Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καθρέφτης. Μια πολύ …προσωπική συζήτηση

Βασίλης Καββαδίας
02 Ιουνίου 2023 / 17:22

Γράφει ο Βασίλης Καββαδίας

Ένα πρωινό πριν από κανα-δυό μέρες μόλις πηγαίνοντας να πλυθώ, ξεπροβάλλει στον καθρέφτη το είδωλο μου με όρεξη για συζήτηση
 
Είδωλο: Χάλια φαίνεσαι.
Εγώ: Μόλις ξύπνησα.
Είδωλο: Γενικά μιλάω. Μετά από τέτοια αποτελέσματα στις εκλογές! Ρε συ πάμε να φύγουμε; Για πού θες να βγάλω εισιτήρια;
Εγώ: Φτου, ακόμα δεν ξύπνησα και θα μου κάνεις τα νεύρα τσαντάλια. Δε μου λες εαυτέ με ξέρεις από τη στιγμή που γεννήθηκα. Τόσα χρόνια που με ξέρεις πιστεύεις ότι, επειδή χάθηκε μία μάχη θα τα παρατήσω;
Όχι φίλε. Θα παλέψω ακόμα πιο σκληρά. Ήμουν στο ψηφοδέλτιο του 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑΤΗ ΡΗΞΗ και με ψήφισε κόσμος, επειδή  εμπιστεύτηκε το κόμμα, τον συνδυασμό και εμένα. Δεν θα  προδώσω κανέναν ρίχνοντας την ασπίδα.
Είδωλο: ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ;
Εγώ: Κατ αρχήν μη φωνάζεις πρωί-πρωί και άκουσε με. Σίγουρα στο ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑΤΗ ΡΗΞΗ  κάναμε λάθη γιατί πιστέψαμε ότι είμαστε πάνω στο κύμα και δεν προσέξαμε πολλά.
Τώρα τι κάνουμε; Προφανώς, όπως όλοι οι (σώφρονες) χαμένοι, κοιτάμε τα λάθη μας, τα διορθώνουμε και προχωράμε μπροστά.
Και συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάνη ότι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι,  με πλήρη συναίσθηση ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν  το κάλεσμά μας για ρήξη, να συνεχίσουμε να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να πιστεύουμε εκείνο που λέμε. Για τους ανθρώπους. Χωρίς ποτέ να μετράμε τα λόγια μας ανάλογα με το αν μας αποφέρουν αξιώματα. Σε αυτό το μοτίβο, κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε: «Μόνο εσύ ξέρεις αν θέλεις η φωνή του ΜέΡΑ25 να είναι στη Βουλή. Στο χέρι σου είναι.»
Γιατί; Γιατί είναι ένα κόμμα που έχει συμμετάσχει σε κάθε αγώνα, σε κάθε κίνημα και αντιπολιτευτική κίνηση, σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης την τελευταία τετραετία, που παρουσιάζει ένα πολιτικό πρόγραμμα άρτιο, προς όφελος των πολιτών για το σήμερα κι όχι για τη Δευτέρα Παρουσία.
Και σε τελευταία ανάλυση κοιτάζοντας προς τα πίσω πες μου, ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης κατέθεσε 70 σχέδια νόμου και έκανε πάνω από 3.800 ερωτήσεις, επερωτήσεις κλπ. Για την  Κέρκυρα μόνον έκανε 15 ερωτήσεις. Και σκέψου, με ΕΞΙ βουλευτές.
Εκτός τούτου, αν μπούμε στη Βουλή, κόβουμε από τη ΝΔ τουλάχιστον 8 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεται (η ΝΔ) ακόμα περισσότερο για πιάσει τους 180 βουλευτές και να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε η ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η πώληση του νερού κλπ να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Είδωλο: Απ’ όσο ξέρω δεν θα είσαι στο ψηφοδέλτιο. Αυτό πως συμβαδίζει με όλα αυτά που λες;
Εγώ: Άσε τις προβοκατόρικες ερωτήσεις. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα είμαι στο ψηφοδέλτιο γιατί παραχώρησα τη θέση μου στον Κώστα Σπίγγο, επειδή το κόμμα έκρινε ότι για το συμφέρον μας, πρέπει να είναι επικεφαλής της λίστας.
Είδωλο: Μήπως το έπαιξες ‘υπέρ άνω’ εκ του ασφαλούς, επειδή ήσουν δεύτερος;
Εγώ: Ρε συ, και πρώτος να ήμουνα, από τη στιγμή που το κόμμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισε να μπει ο Κώστας, θα το θεωρούσα εντελώς ανέντιμο επειδή ήμουν στέλεχος του ΜέΡΑ25, να υποδείξω κάποιον άλλον συνυποψήφιο μου. Θα δήλωνα την παραίτηση μου από τη θέση του υποψήφιου αμέσως! Νομίζω ότι με ξέρεις. Έτσι;
Είδωλο: Και δε μου λες, εκτός από την πολιτική του κόμματος, πως είσαι σίγουρος ότι  ΟΛΟΙ οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25 «λένε αυτό που πιστεύουν και πιστεύουν εκείνο που λένε» όπως διατείνεται ο Βαρουφάκης;
Εγώ: Αυτό που προέχει για μένα είναι, αν αποκτήσω κάποια σαρδέλα στο μανίκι, να μην καβαλήσω τίποτα καλάμια. Δηλαδή να είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου. Όσον αφορά το ερώτημα σου, παντού θα βρεις ανθρώπους που,  από αφέλεια ίσως, θα πιστεύουν ότι το μπόι τους είναι ίσο με την  απογευματινή σκιά τους και θα θεοποιούν τον εαυτό τους. Αυτοί, επειδή, τις περισσότερες φορές, είναι ετερόφωτοι, όταν σβήσει ο προβολέας που τους φωτίζει, θα ξαναπέσουν στο σκοτάδι. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν τα «γαλόνια» για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Και αυτούς, αργά ή γρήγορα, θα τους ξεβράσει το κύμα γιατί το ΜέΡΑ25 έχει ισχυρό αξιακό κώδικα και το πρόταγμα του είναι «για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα».
Να σου κάνω και εγώ μια ερώτηση; Γιατί με ρωτάς όλα αυτά;
Είδωλο: Για να ξέρω τι με περιμένει και πόσο θα τρέξω ακόμα.
Εγώ: Ετοιμάσου για μαραθώνιο και προεκλογικά και μετεκλογικά. Μπούμε δε μπούμε στη Βουλή. Κουράγιο φίλε μου.