Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακίνητο του Νοσοκομείου θα δώσει «ανάσα» στο πρόβλημα στέγης ιατρών

Νοσοκομείο Κέρκυρας
05 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:22
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σημαντικό κίνητρο για την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, λόγω της υποστελέχωσής του, σε ιατρικό προσωπικό. Το ζήτημα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά την παραίτηση ενός γιατρού από την Παθολογική Κλινική, ο οποίος προσελήφθη μόλις πριν μερικούς μήνες για να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή.

Την είδηση επιβεβαίωσε στην «Ε» και η Διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος Μαντώ Εγγλεζοπούλου. Πλέον η Παθολογική Κλινική που αποτελεί ένα νευραλγικό κομμάτι στη λειτουργία του Νοσοκομείου, έχει απομείνει μόνο με δυο παθολόγους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε φόρτο εργασίας.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης στη συγκεκριμένη κλινική, ήταν ότι χρειάστηκε τον μήνα Αύγουστο, η συνεπικουρία δυο παθολόγων από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Στο Ακτινολογικό οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Στο μεταξύ οι υγειονομικοί στενάζουν από τις ιατρικές ελλείψεις και τα κενά σε κρίσιμες κλινικές. Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Ακτινολογικό, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κενά. Πέντε στον αριθμό. Οι δυο υπηρετούντες ιατροί που έχουν απομείνει μετά τις παραιτήσεις της προηγούμενης χρονιάς, έχουν φτάσει στα όρια τους και πλέον το έργο τους συνεπικουρεί ιδιώτης ακτινοδιαγνώστης, μέχρι να ενισχυθεί η κλινική με προσωπικό από τη σχετική προκήρυξη. Σημειωτέον δε ότι στα τέλη του χρόνου ο συντονιστής διευθυντής της Κλινικής βγαίνει σε σύνταξη.

Στην Καρδιολογική Κλινική, το πρόγραμμα των εφημεριών καλύπτεται από μετακινήσεις γιατρών εκτός Κέρκυρας. Προβλήματα υποστελέχωσης παρατηρούνται επίσης στη Νευρολογική Κλινική, στη Νεφρολογική και στην Ψυχιατρική.

Όπως τόνισε μάλιστα στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Νίκος Πολύζος το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διαθέτει πλέον θωρακοχειρούργο και γναθοχειρούργο μετά τις αποχωρήσεις των γιατρών και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από ιδιώτες.

Προσλήψεις και κίνητρα

Υγειονομικοί εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στις κρίσεις που είναι σε εξέλιξη για την πρόσληψη γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες για το νοσοκομείο ((Παθολογίας, Νεφρολογίας, Καρδιοογίας, Ακτινολογίας,Ψυχιατρικής, ιατρών ειδικότητας ΤΕΠ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πολύζος, θα πρέπει η Πολιτεία και η Υγειονομική Περιφέρεια να προσφέρουν και μισθολογικά και στεγαστικά κίνητρα στους γιατρούς που επιθυμούν να έρθουν στην Κέρκυρα για εργαστούν στο Νοσοκομείο, καθώς η έλλειψη στέγης σε συνδυασμό με τα τσουχτερά ενοίκια λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού.

Αξιοποίηση ακινήτου του ΓΝΚ

Ήδη πάντως η διοίκηση του νοσοκομείου Κέρκυρας αποφάσισε να αξιοποιήσει ακίνητο, ιδιοκτησίας του, στη συμβολή των οδών Σουλίου και Γκύλφορδ στην Πόρτα Ρεμούντα για την στέγαση γιατρών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», οι τεχνικές εργασίες για τη διαμόρφωση των διαμερισμάτων θα ξεκινήσουν σύντομα, με σκοπό να μπορούν να καλυφθούν από του χρόνου οι ανάγκες των διορισθέντων γιατρών. Ήδη έχει γίνει ο χαρακτηρισμός της χρήσης του ακινήτου για διαμερίσματα, ενώ η χρηματοδότηση πηγάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Ε» με ημερομηνία 05-09-2023

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.