Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνελήφθη ο Έλληνας μειονοτικός υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας

ΑΛΒΑΝΙΑ
12 Μαΐου 2023 / 19:58
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μόλις 48 ώρες πριν ανοίξουν οι τοπικές κάλπες.Χυδαία υβριστική επίθεση εναντίον του Φρέντι Μπελέρη απο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ήταν περί τις 2, πρώτες ώρες της Παρασκευής 12 Μαΐου, όταν άνδρες της αλβανικής Αστυνομίας συνέλαβαν τον μειονοτικό υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας, έξω από το εστιατόριό του, που μόλις είχε κλείσει!

Ο Φρέντι Μπελέρης και δυο συνάδελφοι και συνεργάτες του οδηγήθηκαν αρχικώς στο Τμήμα της πόλης και στην συνέχεια με κλούβα στον Αυλώνα. Οι κατηγορίες εναντίον του αναφέρονται σε εξαγορά ψήφων ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, κάτι που διαψεύδεται σε όλους τους τόνους από φορείς και παράγοντες της ελληνικής Μειονότητας.

Η σύλληψη και κράτηση του κορυφαίου στελέχους της Ομόνοιας, προέδρου της Οργάνωσης στην πόλη και μέλους του γενικού της συμβουλίου, προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, "Να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία". Η στάση της Αθήνας πάντως χαρακτηρίζεται από τους μειονοτικούς, χλιαρή.

Από την προεκλογική καμπάνια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη Χιμάρα. Ο Μπελέρης απεικονίζεται μαζί με τον άλλοτε ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και τον πρ. πρόεδρο της χώρας, επικεφαλής έτερου σοσιαλιστικού κόμματος, Ιλίρ Μέτα. Στο κέντρο ο Έντι Ράμα δείχνει τον εκλεκτό του Σ.Κ., Γιώργο Γκόρο, επίσης μειονοτικής καταγωγής...

Της σύλληψης του Μπελέρη είχε προηγηθεί προσωπική επίθεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προ δυο μόλις ημερών: «... Δύο λόγια για αυτά τα αποκρουστικά πλάσματα, που ούτε ένας γάιδαρος δεν μπορεί να τα συναγωνιστεί. Πώς γίνεται αυτό το ποντίκι να βγαίνει από τα βάθη της χειρότερης ιστορίας. Όχι μόνο τον βάζουν υποψήφιο, αλλά τον στηρίζουν και αυτός ο ηλίθιος θέλει να προχωρήσει την ηλίθια ιδέα του για τον εξελληνισμό της Χιμάρας, για να ξεπληρώσει το χρέος 60 ετών. Που δεν ξέρω πώς τα μέτρησε αυτός ο ηλίθιος, λειτουργικά αγράμματος...».

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού, Νίκου Δένδια, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, πήγε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας για να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χιμάρας με το ΚΕΑΔ. 

Η Χιμάρα αποδεικνύεται κάθε φορά το πεδίο του δημοκρατικού κρας τεστ για τη γείτονα αλλά και δοκιμασία αληθείας για την ποιότητα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας. Η ωραία ατμόσφαιρα που πρόσφατα απαθανατίστηκε στις φωτογραφίες Μητσοτάκη, Ράμα και Πύρρου Δήμα, κάηκε ξανά σ' αυτές τις εξελίξεις!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.