Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάλεσμα της «Εκκίνησης» για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εκκίνηση
28 Απριλίου 2023 / 14:48

Καλεί όλους τους εργαζόμενους την Δευτέρα 1η Μαΐου, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΚΚΙΝΗΣΗ). Η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαία στιγμή στην ιστορία της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο. Η πρώτη Μαΐου αποτελεί τηνημέρα των εργατών, καθώς έχει καθιερωθεί ως η εορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία σηματοδότησε μια  κορυφαία στιγμή της πάλης των τάξεων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σήμερα 137 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγου, οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8άωρο, η σύνταξη, οι αξιοπρεπείς όροι εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν μπει στο στόχαστρο, καθώς η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλιστικού συστήματος ισοπεδώνει τα πάντα με πολύ πιο επιθετικούς ρυθμούς απ’ ότι παλιότερα. Τα τελευταία 30 χρόνια η συνεχής υπονόμευση του δυτικού κοινωνικού κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε μεταπολεμικά, μετά από αγώνες, λαμβάνει χώρα σε παγκόσμια κλίμακα με ταχείς ρυθμούς.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς από την εποχή των μνημονίων ακυρώθηκε και αλλοιώθηκε το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας της χώρας, προς όφελος του κεφαλαίου και του κέρδους. Πλέον, η μαύρη εργασία, η μερική απασχόληση και τα ωράρια λάστιχο είναι το σύνηθες πλαίσιο πάνω στο οποίο καλούνται να εργαστούν και να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, με μισθούς πείνας, όπως αυτοί έχουν επιβληθεί για τουλάχιστον 10 έτη. Ακόμα και το δικαίωμα στην σύνταξη αμφισβητείται με το πετσόκομμα των συντάξεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την μετατροπή της δημόσιας ασφάλισης σε ιδιωτική, κατεύθυνση που ακολουθεί πιστά η παρούσα κυβέρνηση. Σε όλα τα παραπάνω η ΝΔ, επιχείρησε συστηματικά την κατάπνιξη κάθε συνδικαλιστικής διεκδίκησης, πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που υπηρετεί με φανατισμό τα τελευταία 4 χρόνια.

Η απόκρουση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που εξαπέλυσε η ΝΔ κατά την διακυβέρνηση της, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ), μπορεί να έρθει μόνο από το εργατικό και λαϊκό κίνημα όπως έχει αποδείξει η ιστορία. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους την Δευτέρα 1η Μαΐου, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, προκείμενου να τιμήσουμε τους εργατικούς αγώνες πλάι στους συγχρόνους αγωνιστές και να δώσουμε μήνυμα αντίστασης και ανατροπής στις αντιλαϊκές πολιτικές τους.