Κυριακή 21.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στ. Γκίκας με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ. Ρηγάκου

Στέφανος Γκίκας
11 Μαΐου 2023 / 15:38
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Κύριο θέμα ήταν η ολοκληρωμένη Μελέτη - Σχέδιο Ανάδειξης του Παλαιού και Νέου Φρουρίου που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και τα έργα 4.000.000 € που εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΓΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ) Συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Τένια Ρηγάκου, είχε ο Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, σε μία συζήτηση απολογισμού των πρόσφατων επισκέψεων της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα. 

Κύριο θέμα ήταν η ολοκληρωμένη Μελέτη - Σχέδιο Ανάδειξης του Παλαιού και Νέου Φρουρίου που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και τα έργα 4.000.000 € που εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης συζητήθηκαν και τα όσα σημαντικά αναδείχτηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης της κας Μενδώνη, με πρώτο τον καθαρισμό - μετά από 60 χρόνια - του δάσους του  Mon Repos. Ο εργολάβος μάλιστα θα εγκατασταθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επίσης αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα μιας σειράς μελετών για συντήρηση μνημείων όπως είναι π.χ., η Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι, όπου η μελέτη συμβασιοποιείται στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Γκίκας με δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε τα εξής:
«Η συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Ρηγάκου, ήταν λίαν εποικοδομητική αφού ήταν απολογιστική των 2 επισκέψεων της Υπουργού Πολιτισμού στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα έχουμε μεν πολλά Μνημεία, αλλά υπάρχει έλλειμμα στην παραγωγή μελετών προκειμένου να ενταχθούν στην συνέχεια σε προγράμματα αναστηλωτικά ή στο ΕΣΠΑ.

Τόνισα ότι η θέσπιση του “τέλους πολιτισμού” για τις περιοχές UNESCO, που έχω θέσει προς εξέταση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει ειδική  συνάντηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με την Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες για τις αναγκαίες μελέτες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Συζητήσαμε και κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας με τα όμορα, ζήτημα που θεωρώ ότι θα διευθετηθεί.

Τέλος η κ. Ρηγάκου με ενημέρωσε για την πορεία των δύο μεγάλων έργων που εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, την αναστήλωση του Προμαχώνα «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, αλλά και τα βραχώδη πρανή στο Παλαιό Φρούριο, όπως και για την πρόοδο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.