Σάββατο 02.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο νικητής του πελοποννησιακού πολέμου*

editorial
26 Ιουνίου 2023 / 14:10
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

H στροφή είναι δεξιά. Κι όπως πάντοτε ιστορικά συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, το άθροισμα των σχηματισμών που αναφέρονται σε κάθε εκδοχή της είναι μεγαλύτερο εκείνου της «δημοκρατικής παράταξης».

Ακόμα κι αν αγνοήσει κανείς αυτήν την χωροταξία που αναφέρεται στο από πάντοτε, ελληνικό, πολιτικό «σχίσμα», η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ζήτημα ηγεμονίας στον δημοκρατικό χώρο.

Είναι μάλλον πρόδηλο πως το θέμα δεν περιορίζεται στο προφίλ ενός ανθρώπου και του στενού του περιβάλλοντος αλλά υπογραμμίζεται ως το ζητούμενο συγκροτημένης, εναλλακτικής προς την κυρίαρχη, πολιτικής. Οι απανωτές, εκλογικές αναμετρήσεις -τοπικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές- επιτείνουν την αναγκαιότητα, που υποχρεωτικά αναφέρεται από την τοπική έως τη μεγάλη πολιτική εικόνα.

Με αυτές τις σκέψεις αναλογίζεται κανείς την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες αλλά και τώρα αναμετρήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γεγονός που συνιστά τουλάχιστον ένδειξη πως το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Εφόσον μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως διαμορφώνεται και το ευρωπαϊκό, πολιτικό τοπίο, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ελληνικό. Ποτέ δεν ήταν άλλωστε. Ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι άθροισμα από διακριτά κουτάκια, παντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους. Είναι το αποτύπωμα της συνολικής δημιουργίας και κίνησης, τώρα πια απ' άκρη σ' άκρη της Υδρογείου.

Μόνον ο φατριασμός θα μπορούσε να χρωματίσει με εσωστρέφεια την αναζήτηση μεθόδου παραγωγής νικηφόρας γραμμής. Άλλως πως, οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναγνωρίζονται ιστορικά και τώρα ως πλούτος, που προκαλεί την κίνηση και δυναμώνει απ' αυτήν. 

Στα πολύ καθ' ημάς, εφόσον οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης παραμείνουν σε αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικής που να αφορά (και) στην κερκυραϊκή καθημερινότητα, προφανώς στο πλαίσιο στρατηγικού υποδείγματος για τη ζωή στο νησί, τότε οι αναγωγές της αγοράς στην πολιτική θα συνεχίσουν να κυριαρχούν. Η επικοινωνία, η προσωπική προβολή και οι δημόσιες σχέσεις θα συνεχίσουν να υπερισχύουν. Και οι δημοκρατικές δυνάμεις ακόμα κι αν κερδίζουν θα μοιάζουν τόσο πολύ με τις άλλες...

* Εμπνευσμένο από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.