Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεξάγεται η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή δημάρχου Χιμάρας

Από την κορυφαία, προεκλιγκή συγκέντρωση του Π. Γκικουρία στην Χιμάρα
ΧΙΜΑΡΑ
04 Αυγούστου 2024 / 10:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αντίπαλοι ο Π. Γκικουρία (Ομόνοια) και ο Β. Τάβος (Σοσιαλιστικό Κόμμα). Επίδειξη αδιάβλητου από την κυβέρνηση. Καταγγελίες από την Ομόνοια.

ΧΙΜΑΡΑ. Άνοιξαν οι κάλπες στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της περιοχής. Αντίπαλοι ο Πέτρος Γκικουρία, που υπσοτηρίζεται από την Ομόνοια και ο Βαγγέλη Τάβος από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο ομογενής εξ Αμερικής, Π. Γκικουρία, υποστηρίζεται από την Ομόνοια

Σύμφωνα τουλάχιστον με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εγγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 23 χιλ. Το 2023 όμως είχαν ψηφίσει 7800. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 36 εκλογικά τμήματα.

Στο μεταξύ από την κυβέρνηση Ράμα γίνεται μεγάλη προσπάθεια προβολής του αδιάβλητου των εκλογών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ, για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων θα εφαρμοστεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναγνώρισης Εκλογέων για την αναγνώριση των ψηφοφόρων, βάσει του ηλεκτρονικού μητρώου εκλογέων.

Στο μεταξύ δεν άφησε στιγμή από το πλευρό του τον Β. Τάβο (δ), ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Στο σιγμιότυπο, βόλτα στην παραλία της Χιμάρας.

Ο ψηφοφόρος θα εμφανιστεί στο εκλογικό του κέντρο με βιομετρική ταυτότητα ή διαβατήριο, για ταυτοποίηση μέσω της συσκευής PEI, όπου εκτός από το έγγραφο ταυτοποίησης θα αφήσει και δακτυλοσκοπικά αποτυπώματα, που θα χρησιμεύουν για την καταγραφή περιπτώσεων παράνομης ψηφοφορία.

Κάμερες καταγραφής και οθόνες θα τοποθετηθούν στο χώρο καταμέτρησης ψήφων, για καταγραφή και προβολή ψηφοδελτίων κατά τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων.

Κάμερες υψηλής ανάλυσης τοποθετούνται πάνω από τον πίνακα καταμέτρησης με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή της αξιολόγησης κάθε ψηφοδελτίου. Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται συστήματα μετάδοσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση της καταμέτρησης των ψήφων από κάθε εκλογικό κέντρο προς τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Στον αντίποδα και σύμφωνα με ανάρτηση του himara.gr, πολλές ήταν οι καταγγελείες για εξαγορά ψήφων και εκβιασμούς από τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Χιμάρα λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. Η Ομόνοια Χιμάρας μάλιστα κατήγγειλε την εμπλοκή βουλευτή του κόμματος και τοπικών κομματαρχών και δηλώνει πως τα τεκμήρια δεν θα δημοσιευθούν αλλά θα κατατεθούν απευθείας στην δικαιοσύνη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.