Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή ΕΓΕΣΥΚ – Μίνα Γκάγκα: Ντράπηκε και η ντροπή

ΕΓΕΣΥΚ
03 Μαΐου 2023 / 13:37

Πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των κλινικών η κυρία Γκάγκα;

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΓΕΣΥΚ). H αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η πάλαι ποτέ συνάδελφος - γιατρός  ΕΣΥ που δήλωσε «γιατί να πληρώνουμε γιατρούς στα νησιά, για να κάθονται 8 μήνες; », η «άριστη» επί των ημερών της οποίας δε βρέθηκε ένα διαθέσιμο αεροπλάνο για να διακομίσει δυο εγκύους από την Κέρκυρα και ένα παιδί από το Καστελόριζο αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Τουρκία για περίθαλψη (κατά τα άλλα μας μάρανε η ΑΟΖ του ακριτικού νησιού), η Υπουργός που και επί θητείας της χιλιάδες παιδιατρικά περιστατικά περιμένουν χειρουργείο σε ατελείωτες λίστες αναμονής, η επισκέπτρια που στην τελευταία βόλτα της στο πολύπαθο νοσοκομείο της Κέρκυρας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον «είναι ωραίο κτήριο και έχει όμορφη θέα» (!!), η πρώην Δ/τρια κλινικής που δε δίστασε να θεσπίσει διακομιδές βαρέως πασχόντων από ειδικευόμενους… μικροβιολογίας, η νέα Θεία Λένα, που από τον περασμένο Οκτώβρη δεσμεύτηκε για τη συνεχή παρουσία εναέριου μέσου διακομιδών στην Κέρκυρα αλλά ακολούθως έγραψε ένα ολόκληρο νησί στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Την κυρία αυτή λοιπόν, τώρα την πήρε ο πόνος για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών!
Με την τελευταία εγκύκλιο της, η πάλαι ποτέ γιατρός κα Γκάγκα  αρχικά ομολογεί ότι επί των ημερών της τα νοσοκομεία αδειάζουν λόγω παραιτήσεων, λόγος που από μόνος του θα ήταν αρκετός για να οδηγήσει και την ίδια σε παραίτηση  – φευ, πού να βρεθεί φιλότιμο ανάμεσα σε τόσους άριστους..
Πώς λοιπόν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των κλινικών η κυρία Γκάγκα;

Σίγουρα όχι με θέσπιση κινήτρων για προσέλκυση γιατρών ειδικά στην περιφέρεια και τα νησιά που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σίγουρα όχι με αύξηση μισθών για να σταματήσει  το braindrain και να επιστρέψουν οι γιατροί στην Ελλάδα (ενδεικτικά στη Ρουμανία ο καθαρός μισθός του νεοδιοριζόμενου γιατρού είναι 3200 ευρώ και του νεοδιοριζόμενου νοσηλευτή 1600).
Η λύση που προτάσσει (μετά και από σχετική εισήγηση των… επιστημόνων του ΚΕΣΥ) είναι η ΕΦΗΜΕΡΊΑ ΤΟΜΕΑ!!! Καταργώντας έτσι τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τον οποίο επικαλείται αορίστως, χωρίς να παραπέμπει σε συγκεκριμένο άρθρο του, καθώς  και το ΠΔ 87/86, το οποίο ρυθμίζει τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων και το οποίο επικαλείται επίσης χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο.

Αυτό βέβαια γίνεται εκ του πονηρού, διότι οι εγκύκλιοι ερμηνεύουν άρθρα νόμων και δε δημιουργούν νόμους. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι μεταφέρει την ευθύνη στους υπευθύνους των εκάστοτε τμημάτων και στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Αντιμετωπίζει λοιπόν τα κενά, βάζοντας ουσιαστικά το νεφρολόγο να κάνει τον παθολόγο και βαφτίζοντας τον ορθοπεδικό, γενικό χειρουργό! Θέτοντας με τον τρόπο αυτό ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ και οδηγώντας ακόμα περισσότερους γιατρούς ( οι οποίοι δε θα δεχτούν αυτήν την ξεκάθαρη αντιποίηση ειδικότητας) σε παραίτηση. Γυρνώντας το ΕΣΥ πολλές δεκαετίες πίσω, τότε που όλοι τα έκαναν όλα γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές.

Είναι πλέον καταφανές ακόμα και στον πιο δύσπιστο ότι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία μέχρι τέλους. Είναι πλέον καταφανές ακόμα και στον πιο δύσπιστο, ότι λειτουργούν βάση σχεδίου. Και το σχέδιο τους δεν είναι άλλο από την ολοκληρωτική απαξίωση του ΕΣΥ και την παράδοση του στους ιδιώτες φίλους τους (βλέπε ογκολογικό Παίδων, δωράκι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη).
Καλούμε το Επιστημονικό Συμβούλιο να αρνείται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα.

Καλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας να πάρει θέση κατά αυτής της ξεκάθαρης αντιποίησης ειδικότητας και να προστατεύσει τα μέλη του πριν συμβούν περιστατικά που θα οδηγήσουν συναδέλφους μας στα δικαστήρια.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΓΝΚ να μην εφαρμόσει την επικίνδυνη και αντίθετη σε κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας εγκύκλιο.

Θα μας βρει απέναντι.