Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με το «δεξί» μπήκε ο Ιούνιος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
09 Ιουνίου 2023 / 10:02
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καλύτερες οι κρατήσεις και οι πληρότητες στις κλίνες μετά την κάμψη του Μαΐου. Αισιοδοξία για την πορεία της φετινής σεζόν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το «δεξί» μπήκε ο Ιούνιος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου καταγράφεται μια ελαφριά αύξηση στις διεθνείς πτήσεις κατά 10% μέσα στο πρώτο οχταήμερο (1 - 8 Ιουνίου). Την ίδια ώρα τα μηνύματα είναι θετικά και από τον κλάδο των ξενοδόχων και των καταλυματιών που βλέπουν μετά την προσωρινή κάμψη του Μαΐου να βαίνουν καλύτερα οι κρατήσεις και οι πληρότητες στις κλίνες τους.

Αν και προς ώρας είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν η φετινή τουριστική χρονιά στην Κέρκυρα θα «πιάσει» τα επίπεδα - ρεκόρ του 2022, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα θετικές. «Προς το παρόν τα μηνύματα είναι θετικά και θεωρούμε ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2022. Είναι όμως νωρίς ακόμα για να το πούμε κι αυτό διότι και τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ακριβύνει έως και 30% και πλέον το last minute έχει καθίσει», ανέφερε στην «Ε» η Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Ξανθή Κάνταρου.

Όπως είπε, ο Ιούνιος σε σχέση με τον Μάιο έχει καλύτερες πληρότητες. «Τον Μάιο κυμάνθηκαν στο 60%-90%. Τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία all inclusive έχουν καλύτερες πληρότητες. Ο Μάιος ήταν πιο πεσμένος στα μικρότερα ξενοδοχεία. Η κίνηση αυξήθηκε μετά τις 20 Μαΐου», σχολίασε η κ. Κάνταρου.

Στα καταλύματα

Σε καλά επίπεδα διαμορφώνεται η προσέλευση και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα του νησιού. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλής Κατσαρός η κίνηση συνεχώς αυξάνεται, δεδομένου και ότι έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην τουριστική σεζόν.

«Όλα τα καταλύματα δουλεύουν. Οι πληρότητες δείχνουν ότι πάει καλά η κίνηση και θα πάει ακόμα καλύτερα από εβδομάδα. Οι Βρετανοί είναι αυτοί που κυριαρχούν. Οι Γερμανοί είχαν μια καλή προσέλευση αλλά κι αυτοί αντιμετωπίζουν ζητήματα, όπως κι εμείς λόγω των αυξήσεων. Με τις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις η σεζόν στα ενοικιαζόμενα θα κυλήσει καλά. Ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι θα είμαστε ωστόσο, όταν κάνουμε ταμείο στην λήξη της σεζόν», δήλωσε ο κ. Κατσαρός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε στην περσινή εικόνα που ήταν διαφορετική και αναπάντεχη, καθώς χαρακτηρίστηκε από ένα άνευ προηγουμένου ισχυρό «μπάσιμο» μεγάλου όγκου επισκεπτών, λόγω του εγκλεισμού δυο ετών με την πανδημία.
 
Στο αεροδρόμιο


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρη Ρούσσο, η αύξηση των διεθνών πτήσεων σε ποσοστό 10% μέσα στο πρώτο οχταήμερο του Ιουνίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Βρετανούς.

Ειδικότερα, το διάστημα 1 - 8 Ιουνίου αφίχθησαν στο Ι. Καποδίστριας 483 πτήσεις (έναντι 439 της αντίστοιχης περσινής περιόδου) εκ των οποίων οι 182 ήταν από το Ην. Βασίλειο, με το ποσοστό αύξησης στον συγκεκριμένο προορισμό να διαμορφώνεται στο 26% (1-8 Ιουνίου 2022 144 πτήσεις από Βρετανία).

Παράλληλα, όπως είπε, το πτητικό πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί και από νέους προορισμούς (Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Πίζα, Ρώμη, Βερόνα, Βενετία, Τορίνο), ενώ έχουν ενισχυθεί και υφιστάμενοι. «Αυτό οφείλεται κυρίως στη Ryanair  που από αρχές Ιουνίου έχει σταθμό εδώ στην Κέρκυρα και πληρώματα και οι πτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί», εξήγησε ο κ. Ρούσσος.
 
Εστίαση

Στην κανονικότητα προ κορονοϊού έχει επανέλθει η κίνηση και στο χώρο της εστίασης. Όπως μάλιστα τονίζουν επαγγελματίες, οι άστατες καιρικές συνθήκες του Μαΐου ευνόησαν τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια εντός της πόλης, καθώς η τουριστική κίνηση διοχετεύθηκε στο κέντρο. «Τα σημάδια είναι θετικά. Η κρουαζιέρα και ποσοτικά και ποιοτικά είναι καλύτερη και τον Οκτώβριο θα είμαστε και πάλι χαμογελαστοί», τόνισε ο γραμματέας της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Νίκος Λάτσας.

Στα ενοικιαζόμενα ΙΧ

Μικρότερο καλάθι πάντως κρατούν οι επαγγελματίες στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου  Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Κέρκυρας Κώστα Καββαδία να κάνει λόγο για μια δύσκολη σεζόν φέτος, λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και της υπερπροσφοράς σε όλους τους κλάδους.

«Εδώ και 10 ημέρες έχουμε μπει στην κανονική ροή. Δεν είμαστε όμως ευχαριστημένοι, διότι η διάρκεια ενοικίασης αυτοκινήτων έχει πέσει στις 3-4 ημέρες από μια εβδομάδα που ήταν παλιότερα. Η αγοραστική δύναμη των πελατών είναι μικρότερη», ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η ενοικίαση ΙΧ στοιχίζει φέτος λιγότερο από πέρσι, καθώς οι τιμές χαμήλωσαν κατά 20%-30%, λόγω της ύφεσης και της πληθώρας προσφοράς αυτοκινήτων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.