Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μενδώνη: Μέσα στον Ιούνιο εκτεταμένος καθαρισμός και πυρασφάλεια στο Μον Ρεπό

Μον Ρεπό
04 Μαΐου 2023 / 19:49

Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου»: «Η σημερινή εικόνα του θεάτρου είναι ανεπίτρεπτη»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλη η παλέτα των προβλημάτων του πολιτισμού στην Κέρκυρας άνοιξε σήμερα, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία ήρθε ξανά στο νησί, επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενου από τον Γ.Γ Δασών Κώστα Αραβώση, τον Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μον Ρεπό, σύσκεψη με τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου στο Σαν Τζιάκομο και σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στην πρωινή υπό βροχή περιήγηση στο Μον Ρεπό, τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών στα βοηθητικά κτίρια της Έπαυλης που βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, μετά από τέσσερα χρόνια. Το κλιμάκιο συνόδευσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Καθαρισμός και πυροπροστασία στο Μον Ρεπό

Η Λίνα Μενδώνη μετέφερε την εκτίμηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι μέσα στον Ιούνιο θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος για το μεγάλο έργο του εκτεταμένου καθαρισμού του κτήματος του Μον Ρεπό, έκτασης 240 στρεμμάτων. Εντάσσεται στο πρόγραμμα "antinero" που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο οποίο έχουν ενταχθεί κορυφαίοι και εμβληματικοί χώροι αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Στο πλαίσιο αυτό και με την απαραίτητη φυτοτεχνική μελέτη, θα γίνουν εργασίες απομάκρυνσης παλιάς βλάστησης, πυροπροστασίας, εγκατάσταση συστήματος αγωγών από τη ΔΕΥΑΚ για την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε κεντρικά μονοπάτια, καθώς επίσης και σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης με κατάλληλη σηματοδότηση.

Θέατρο: «Ανεπίτρεπτη εικόνα» 

Ερωτηθείσα για το θέατρο του Μον Ρεπό, η Υπουργός Πολιτισμού σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εικόνα του θεάτρου είναι ανεπίτρεπτη, όχι μόνον για το θέατρο αλλά και αισθητικά». Όπως είπε η ίδια, είναι σημαντικό για λόγους πυροπροστασίας να απομακρυνθούν οι παλιές κατασκευές που αποτελούν έυφλεκτη ύλη. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα, εισάγεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το θέμα της έγκρισης χωροθέτησης νέου θέατρου, ενώ ο Δήμος έχει σχεδόν έτοιμη της αρχιτεκτονική μελέτη η οποία, επίσης θα εισαχθεί σε επόμενη φάση στο ΚΑΣ.

Στο Σαν Τζιάκομο συζητήθηκαν κεφαλαιώδη ζητήματα της παλιάς πόλης και των οχυρώσεων. «Όσον αφορά το διαχειριστικό σχέδιο για τα Φρούρια, ζήτησα έως τις 15 Μαΐου να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό, ώστε συγχρόνως με τα έργα τα οποία ξεκινούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, να μπορέσουν να ωριμάσουν οι διαδικασίες και για τα επόμενα έργα» είπε η Υπουργός Πολιτισμού.  

Συζητήθηκαν επίσης τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία είναι σε φάση συμβασιοποίησης και να αναμένεται να δώσουν λύση στα μεγάλα ζητήματα της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των συντελεστών δόμησης. Επίσης η πορεία των έργων ΕΣΠΑ, όπως ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ, το Δημοτικό Θέατρο αλλά και το ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Τέλος Πολιτισμού

Θετική εμφανίζεται η Υπουργός Πολιτισμού στο αίτημα του Δήμου και άλλων Φορέων για τη θέσπιση Τέλους Πολιτισμού, το οποίο θα δημιουργήσει έναν "κορβανά" για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών σωματείων ή άλλων έργων. Όπως δήλωσε η Μερόπη Υδραίου, το θέμα έχει συζητηθεί ήδη από το 2019 και απομένει η υλοποίησή του με την θεσμοθέτηση του αναγκαίου νομικού πλαισίου, χρησιμοποιώντας και τα υποδείγματα άλλων Δήμων του εξωτερικού.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ