Στις 24 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο η Άντζελα
Νέα ημερομηνία για το… ευριπιδικό (sic), «Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών», με την Άντζελα Γκερέκου στο πρωταγωνιστικό cast.
Τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου (νέα ημερομηνία) και ώρα 9 μ.μ., ορίστηκε το ανέβασμα, στο Ηρώδειο, της παράστασης «Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών». Ένα project, υπό το «Σπίτι του Ηθοποιού» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Sound & Picture theatre production» (και) κερκυραϊκής αναφοράς, δεδομένης της παρουσίας στο cast της Άντζελας Γκερέκου.
Η μία απ’ τις επτά πρωταγωνίστριες, που υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Πάνου Αγγελόπουλου, θα παρουσιάσουν μια -κατά το concept- πρωτότυπη, θεατρική σύνθεση, «πατώντας» πάνω σε ισάριθμες τραγωδίες του Ευριπίδη: «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» «Ηλέκτρα», σε μετάφραση του Γιώργου Έξαρχου…
Πιο συγκεκριμένα, ο θεατής θα απολαύσει τη συγγραφική σύνθεση μερών από μονολόγους και διαλόγους κεντρικών ηρωϊδων του Ευριπίδη, ως απόδοση της γυναικείας προσωπικότητας και την εξέλιξή της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες - θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης.
Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική, επιβλητική, δραματική. Ενώ το όλον πλαισιώνεται ιδανικά από μια ιδιαίτερα δημιουργική πρόσμιξη κίνησης (χορογραφία – διδασκαλία και κίνηση χορού, Έρση Πήττα), μουσικής (πρωτότυπα μέρη απ’ τον συνθέτη, Δημήτρη Παπαδημητρίου) και art video.
«Είναι αλήθεια» σημειώνει ο σκηνοθέτης, «πως οι γυναικείες πρωταγωνιστικές μορφές, πάντα ακραίες, αλλά και γοητευτικές, στις τραγωδίες του Ευριπίδη, δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηριστικά δράσης. Η συμπεριφορά τους δεν λογαριάζεται με την έγκριση ή την επίκριση της ηθικής. Θέλουν να κατακτήσουν την οντολογική τους αυτάρκεια για καταξίωση της αυτονομίας τους και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι λειτουργεί ανασχετικά με την ελευθερία τους. Δεν ανέχονται να εξοριστούν στην απουσία, αλλά ούτε και να φυλακιστούν στην παρουσία. Το κυρίαρχο και συγχρόνως γοητευτικό είναι ότι πάντα αντιστέκονται για να υπάρξουν με τον δικό τους ρόλο από την αρχαία εποχή έως και σήμερα.»
• Τα έσοδα θα διατεθούν στο «Σπίτι του Ηθοποιού».
▌INFO
•Πρωταγωνιστούν: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη.
•Συμμετέχουν: Τζένη Δριβάλα, Θάλεια Αργυρίου, Κρυσταλλία Κεφαλούδη
•Oμάδα Χορού: Θέμις Ανδρεουλάκη, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, Μυρτώ Γεωργιάδη, Μιχαέλα Κυβεντίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Μάρθα Λαγωνίκου, Ορνέλα Λούτη, Δανάη Μπερή, Μαρία-Αποστολία Περδίκη, Ιωάννα Σεντουκά, Κατερίνα Σιγάλα, Δήμητρα Φράτζο
Σκηνοθεσία- Προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος
Μετάφραση: Γιώργης Εξαρχος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κίνηση: Έρση Πήττα
Μουσική Διδασκαλία: Ευγενία Καρλαύτη
Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη.
Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Μπινίκου
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).