 2017 & 2018 επί δημαρχίας Νικολούζου υποχρέωσαν τον Δήμο να σηκώσει τα «χέρια ψηλά» με αποτέλεσμα να αφήσει τη διαχείρισή του Νέου Φρουρίου στα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (ΕΦΑ Κέρκυρας), η οποία απαγόρευσε διαπαντός την πρόσβαση σε αυτό λόγω της «μη δυνατότητας επαρκούς φύλαξης» εγκαταλείποντας το στην τύχη του. Έτσι και ενώ για σχεδόν 400 χρόνια το Νέο Φρούριό ΜΑΣ άντεξε επιδρομές, πολέμους και περιόδους ειρήνης και καλής χρήσης από τον Κερκυραϊκό λαό, τα τελευταία λίγα χρόνια έπεσε με τη συνέργεια των μνημονιακών κυβερνήσεων στα δίχτυα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, ν. 3986/2011), του υποτελούς Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και της «μη δυνατότητας επαρκούς φροντίδας» από πλευράς Δήμου και ΕΦΑ Κέρκυρας σε μια «ώριμη κατάσταση αξιοποίησης».

Το 2011 το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ζητά από το Δήμο, που ήταν ακόμα  ΜΑΣ, να συναινέσει στην λειτουργία Μουσείου Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας στον Αγγλικό στρατώνα, που του είχε ήδη παραχωρηθεί, χωρίς όμως να καταθέσει τις σχετικές εγκρίσεις αρχιτεκτονικών, μηχανολογικών και μουσειακών μελετών, που επίσης είχε διενεργήσει! Ο Δήμος ΜΑΣ αρνήθηκε την παραχώρηση αυτή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συνέχισε να δραστηριοποιείται στο Νέο Φρούριο ενώ το 2012 το ΥΠΠΟΑ, «δεδομένου ότι παρέλκει ο σκοπός της παραχώρησης», απέσυρε την παραχώρηση του Αγγλικού στρατώνα από το ΠΙΟΠ.

Προσφάτως με το νόμο 4858/2021 το Νέο Φρούριο και ο Αγγλικός στρατώνας περιλαμβάνονται στα «ακίνητα μνημεία», τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία που δεν παραχωρείται σε τρίτους και προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.  Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μέσω του «οράματος και της αποστολής» του προς την εξασφάλιση των δανειστών της Ελληνικής Δημοκρατίας τα έχει δημοσιοποιήσει στους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) «ευθύνης» του, και το ΥΠΠΟΑ, ως φερόμενος «ιδιοκτήτης» μετά της βαρύνουσας γνώμης της κατά τα άλλα δεσπόζουσας ΕΦΑ Κέρκυρας, είναι αυτοί που ορίζουν κατά περίπτωση τους όρους κάθε παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος στην ενότητα του οποίου βρίσκονται τα δύο αυτά «ακίνητα μνημεία», ουδόλως εμπλέκεται στις διαδικασίες παραχώρησης ούτε έχει λόγο, δηλαδή με άλλα λόγια είναι για το «θεαθήναι».

Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, όμως αυτό που φοβούνται είναι την αντίδραση του Κερκυραϊκού λαού και την λαϊκή ετυμηγορία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραχώρησης. Το Δεκέμβρη του 2021 το ΠΙΟΠ επιδιώκοντας την «ηθική και συναισθηματική κάλυψη» του Δήμου, πλέον, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την εν λόγω παραχώρηση, επανήλθε αιφνιδιαστικά και επικοινωνεί με όρους marketing κατά μόνας με τους Δημοτικούς Συμβούλους το τελευταίο μεγάλο διάστημα. Σήμερα, 11 χρόνια μετά τους ζητά και πάλι την θετική ψήφο τους στο αίτημα του που κομίζει μετά «βαΐων κα κλάδων» εισήγησή της η αξιότιμη Δήμαρχός μας στην 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου την επόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Η «Φωνή – Δημότες για Διαφάνεια», που με παρρησία ποτέ δεν δίστασε με τις μικρές της δυνάμεις να πει τα πράγματα με το όνομά τους, θεωρεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει πρωτίστως να εξετάσει αν η όποια νέα παραχώρηση του ΥΠΠΟΑ προς τον ιδιώτη ΠΙΟΠ, που έγινε ή πρόκειται να γίνει, είναι σύννομη ή όχι και αν υπήρξαν νέες εγκεκριμένες μελέτες ή πρόκειται για αναμάσημα των εγκρίσεων του 2011, που ήρθησαν το 2012. Αν η νέα παραχώρηση είναι σύννομη τότε πρέπει να εξεταστούν:

α.  η αρτιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης (π.χ. περιβαλλοντικοί όροι),

β. ο τρόπος ανόδου στο μνημείο μέσω του χώρου στάθμευσης, ανελκυστήρων και διαδρόμων που βρίσκονται εκτός του «ακινήτου μνημείου» του Νέου Φρουρίου,

γ. οι οικονομικές συνέπειες για το Δήμο λόγω της χρηματοδότησης του έργου από το υφιστάμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ,

δ. τα οικονομικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Μουσείου,

ε. τις οικονομικές και άλλες επιβαρύνσεις του Δήμου από την λειτουργία του Μουσείου και

στ. τις ωφέλειες της αγοράς πέριξ του Μουσείου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά άτολμο να ορθώσει ανάστημα στα μεγάλα προβλήματα του Τόπου. Προβλέπουμε ότι από χείλη μιας ανεπαρκούς πλειοψηφίας δημοτικών παρατάξεων, θα τεθούν στημένα ψευτοδιλήμματα - νερό στο μύλο των «ιδιοκτητών» του Νέου Φρουρίου που το άφησαν να καταρρεύσει για να το παραχωρήσουν υπόκωφα και άνευ ουσίας για τον Κερκυραϊκό λαό ώστε να έχουν να λένε πως «έσωσαν» το Νέο Φρούριο μέσω του Τραπεζικού Ιδρύματος.

Το παραπάνω είναι αυταπόδεικτο γιατί ζητάνε την συναίνεση των Κερκυραίων δια του Δημοτικού τους Συμβουλίου ενώ τόσο καιρό έκαναν μελέτες με το Δήμο, δηλαδή όλους μας, στο σκοτάδι. Όμως αυτή η επιθυμία του ΠΙΟΠ αναδεικνύει περίτρανα την αχίλλειο πτέρνα του καθώς φοβάται μια δυναμική κινητοποίηση των Κερκυραίων όπως τότε το ’77 για το Βίδο και το ’92 για το Μον Ρεπό, που ακόμα ανθίσταται στην λεηλάτησή τους!

Η δική μας αχίλλειος πτέρνα είναι ότι δεν διαθέτουμε εκείνη την εμπνευσμένη ηγεσία που να θέλει στην Fortezza του Vitelli να κυματίζει η σωστή σημαία.
Πολιτική Γραμματεία «Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια»